Fiica ta e agresată de ”fetele rele”? Cum poate să le facă față?

Cristina Călin, redactor

Ca părinți, vrem ca fetele noastre să fie protejate de orice este rău. De cele mai multe ori asociem răul cu pedofilii, hărțuirea sexuală, drogurile, alcoolul. Totuși, uneori pericolul este atât de aproape de noi, încât nici nu îl luăm în calcul. Este în clasă, în parc, în locurile în care fetele noastre ies să se joace. Experiții o numesc agresiune relațională și este întruchipată de alte fete afurisite, scrie schoolmum.net.

Fetele rele sunt copile de școală la fel ca și fiica ta, care seamănă printre celălalte frică, insecuritate, gelozie, folosindu-se de putere, făcând tot felul de ierarhii. Dacă vorbim despre perioada adolescenței, atunci este cu atât mai rău pentru că, nefiind suficient de maturi, nu pot negocia relațiile, iar răutățile venite din partea altor persoane de vârsta lor le pot influența negativ capacitatea de relaționare. Chiar adulți fiind întâlnim astfel de persoane și ne este greu să trecem peste momentele în care suntem agresați de cei din jur.

Copilul agresiv are nevoie de ajutor, nu de dojană        

Agresiunea relațională include excuderea din grup, bârfa, tratamentul cu indiferență, glumele nepotrivite urmate de cele mai ori de expresia ”doar glumeam”, condiționarea prieteniei.

De ce se întâmplă agresiunile?

Experții în comportament spun că fetele au niște nevoi de bază: acceptarea, apartenența, controlul și un sens al existenței. Dacă nu le au, atunci apelează la comportamente răutăcioase pentru a le obține. Răutățile apar pentru a umple un gol emoțional din propria viață și cele care sunt prinse în astfel de situații pur și simplu nu pot spune ”nu” sau vor doar să fie acceptate într-un anume grup.

În ultimii ani, situația a devenit și mai complicată din cauza internetului. Fetele rele apelează la social media pentru a hărțui, fenomenul purtând denumirea de cyber-bullying. Se folosesc de bârfă, apar tot felul de discuții defăimătoare pe teme sexuale, se deschid pagini doar pentru a face rău unei anumite persoane. Fetele rele postează fotografii de la petreceri cu cele pe care vor să le necăjească.

Secretul creşterii unei fete fericite și încrezătoare

Cum ne ajutăm fetele să facă față comportametelor agresive?

Cel mai bun mod de a ne învăța fetele să treacă peste astfel de situații este să le educăm să își cunoscă foarte bine emoțiile. Trebuie să știe cât valorează, să știe ce sentimente au și cum să le facă față, să poată rămâne calme. Este important să aibă ocupații diverse, să intre în contact cu oameni de toate vârstele, să facă sport. Expunându-se la cât mai multe experiențe, capătă capacitatea de a înțelege cât mai multe situații. Atunci când petrec timp și cu persoane mai în vârstă devin mai mature și mai înțelepte.

Parenting necondiționat, o carte pe care o găsești aici este una dintre cele mai bune cărți de specialitate pe care ar trebui să o citești.

Ce putem face noi ca părinți?

Învățarea explicită: Trebuie să le explicăm ce este bunătatea, compasiunea, empatia, inteligența emoțională. Cunoșterea acestor termeni le va face să recunoască mai ușor persoanele loiale și pe cele în care pot să aibă încredere. Vorbiți-le sincer despre agresivitatea relațională pentru a o putea recunoaște atunci când o întâlnesc.

Cum înveți copilul să-şi facă prieteni

Jocuri de rol: Nu doar definițiile îi ajută pe copii, ci cel mai adesea este bine să simulăm situații reale în care ar putea fi puse. În felul acesta, vor ști dinainte cum să reacționeze în fața fetelor rele.

Strategii

”Zâmbește și rămâi puternică!”

Fetele rele au de obicei capacitatea de a vedea dintr-o privire care sunt persoanele pe care le pot controla și manipula. Încurajează-ți fata să zâmbească mereu și să aibă încredere în ea. Nu trebuie să pară emoționată, temătoare.

”Ai încredere în tine și fii asertivă!”

Fiecare fată trebuie să știe cum să se apere atunci când intră în contact cu fetele rele. Totuși, trebuie să aibă grijă ca prin reacția ei să nu stârnească dorința de revanșă și lucrurile să se înrăutățească.

Alt copil e agresiv cu al meu. Ce fac?

”Să aibă întotdeauna un răspuns!”

Amintește-i fetei tale că, deși nu are putere asupra vorbelor și acțiunilor celorlalți, are control asupra răspunsului pe care ea îl poate da. Acesta nu trebuie să fie îmbrăcat în emoție, ci simplu și concis. Fetelor rele le place să stârnească reacții.

”Spune stop conversației”

Fata ta trebuie să știe că dacă doar ascultă ce îi spun fetele rele și nu spune nimic, acceptă tacit comportamentul acestora. Trebuie să le spună că nu acceptă acest comportament.

”Informează un adult”

Amintește-i fetei tale că tu sau tatăl ei veți fi mereu alături de ea, iar dacă cineva o agresează, sub orice formă, trebuie să vină să vă spună.

Cyberbullying-ul sau bullying-ul virtual, duşmanul de dincolo de ecran

”Caută alt grup de prieteni”

De cele mai multe ori, fetele rele sunt considerate prietene de către celălalte fete. Cel mai bine ar fi să renunțe la grupul unde le-a cunoscut.

”Concentrează-te pe școală!”

Încurajeaz-o să petreacă cât mai puțin timp posibil folosind social media. În schimb, ar putea aloca mai mult școlii sau altor activități din care poate avea ceva pozitiv de învățat.

”Ascult-o!”

Fii alături de ea și las-o să îți povestească ce se petrece în viața ei. Dacă nu vrea să fii tu confidenta ei, încurajeaz-o să găsească pe cineva de încredere față de care să se descarce.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa