Îți stă pe limbă să-i spui fiicei tale că e grasă? Abține-te!

Iulia Mirică
copil gras

Dacă atenționezi copilul că are kilograme în plus, riști să-l faci să se simtă prost și, poate, chiar să declanșezi o tulburare a alimentației. Dacă nu spui nimic, riști să vă afundați în ceva ce ar putea deveni o problemă serioasă de sănătate pe termen lung. Sfatul specialiștilor este să evităm comentariile legate de greutatea copiilor.

Un publicat în revista Eating & Weight Disorders abordează problema părinților care, bine intenționați, fac comentarii cu privire la greutatea copiilor. Acest lucru duce adesea la comportamente de dietă nesănătoasă, la creșterea apetitului alimentar și la alte tulburări alimentare, putând consolida stereotipuri negative cu privire la greutate.

Comentariul unui părinte cu privire la greutatea fiicei sale poate avea repercusiuni ani de zile după aceea, contribuind la nemulțumirea cronică a tinerei femei când vine vorba de corpul ei, chiar dacă nu mai are exces de greutate. Impactul asupra fetelor poate fi deosebit de grav, pentru că fetele sunt expuse la atât de multe mesaje despre greutatea corporală și dimensiunile perfecte. În cazul în care părinții nu contestă acele mesaje, ele pot fi internalizate.

Reproșurile părinților, sursă de depresie

Unele studii au corelat comentariile critice ale părinților cu un risc crescut de obezitate. Comentariile făcute de membrii familiei au efecte și mai puternice decât comentariile făcute de străini. Mai multe studii au descoperit faptul că atunci când părinții încurajează adolescenții supraponderali să țină dietă, stima lor de sine scade, iar riscul de depresie crește. Mai mult decât atât, peste cinci ani, vor avea exact aceeași problemă de greutate.

Cercetările făcute de Dianne Neumark-Sztainer, profesor la Universitatea din Minnesota, au scos în evidență faptul că nu sunt eficiente discuțiile despre slăbit și greutate optimă, ci cele despre alimentația sănătoasă. Comentariile dure cu privire la greutatea copiilor le pot transmite acestora mesajul conform căruia ei înșiși nu sunt persoane bune. Iar aceste percepții duc la alte rezultate, cum ar fi tulburările alimentare.

Acționează fără să vorbești

Părinții pot influența obiceiurile alimentare ale unui copil fără a vorbi despre ele. Acest lucru înseamnă, în primul rând, cumpărarea alimentelor sănătoase și evitarea sucurilor, mese în familie și sport. Aceste acțiuni vorbesc mai bine decât cuvintele.

Atunci când copiii sunt mici, nici nu trebuie să porți o conversație pe această temă, este suficient să faci tu regulile în frigider și în cămară. Când vine vorba de un copil mai mare, așteaptă să aducă el în discuție problema și ascultă-l și sfătuiește-l atunci când are nevoie.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa