Faci și tu greșeala de a avea prea multe așteptări de la copilul tău?

Adriana Moscu
greseala de a astepta prea mult totul despre mame

De fiecare dată când te superi pe el, amintește-ți că nici tu nu ești perfect(ă). Mai bine ia în considerare că poate faci greșeala să ai așteptări nerealiste de la copilul tău.

Nu ți se pare nimic exagerat atunci când unii părinți susțin că parentingul este o experiență binecuvântată 100%? Mie mie se pare, mai degrabă, o provocare binecuvântată. O îndeletnicire adeseori dificilă, dar care se lasă cu satisfacții dacă știi cum să-i faci față.

Deci nu, nu cred în relația perfectă dintre copil și părinte. Ca orice alt tip de relație, și aceasta e supusă greșelii, de o parte sau de alta. Ori chiar de ambele. Uneori, copiii ne supără tare, dar, ghici ce? Și noi îi supărăm pe ei în egală măsură!

Așa că, înainte să îndrepți acuzator arătătorul spre copilul tău, fă un pas înapoi și întrebă-te dacă nu cumva așteptările tale în ceea ce-l privește sunt nerealiste. Nu cumva standardele tale sunt prea ridicate? Vezi mai jos câteva situații din care poți să-ți dai seama dacă e așa sau nu.

Vrei să fie mereu vesel 

Vii obosită de la serviciu și tot ce vrei este să ai parte de o seară liniștită. Nu ceri prea mult, nu? Ei bine, s-ar putea să ceri. Pentru că e posibil ca micuțul tău să fi avut și el o zi proastă. Poate că un coleg l-a supărat la grădiniță sau poate că la școală învățătoarea l-a nedreptățit. Și ei au probleme care îi frământă și care le strică starea de spirit. Așa că, înainte să te aștepți să te întâmpine cu zâmbetul pe buze, gândește-te că și copilul tău are dreptul să fie morocănos. Dacă totuși vrei ca cineva să se bucure necondiționat și constant de câte ori îți faci apariția în prag, n-ar fi rău să-ți iei un cățel sau orice alt animăluț de companie. Nu glumesc!

Vrei să aibă numai note bune

Oare tu ai avut chiar numai zece pe linie la școală? Dacă a fost așa, trebuie să înțelegi că ai fost o excepție! În viața reală, copiii au perioade cu suișuri și coborâșuri. Nu e nicio tragedie dacă a luat un bine, un suficient sau un 7. Poate că a avut ghinionul ca în ziua în care a fost ascultat să nu se fi simțit bine. Sau poate profesorul a fost prea exigent. Una peste alta, o notă mică nu e un capăt de țară. Tu ești mereu perfect(ă) la serviciu?

Vrei să-ți fie recunoscător pentru ce i-ai oferit

Da, ar trebui să aprecieze faptul că te străduiești să-i oferi tot ce e mai bun, însă, până la urmă, nu asta fac majoritatea părinților? Despre asta e meseria de părinte – să pui nevoile și dorințele copiilor înaintea alor tale. Cel puțin, până cresc și sunt capabili să aibă singuri grijă de bunăstarea lor. Atenție: asta nu înseamnă să le faci pe plac chiar și atunci când dorințele lor sunt absurde. Ci pur și simplu să înțelegi că fiica sau fiul tău nu ar trebui să-ți fie veșnic îndatorați pentru lucruri absolut normale. 

Vrei să nu observe comportamentul tău nepotrivit

Să nu crezi în vorba care spune că nu e treaba copiiilor ce fac și ce spun adulții. Copiii adoptă un comportament mimetic. Dacă părinții își vorbesc urât și se ceartă în fața copiilor, dacă nu se respectă între ei sau nu-și respectă copiii, cei mici vor face întocmai. Așa că nu te amăgi că micuțul nu aude ceea ce spui sau nu vede ceea ce faci când este în preajma ta. Chiar dacă nu-ți va reproșa niciodată comportamentul nepotrivit, nu este pentru că nu-l observă, ci pentru că încă nu știe cum să-și exprime nemulțumirea. Fii sigur că o va face cu prima ocazie când va conștientiza ce-l nemulțumește.

Vrei să te ierte întotdeauna

Nu poți să te ai derapaje zilnic în fața copilului și totuși să te aștepți să ierte și să uite. Poate că are o toleranță crescută în fața nedreptății, mai ales că ești părintele lui, dar orice are o limită, iar greșeala nu poate fi iertată la nesfârșit, chiar dacă vine din partea unei pesoane pe care copilul o iubește atât de mult. Viața e plină de lucruri neprevăzute – divorț, lipsa banilor, stresul zilnic – și, de multe ori, lucrurile scapă de sub control. Dar nu te poți răzbuna pe copil din cauza neajunsurilor. Încearcă să vezi partea bună a lucrurilor – ai un copil iubitor, sunteți cu toții sănătoși și, până la urmă, totul va reveni la normal. 

Îți recomandăm și ”Pedepsiți prin recompense”, de Alfie Kohn, cartea care vine cu o perspectivă nouă despre ceea ce înseamnă pedepsele și recompensele pentru un copil. Detalii AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa