Folosirea cuțitelor de către copii. Da sau ba?

Daniela Ghiorghe
folosirea cutitului

Folosirea cuțitelor de către copii este un lucru des evitat, pentru că toți părinții vor să-și țină copiii în siguranță. De aceea, mulți le limitează acestora accesul la ustensile ascuțite ca să nu se rănească. Însă există unele studii care au arătat că, dacă amâni momentul în care micuțul învață să mânuiască obiecte ascuțite, îi poți întârzia și dezvoltarea psihologică. Același lucru se aplică și în cazul mersului la oliță, scrie wellnessmama.com.

Știu că vrei să-ți ții copilul în siguranță, însă ai fi uimită de abilitatea acestora de a mânui obiecte ascuțite. Trebuie doar să ai puțină încredere în ei.

Cuțitele sunt rele, dar televizorul este bun?

Avem tendința să ne protejăm copiii de niște aptitudini vitale în viață, care au un nivel scăzut de pericol (folosirea cuțitului, cățăratul în copaci, jucatul afară nesupravegheați sau mersul cu bicicleta prin parc). Însă în același timp le dăm acces la lucruri „sigure” ale căror efecte negative asupra dezvoltării loc este dovedit (prea mult timp în fața televizorului sau a tabletei/telefonului, un stil de viață sedentar, etc.).

Copiii noștri pot să folosească cu ușurință o tabletă, dar nu știu cum să folosească un cuțit (ei ar putea să facă asta, dar nu au voie). Ei pot să treacă de nivelul greu din Candy Crush sau Angry Birds dar nu pot face sarcini casnice ca spălatul podelei cu mopul sau al rufelor.

Nu ne lăsăm copiii să facă multe lucruri în urma cărora ar putea să se rănească, să facă mizerie sau pe care le putem face noi „mai repede” și ne întrebăm de ce eșuează atunci când într-adevăr vrem să ne ajute sau de ce nu sunt entuziasmați în această privință.

Iar gătitul nu este singurul lucru pe care ar trebui să-l încerce aceștia, am scris AICI despre 9 aptitudini importante pe care trebuie să le transmitem copiilor pentru a se putea descurca în viață.

9 aptitudini importante pe care trebuie să le transmitem copiilor

Beneficiile folosirii cuțitelor de către copii

Ca părinți, este ușor să vedem cuțitele ca pe niște obiecte periculoase care abia așteaptă să le taie degetele micuților noștri. Dar dacă ne gândim obiectiv, cuțitul este doar un instrument de bucătărie foarte comun și folositor, de altfel. Da, poate cauza răni dacă este folosit incorect, dar același lucru îl poate face și un aragaz, cuptor, blender, curățător de legume sau mătură, dacă pică în mâinile nepotrivite.

Pe de altă parte, cuțitul de bucătărie (precum și alte instrumente pe care i le interzicem copiilor) nu reprezintă doar un obiect, ci un pas înainte pe drumul spre independență. Ca părinți, trebuie să ne gândim dacă scopul nostru este să ne menținem copiii „în condiții de siguranță” tot timpul sau să-i creștem în așa fel încât să ajungă niște adulți independenți și capabili să-și dea seama singuri de adevăratele pericole?

Mâncăm împreună, ne bucurăm împreună

Învățarea evaluării riscurilor

Dacă îi expunem pe copii la situații care îi învață la o vârstă fragedă să măsoare riscuri într-un mod corect, îi ajutăm să se protejeze singuri. Copiii învață încercând (și câteodată eșuând) cât de mult pot să sară, cum să aterizeze în siguranță și cum să folosească instrumente de bucătărie corect.

Și da, vor exista genunchi juliți sau tăieturi mici de-a lungul timpului (ce copil nu a căzut, rănindu-se, în timp ce încerca să meargă?) dar am reușit cu toții să supraviețuim. Ba mai mult, au nevoie de aceste experiențe pentru a învăța cum să fie independenți, iar aceste mici piedici nu reprezintă sfârșitul lumii.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa