Ești primul născut? Ești privilegiat involuntar de părinți

Cristina Călin, redactor
primul-născut

Cercetători din lumea întreagă s-au concentrat de-a lungul anilor să demonstreze diverse lucruri despre ce înseamnă să fii frate mai mare, mai mic sau mijlociu. Multe dintre ele au relevat faptul că primul născut are șanse mai mari să obțină un salariu mai mare și să aibă o educație mai valoroasă. Până acum însă nu au găsit nicio explicație, rezultatele fiind bazate doar pe date statistice.

O echipă de cercetărori din Australia, de la LifeCourseCenter, a publicat pe site-ul organizației un studiu care arată că avantajele de a fi fratele sau sora mai mare se văd încă din prima parte a vieții, de la naștere până la 3 ani. Aceștia au observat că celui de-al doilea născut părinții îi acordă mai puțină atenție și nu îl mai stimulează cognitiv la fel ca pe primul.

Despre rivalitatea între frați și cum îl ajutăm pe primul născut să se adapteze la noul statut de frate mai mare

Efectul ordinii la naștere

În țările dezvoltate, ca Statele Unite ale Americii, Norvegia sau Marea Britanie, faptul că primul născut se bucură de salariu mai mare și educație mai bună ca adult poartă denumirea de ”efectul ordinii la naștere”.  Nu contează câți copii are familia respectivă, situația este identică și dacă sunt 2 frați și dacă sunt 5.

Cum sa crestem fratii pentru a-i ajuta sa se sprijine si sa se iubeasca

Ar părea logic ca situația să fie inversă, pentru că pe măsură ce timpul trece părinții devin mai puternici financiar și capătă și mai multă experiență. Numai că, mai mulți copii înseamnă că și banii se împart la mai multe persoane, la fel și atenția.

Pentru a descoperi secretul avantajelor de care beneficiază primii născuți, cercetătorii australieni au studiat peste 5000 de copii americani până în perioada adolescenței. Au observat că încă de la naștere aceștia sunt favorizați, iar timpul nu face decât să îi pună și mai mult într-o poziție privilegiată. Aceste aspecte nu au nicio legătură cu starea de sănătate a copilului la naștere sau cu alte detalii biologice.

Mai mult timp petrecut împreună

Cel mai important avantaj de care beneficiază primul născut este legat de faptul că părinții petrec mai mult timp cu ei și îi stimulează mau mult din punct de vedere cognitiv și emoțional. Au mai mult timp să le citească, să îi ducă la evenimente culturale și au mai multă dispoziție psihică să-i lase să exerseze la instrumente muzicale în interiorul casei.

Top 6 sacrificii pe care le fac frații mai mari pentru frații mai mici

Diferențele încep încă din pântecele mamei. La prima sarcină, toate femeile sunt excesiv de atente cu ceea ce mănâncă, se odihnesc mai mult. La cea de-a doua și la următoarele situația se schimbă și uneori mai gustă și un pahar de alcool sau își aprind și o țigară. De asemenea, frații mai mici sunt alăptați mai puțin.

Odată ajunși școlari, fraților mai mici li se  acordă o atenție mai mică. Părinții sunt mai ocupați sau, după experiența cu primul născut, devin mult mai relaxați în ceea ce privește educația. Acest lucru se va reflecta mai târziu, în veniturile mai scăzute ale copiilor ajunși adulți.

Ce este important este că aceste diferențe sunt făcute inconștient, sentimentele față de copii fiind identice. Doar că sunt exprimate într-un mod diferit.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa