Răspundeţi la întrebările copiilor şi păstraţi „nu ştiu-ul” într-un sertar!

Ramona Dinescu
intrebarile-copiilor-totul-despre-mame

Păstrați „nu știu-ul” pentru cazuri cu adevărat complicate! În rest, oferiți informații, explicații și răspunsuri la întrebările copiilor.

Cât era copilul meu bebeluș, abia așteptam să vorbească, să mă înțeleg cu el, să comunicăm, să am un partener de discuție. Nu pot descrie fericirea și emoția care m-au cuprins în ziua în care băiețelul meu a legat primele sale cuvinte într-o propoziție.

Simțeam că mi-am îndeplinit scopul, că tot timpul petrecut cu el citindu-i și explicându-i fiecare lucru, povestindu-i fiecare imagine din cărticele acelea tari și colorate sau arătându-i fiecare obiect din casă și născocind o întreagă poveste pentru a-i spune la ce folosește, nu a fost în zadar. Numai că, după ce a început să vorbească, nu s-a mai oprit. Uneori, deși știu că nu trebuie să fac așa, îi spun: ”Te rog, taci 5 minute că nu-mi mai aud nici gândurile”. Nu tace. Se uită puțin mirat la mine și își vede de treabă în continuare, dându-mi mie și mai multă treabă deoarece trebuie să-mi pun mintea la contribuție ca să pot răspunde de fiecare dată pe înțelesul lui la întrebările despre te miri ce.

Nu treceți cu vederea întrebările care vouă nu vi se par importante

Și când spune „întrebări despe te miri ce” mă refer la întrebări cum ar fi ”Ai vazut vreodată o fantomă bună?”. Atunci, în mintea mea automat apar alte întrebări: de unde știe el de fantome și ce înseamnă o fantomă bună sau una rea? Mă strădui, totuși, să găsesc un răspuns oficial: „Nu, nu am văzut, pentru că fantomele există doar în povești!”

Copii descoperă lumea prin intermediul cuvintelor

Altă dată mă întreabă: ”Ce înseamnă o victimă?” Doamne, deja mă gândeam la ce e mai urât și mă chinuia remușcarea că am uitat vreodată televizorul deschis iar el a văzut vreo știre de la ora 5. Îl întreb unde a auzit el cuvântul asta și îmi răspunde senin: ”La televizor”. Mă trec și mai mai multe frisoane, iar mintea mea începe să facă o întreagă poveste, până ce, tot el, cu vocea blândă îmi oferă contextul în care a întâlnit cuvântul: ”La desene, Plușica a spus despre o jucărie că a căzut victima somnului”. Pfiu, mi-am șters fruntea și am încerca să găsesc explicația corectă, pe înțelesul lui, care nu a fost deloc ușoară.

Cert este că după vârsta de 3 ani, copiii sunt adevărați bureți. Înregistrează tot și pun un milion de întrebări pe zi. Întrebări care trebuie să-și găsească mereu răspuns pe înțelesul lor. Ei nu au nevoie să le răspundem cu ”nu știu”, decât în cazuri în care chiar nu cunoaștem răspunsul. Ei au nevoie de informații, cât mai multe și mai variate pentru că acum este a doua etapă a cunoașterii din viața lor. Dacă atunci când erau bebeluși pipăiau și gustau orice obiect pentru a cunoaște, acum, se pot exprima și încearcă să cunoască prin intermediul cuvintelor.

Vârsta întrebărilor îl ajută pe copil să se dezvolte intelectual

Specialiștii sunt de părere că vârsta întrebărilor nesfârșite atinge apogeul între 3 și 6 ani. Acum copilul este mai curios ca niciodată pentru că, așa cum spuneam este însetat de cunoaștere, are multe neclarități pe care vrea să și le lămurească. Dacă această curiozitate îi este cultivată și primește mereu răspunsuri pe măsura ei, copilul are toate șansele să se dezvolte intelectual într-un mod cât mai sănătos. Dar fii cu mare băgare de seamă, căci nu îi va fi de ajuns să primească o singură dată răspuns. El poate pune aceeași întrebare de zece ori, ori pentru că nu e mulțumit de răspuns, ori pentru că vrea să audă același răspuns din partea ta de 10 ori. De aceea, atunci când răspunzi la o întrebare a copilului este bine să o faci cu multă responsabilitate, să te concentrezi și să oferi răspunsul corect, nu să încerci să scapi de întrebare.

Nu răspundeți al întrebările copiilor într-o doară doar ca să scăpați pe moment. Veți plăti scump!

Eram în vizită la bunici, iar băiatul meu s-a trezit să mă întrebe: ”Mami, de ce se vede doar o ață albastră atunci când îți pui pampers, iar la mine se vede tot?”

Se referea la tampoane, pentru care nu am găsit o explicație mai bună la momentul respectiv decât că acestea sunt pampers pentru femei și iată că am plătit scump pentru asta.

Nu faceți ca mine!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa