Este copilul tău gata pentru patul mare?

Mona Ciurezu
Copiii si mutatul in patul mare Totul despre mame

Despre mutarea din „pătuțul de bebe” în „patul de copil mare”

Copilul tău este deja mare și pătuțul de bebe „i-a rămas mic”? Sau pur și simplu își dorește un pat de copil mare, așa cum a văzut la prietenii sau la verișorii lui? Mona Ciurezu, consultant specialist pentru somnul copilului de 0-4 ani, ne dă sugestii pentru o tranziție ușoară, plăcută atât pentru copii, cât și pentru părinți. 

Despre tranziția copilului către „patul de copil mare”

Mutatul copilului din pătuț mic în patul mare nu trebuie neapărat să fie un coșmar, dar este, totuși, un moment important în viața micuțului.

Dacă acesta nu mai este în siguranță în pătuț (pentru că, de exemplu, se cocoață ca o maimuță să iasă din el) sau cere un pat de copil mare, e vremea pentru schimbare.

De ce este atât de importantă tranziția din pătuț în pat?
 Pentru că vrem să ne asigurăm că toată familia are parte de cât mai mult somn posibil, iar copiii sunt bine odihniți. Pentru a evita trezirile în toiul noptii, este important să stabilim un ton și să pornim cu dreptul. În felul acesta toată lumea va merge în direcția bună.

Copiii se tem întotdeauna de schimbări, așa că ar fi bine să-l lași pe puiul tău să aleagă cearșafurile sau modelul de pat, căci așa va simți că are un pic de control asupra vieții sale. Cel mai bine este să ținem copilul în pătuț până la 3 ani. Este 3 numărul magic? Se prea poate, căci la această vârstă poți vorbi cu copilul care înțelege ce-i spui și poate respecta indicații. Până atunci este bine să-l ții într-un spațiu unde pot avea cel mai bun somn, asigurat de limitele spațiale care îi conferă siguranță.

7 pași pe care să-i urmezi când faci mutarea din pătuțul mic în pătuțul mare:

1. Fă niște muncă de pregătire

Implică-ți copilul în activitate, pentru a fi entuziasmat de schimbare. Dacă cel mic va sta în pătuțul lui transformat în pat de copil mare, lasă-l să aleagă așternuturile sau o păturică nouă. Dacă-i schimbi patul cu totul, lasă-l să aleagă patul. Vorbește-i despre schimbare și spune-i că ora de culcare este aceeași, rutina de somn este aceeași, numai că va dormi ca un copil MARE. 

2. Respectă rutina actuală de somn

Copiii se bazeaza pe consecvență, căci îi face să se simtă în sigurantă și îi ajută să ințeleagă la ce să se aștepte. Implementează o serie de reguli de somn și pentru noul pat: înainte să faci schimbarea, asigură-te că cel mic a înțeles că te aștepți ca el să stea acolo până dimineață. 

3. Așteaptă-te însă să fii vizitată în primele nopți, așa că trebuie să ai un plan pentru situațiile astea.

De fiecare dată când copilul se dă jos din pat, ia-l de mânuță și du-l înapoi. Ar fi bine să nu începi o conversație cu cel mic, dar dacă totuși simți nevoia să vorbești cu el, poți să-i spui ceva de genul: „Acum este timpul de nani, vorbim despre asta dimineață, somn ușor acum” și-l pui in pat și mergi la culcare. Asta nu înseamnă că nu-l iubești, ci exact opusul: îl iubești și vrei să aibă parte de somnul necesar. Toate la timpul lor, când e vremea de somn e vremea de somn, când e de joacă, ne jucăm șamd. Dacă nu apare răspunsul la nevoia de atenție, noutatea se disipează rapid. Copiii învață foarte repede. 

4. Fii fermă și consecventă

Deși este ușor să cedezi la 3 a.m. și să-l lași pe micuț să se urce în pat cu tine, respectă planul. În doar câteva zile, copilul va ințelege regulile și va sta în pat. 

5. Cumpăra un ceas special

Dacă el încă nu știe să citească ceasul, trebuie să știi că exista niște ceasuri speciale pentru copii care indică mod noapte și mod zi și astfel, copilul va ințelege mai ușor când este dimineață. 

6. Fă tranziția când copilul este odihnit

Asigură-te că nu este extenuat, așa că, la nevoie, mută ora de culcare mai devreme. 

7. Evita să faci tranzitia când în viata copilului au loc și alte schimbari

Nu face tranziția spre patul mare când cel mic începe să folosească olița, dacă v-ați mutat recent etc.

 

În cazul vostru cum a fost? La ce vârstă l-ai mutat pe copilul tău din pătuțul de bebe în patul de copil mare și cu ce probleme te-ai confruntat?

De aici aflați cum se pot evita instalarea problemelor de somn la mame, aici citiți mai multe despre ora ideală de somn pentru copiii de sub 1 an și până la ce oră se recomandă somnul la prânz la copii.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa