Fericirea copilului nu este o opțiune. Ce să îl înveți despre sentimente

Iulia Mirică
fericirea copilului

Copiii au sentimente. Intense, complicate și grele. Oricine a petrecut destul timp cu un bebeluș care plânge, un copil mic care țipă sau un adolescent nervos poate atesta faptul că piticii vin pe această lume programați cu o vastă arie de sentimente. Iar fericirea copiilor este în această arie, scrie scarymommy.com.

Probabil că ai încercat să oprești de multe ori un tantrum cu mesajul „Oprește-te!”. Probabil că i-ai spus de nenumărate ori puștiului tău „Nu fi supărat”. Intenția nu este să-i înveți pe copii că nu ar trebui să simtă lucruri sau să nu aibă / arate emoțiile, dar de multe ori așa se înțelege, deoarece creșterea copiilor mici cu sentimente mari este dificilă. Iar copiii sunt învățați că anumite sentimente sunt rele sau periculoase, ajungând să creadă că nu ar trebui să le simtă.

Furia este periculoasă. Tristețea este supusă eșecului. Acestea sunt mesaje periculoase, deoarece îi fac pe copii să crească cu impresia că ar trebui să poată să-și controleze sentimentele. Iar ce nu este acceptat de către societate să nu simtă. Fraze de genul „fericirea este o alegere” subliniază mesajul că poți să-ți controlezi sentimentele. Însă, dacă ar fi cu adevărat o opțiune, de ce ar alege cineva să fie supărat? Ne face să credem că, dacă nu suntem fericiți, atunci nu deținem controlul.

Ai încercat vreodată să-ți controlezi sentimentele periculoase ale vieții, precum furia sau supărarea? A funcționat? S-ar putea să te fi făcut să te simți mai rău, de parcă viața ta nu este fericită, dându-ți impresia că tu ești cea care ia deciziile proaste. Te-ai simțit lipsită de puteri. Cu cât ai încercat mai mult să-ți controlezi sentimentele, cu atât ai deveni mai nefericită. Toate aceste lucruri pentru a evita sentimentele rele. Iar revelația s-ar putea să vină atunci când îți dai seama că fericirea copiilor nu este o opțiune și că nu trebuie să controlezi anumite sentimente, deoarece nu sunt rele. Nu furia este rea, ci ceea ce alegem să facem cu ea, transformând-o într-un lucru bun sau rău.

Așa că poți discuta cu copilul tău despre sentimente, despre alegeri și despre cum acestea reprezintă două noțiuni diferite. Este în regulă să fii nervos, dar nu este bine să fii rău, de exemplu. Această regulă se poate aplica și pe alte sentimente, atunci când îi explici piticului tău. Explică-i că poate simți ce vrea, dar să fie bun și să facă alegeri sănătoase. Nu există sentimente bune sau rele. Unele sentimente pot fi mai inconfortabile decât altele. Unele sentimente pot fi mai grele decât altele. Dar nu sunt rele. Și nu este greșit să le simți.

Decât să-ți înveți copilul să refuze sau să-i fie frică de sentimente grele și complicate, încearcă să-l ajuți să creeze relații sănătoase bazate pe sentimentele lor.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa