Cum îi spunem copilului că nu avem bani pentru ORICE îşi doreşte?

Mihaela Călin
cum-ii-spunem-copilului-ca-nu-avem-bani-totul-despre-mame

Cum îi spunem copilului că nu avem bani, astfel încât să nu se simtă inferior prietenilor săi

E firesc să ne dorim să îndeplinim toate visurile copiilor noştri. Cu toate acestea, nu putem spune „da” la fiecare dorință a copilului: a treia păpușă identică cu cele primite de la bunici, al patrulea Lego care costă cât salariul minim pe economie, al 15-lea ursuleț de pluș. Află mai jos cum poţi să-i spui NU copilului într-o manieră sănătoasă, fără să-l faci să se simtă inferior prietenilor săi care poate își văd mai multe dorințe îndeplinite.

E clar: în ciuda eforturilor depuse, nu putem satisface toate dorinţele copiilor noştri. Și nici nu ar trebui să ne propunem acest lucru! Ei încă nu ştiu cum să facă alegeri corecte atunci când vine vorba de cheltuit bani şi nici nu pot să evalueze utilitatea unui lucru. Când văd o jucărie nouă o vor imediat, acţionând din impuls, fără să se gândească prea mult la decizia lor. Iar aceste jucării aterizează, de obicei, după câteva zile, pe un morman de alte jucării uitate. Aşa că să nu uităm că nouă, adulţilor, ne revine de fapt decizia finală cu privire la ceea ce primeşte copilul.

Dar cum putem face asta în mod eficient, ferm, fără ca cel mic să aibă sentimentul de inferioritate? Este o idee bună să-l informăm că nu avem bani? Ţi-am pregătit mai jos o listă cu câteva argumente pe care le poţi folosi în schimbul replicii seci „Nu-ţi cumpăr pentru că nu am bani”.

Așadar, cum îi spui în magazin copilului că nu ai bani?

În primul rând, păstrează-ți calmul.

Copiii se inflamează imediat atunci când vor o jucărie: dau din picioare, plâng, se supără. Noi cedăm sau țipăm, spunându-i copilului să se calmeze imediat. Această situaţie duce mai degrabă la rezistenţă, decât la o soluţionare corespunzătoare a conflictului parental. Indiferent de modul în care se comportă copilul tău, ar trebui să rămâi calm şi să-i spui că nu îi poți cumpăra jucăria respectivă.

În loc să-i spui „Nu-ţi cumpăr pentru că nu am bani”, explică-i motivele reale ale refuzului tău.

Motivele pot fi diferite, important este ca răspunsul să fie perfect justificat şi adevărat. Un răspuns de genul „Nu vreau să-ţi cumpăr” cu siguranţă nu-l va mulţumi pe cel mic.

Poţi folosi următoarele exemple, în măsura în care vi se potrivesc:

– „Nu-ţi cumpăr acest avion, pentru că acum câteva zile ai primit un tren. Nici unul dintre noi nu primeşte atât de des cadouri. Pentru un nou cadou va trebui să aştepţi până luna viitoare sau până la ziua ta de naştere” şi aşa mai departe.

– „Nu-ţi cumpăr această maşină pentru că acasă ai mai multe maşini asemănătoare şi foarte rar te joci cu ele”.

– „Nu-ţi cumpăr această păpuşă pentru că am venit la magazin că să cumpărăm iaurt, mere şi pâine şi nu am bani pentru alte produse.”

Ai grijă să nu-ţi minţi copilul şi să nu-i dai răspunsuri contradictorii. Nu este un lucru rău să-i justifici refuzul tău prin lipsa banilor. Copilul trebuie să înveţe că banii nu sunt fără număr şi că atunci când cumperi mâncare sau haine, nu mai rămân bani pentru încă o jucărie.

Ceea ce este important este ca argumenul tău să nu se limitează doar la „Nu-ţi cumpăr pentru că nu am bani”. Trebuie să-i explici copilului că acum aveţi alte cheltuieli, iar dacă el totuşi insistă, sugerează-i o alternativă care să-l mulţumească.

– „Nu-ţi pot cumpăra acum această jucărie, pentru că am nevoie de bani pentru alte cumpărături, dar luna viitoare este ziua ta, şi, dacă îţi mai doreşti acest avion, o să ţi-l cumpăr atunci”.

– „Nu-ţi pot cumpăra acum această jucărie, pentru că acum am venit la magazin pentru alte cumpărături, dar putem merge acasă și putem număra banii din pușculița ta să vedem dacă ajung etc.”

– „Pentru că nu mai e loc în cutia ta de jucării, putem cumpăra o nouă jucărie numai după ce facem ordine și renunți la o jucărie mai veche.”

Adoptând această atitudine, copilul nu se va simţi nedreptăţit şi nu va asocia supărarea cu lipsa de resurse financiare, ci va înțelege că există și alte motive în spatele deciziei de a cheltui.

În orice caz, nu te simți vinovată dacă nu îi cumperi tot ce își dorește. Validează-i sentimentele („știu că îți dorești trenul, dar…”) și nu îl critica pentru că își manifestă supărarea. Ignoră părerile celor din jur și amintește-ți că nu există emoții rele sau bune, ci doar emoții. 🙂

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa