Fără glume proaste cu copiii!

TOTUL DESPRE MAME
fara-glume-cu-copiii-totul-despre-mame

Fiecare vorbă adresată copilului ar trebui bine gândită înainte și o să vă povestesc și de ce: pentru că au imaginația bogată!

Să nu facem glume proaste cu copiii!

Pe la vreo 4-5 ani, ai mei începuseră să mă lase deja singură acasă și nu aveam neapărat o problemă cu asta. Îmi învățasem lecția foarte bine: nu deschideam ușa nimănui, nu umblam la aragaz sau prize, însă aveam voie să îmi fac ditamai cortul în mijlocul casei sau să desenez ore în șir. Până într-o zi când un domn binevoitor lucra la țevile de gaz de la parter. Stăteam la etajul 1, așa că din curiozitatea de copil, l-am întrebat ce face acolo! Mi-a spus: „Tai blocul în două”, râzând. Mi-aduc aminte cum m-am întors după soră-mea plângând, neștiind cum să o protejez mai bine, căci nenea de jos urma să ne taie blocul.

Întreaga nebunie a durat vreo două ore, în care am stat într-un colț cu sormea, așteptând ca blocul să cadă. N-a căzut, dar mi-amintesc perfect privirile tâmpe alor mei când le-am spus că urmează să cadă blocul. De atunci și până am ajuns la școală, n-am mai fost lăsată nicio zi singură.

Acum mi se pare amuzant, însă o astfel de glumă poate afecta serios un copil. Serios!

Și televizorul poate fi o glumă proastă!

În copilăria mea, m-am uitat la discreție la televizor într-o perioadă. Și iată ce vreau să vă întreb:

Scooby Doo vi se pare un desene potrivit pentru copii? Eu m-aș uita și acum strâmb și vă spun și de ce: e un desene cu tot felul de aventuri simpatice, dar nu o dată apărea câte o bombă care ticăia enervant, apoi buuum!

Ce se întâmplă când un copil se uită la Scooby Doo, știe că ticăitul vine de la o bombă care explodează în cele din urmă și apoi este lăsat două minute de taică-su într-o mașină pe avarii?

E simplu: în mașină se aude un ticăit, deci copilul crede că are o bombă sub mașină.

Imaginați-vă cum îi spuneam lui tata să stea afară, că altfel explodează mașina. Așa, pur și simplu. Mi-aduc aminte și acum cum șușoteau acasă că am imaginația prea bogată și că trebuie să mă ducă la doctor. N-a fost cazul pentru că mama a știut să pună întrebările potrivite. Și uite așa am primit interzis și la faimosul canal de desene animate.

Sunt doar două exemple pe care le-am trăit pe pielea mea și pe care încă mi le amintesc după 25 de ani. Este important să avem grijă și să știm ce îi lăsăm pe copii să vadă/audă, dar mai ales să le explicăm orice: de la cum să se simtă în siguranță în casă, mașină, pe stradă până la cum să reacționeze în fața glumelor proaste.

Deci, oameni buni, încercați să nu mai faceți glume proaste, mai ales cu copiii care nu vă aparțin!

Citește și ”Copii crescuți cu blândețe”, un ghid util proaspeților părinți care îi ajută să își înțeleagă copilul. Apoi vor putea să răspundă în mod eficient la nevoile pe care copilul le are. Detalii AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa