De ce sunt unii oameni mai empatici decât alții

Daniela Ghiorghe
empatici

Cercetătorii de la Universitea Oxford din Anglia au descoperit o porțiune a creierului care este asociată cu generozitatea, conform livescience (livescience.ro). Descoperirea ne-ar putea ajuta să înțelegem mai bine de ce unii oameni sunt mai empatici decât alții și să tratăm boli psihice precum psihopatia, care îi face pe oameni să aibă un comportament antisocial.

„O parte specifică a creierului a fost singura activată când o persoană încerca să ajute alți oameni”, explică Dr. Patricia Lockwood, co-autoarea studiului de la Oxford.

Deși majoritatea oamenilor au o înclinație naturală spre a-și ajuta semenii, există diferențe substanțiale între indivizi. Empatia, capacitatea de a înțelege sentimentele altor persoane, a fost considerată principalul element în crearea unui comportament prosocial, iar cercetătorii au vrut să afle originea acesteia.

Această porțiune a creierului pare că îi face pe unii oameni să fie mai atenți la persoanele din jurul lor.

„Acesta este primul studiu care a analizat procesul creierului de a învăța comportamentul prosocial (altruismul) și o posibilă legătură cu empatia. Înțelegând ce face creierul atunci când ajutăm alți oameni, suntem mai aproape de a afla ce nu funcționează în creierul celor care suferă de boli psihologice caracterizate prin caracter antisocial, ce nu ține cont de ceilalți” crede Lockwood.

Originile empatiei în creier

Alte studii au arătat faptul că cei care au această porțiune a empatiei slab dezvoltată suferă în cele mai multe cazuri de depresie majoră sau de tulburare bipolară.

Lockwood și colegii ei au fost interesați să determine originile altruismului și al comportamentului prosocial, și de ce unii oameni sunt atât de empatici și altruiști, iar alții egoiști și nepăsători față de semeni. Pentru a afla de unde provine comportamentul altruist, cercetătorii le-au cerut voluntarilor să se joace un joc, iar în acest tot timp creierul lor a fost analizat RMN. După mai multe serii, participanții au avut de ales între două simboluri diferite, unul dintre ele favorizând o recompensă fie lor, fie celorlalți. Odată cu trecerea timpului, oamenii au învățat ce reprezintă fiecare simbol.

De fiecare dată când aceștia alegeau simbolul care îi ajuta pe ceilalți, li se activa o porțiune specifică din creier.

Descoperirile pot explica de ce unii oameni par că le pasă în mod natural de alte persoane, în timp ce se pare că altor indivizi nu le pasă deloc de lumea din jur. În cele din urmă, studiile ne pot ajuta să tratăm persoanele cu diferite boli psihice, precum sociopatia, care înseamnă nepăsarea totală față de ceilalți.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa