Dezvoltarea copilului de la 9 la 17 ani

Ramona Dinescu

Dezvoltarea copilului de la 9 la 17 ani se petrece în mod vizibil la nivel psihic, dar și emoțional. În numai câțiva ani, copilul pe care îl țineai în brațe și îl alintai ajunge adolescentul dificil ce te va supune la grele încercări.

Pe măsură ce trec anii, copilul care abia ieri a intrat la școală devine din ce în ce mai independent, lasă familia pe locul doi în detrimentul prietenilor și se confruntă cu toate etapele specifice vârstei adolescentine.

Dezvoltarea copilului de la 9 la 11 ani

Prieteniile sănătoase sunt foarte importante pentru dezvoltarea copilului, dar presiunea colegilor poate deveni puternică în această perioadă de timp. Copiii care se simt bine cu propria persoană sunt mult mai capabili să reziste presiunii negative și să facă alegeri mai bune pentru ei. Aceasta este o perioadă importantă pentru copii pentru a învăța sensul responsabilității odată cu creșterea gradului de independență. De asemenea, schimbările fizice ale pubertății ar putea să fie vizibile la această vârstă, mai ales în cazul fetițelor. O altă mare schimbare pentru care copiii trebuie să se pregătească este trecerea de la ciclul primar la cel gimnazial.

Iată câteva informații legate de dezvoltarea copiilor la această vârstă:

Schimbări sociale și emoționale

–          La această vârstă, copiii încep să formeze prietenii puternice și complexe, chiar relații. Devine tot mai important din punct de vedere emoțional să ai prieteni, mai ales de același sex.

–          Experimentează mai multă presiune din partea colegilor.

–          Devin tot mai conștienți de propriul corp pe măsură ce se apropie pubertatea. Problemele legate de propria imagine, dar și cele legate de mâncare, încep să se arate la această vârstă.

Gândirea și învățarea

– Se confruntă cu tot mai multe provocări academice la școală.

– Devin tot mai independenți în raport cu familia.

– Încep să vadă tot mai clar punctul de vedere al celorlalți.

– Au o atenție sporită la școală.

Dezvoltarea copilului de la 12 la 14 ani

La această vârstă intervin multe schimbări la nivel fizic, mental, emoțional și social. Schimbările hormonale se arată și ele pe măsură ce începe pubertatea. Celor mai mulți dintre băieți le apare părul facial și pubian, iar vocea li se transformă. Fetelor le apare părul pubian, le cresc sânii și vor avea prima menstruație. Cu toții vor fi îngrijorați de aceste schimbări și de modul în care vor fi priviți de ceilalți. Ar putea fi acea perioadă în care adolescentul tău ar putea încerca să facă față presiunii de la școală și să încerce să consume alcool, să fumeze sau chiar să aibă primele relații sexuale. Alte provocări ar putea fi tulburările alimentare, depresiile, dar și problemele cu familia. La această vârstă, adolescenții fac propriile alegeri legate de prieteni, sport, studiu și activități extra școlare. Devin tot mai independenți, cu propriile personalități și interese, însă părinții vor rămâne la fel de importanți pentru ei.

Schimbări emoționale/sociale:

–          Sunt mai preocupați de imaginea lor, look și vestimentație.

–          Se concentrează asupra lor oscilând între mari speranțe și lipsa de încredere.

–          Vor experimenta tot mai multe schimbări de stare.

–          Vor arăta un mai mare interes și vor fi și mai tare influențați de un anumit grup de persoane.

–          Își vor exprima lipsa de afecțiune față de părinți, uneori părând chiar nepoliticoși și obraznici.

–          Se vor simți stresați de bătăile de cap pe care le vor avea din partea temelor de școală

–          Vor dezvolta probleme alimentare

–          Vor avea perioade de tristețe sau depresie ce ar putea să se vadă în notele de la școală, consumul de alcool, tutun sau droguri, sex neprotejat și alte astfel de probleme.

Gândirea și învățarea

–          Vor fi capabili pentru o gândire tot mai complexă

–          Vor știi să își exprime tot mai bine sentimentele cu ajutorul cuvintelor

–          Vor dezvolta un simț puternic al ceea ce înseamnă bine sau greșit.

Dezvoltarea copilului de la 15 la 17 ani

Este vremea pentru o schimbare a felului în care gândesc adolescenții, în care simt, interacționează cu alții și în felul în care se dezvoltă corpul lor. Cele mai multe dintre fete se vor fi dezvoltat fizic până acum, iar cei mai mulți dintre băieți vor fi finalizat pubertatea. Băieții încă se mai dezvoltă fizic la această vârstă. Adolescentul/adolescenta ta va fi preocupat/ă de forma sa fizică, de greutate și de măsurile corpului său. Tulburările alimentare sunt destul de des întâlnite la această vârstă, mai ales printre fete.

În această etapă, adolescentul își dezvoltă personalitatea unică și opiniile. Relațiile cu prietenii rămân importante, însă va avea și alte interese legate de a se cunoaște pe sine. Va fi și mai independent și mai responsabil. La această vârstă sunt adolescenți care își caută un loc de muncă sezonier și mulți se vor pregăti să plece de acasă după terminarea liceului.

Schimbări emoționale/sociale:

-dezvoltă un interes sporit față de relațiile romantice și sexuale

-trec prin mai puține conflicte cu părinții

-Arată o independență mai mare în raport cu părinții

-Au o capacitate mai profundă de a fi mai atenți, mai drăgăstoși și mai altruiști

-Petrec tot mai puțin timp cu părinții și tot mai mult timp cu prietenii

-Se simt adesea triști și depresivi, lucru ce atrage după sine alte probleme.

Gândirea și învățarea:

–          Învață să lucreze și să facă lucruri prestabilite

–          Sunt mai preocupați de alegerea școlii în viitor și de planurile viitoare

–          Sunt capabili să motiveze propriile alegeri, inclusiv să spună ce este bine și ce este rău.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa