M-am săturat de parenting!

Marius Constantinescu
parenting

Este reacția unui bun prieten după ce l-am întrebat dacă modul în care se comportă cu copilul lui este eficient și își atinge scopul. Nici la vârsta asta, copilul nu voia să meargă în cameră lui atunci când tatăl îi cerea acest lucru insistent. Vi se pare dramatic?

Volumul lui Alfie Kohn, Iubire necondiționată pentru copilul tău, se poate comanda de aici

Da. Poate fi extrem de obositor să-i spui să plece și el să nu te asculte. Înțeleg perfect.

Dar am observat că cu cât urla mai tare, cu atât copilul ăsta rămânea nemișcat, sfidând rugămințile disperate ale tatălui. O palmă la fund e ultima soluție. Funcționează, cel pe termen scurt, era de părere prietenul meu. Cum se termină toată această scenă. Copilul e umilit, tatăl frustrat iar eu înghit în sec. Nu-i nimic, își revine, îmi spune el. Nu mă ascultă, ce să fac? Nu mă mai lua cu prostii de parenting și nu îmi mai pune întrebări din manuale. O să vezi și tu când va mai crește Efrem.

Nu văd cum m-ar ajuta parentingul

Scena asta mi-a amintit de povestea unui client. În terapie, acesta îmi povestea de traumele suferite în copilărie. În momentul în care tatăl lui urla și dădea cu pumnul în masă, se făcea mic, stătea pe loc și se decupla cu totul de realitate. A ajuns la capacitatea uimitoare de a nu mai auzi nimic. Se deconecta cu totul de o figura parentală cu adevărat amenințătoare și se izola într-o lume creată de el.

Acum nu suportă bărbații autoritari, îi e o frică teribilă de a fi atins, nu are job, și dacă lucrurile vor merge prea greu, se gândește uneori și la varianta sinuciderii. Credeți că tatăl acestui client, știe toate acestea? Bineînțeles că nu. Și chiar dacă le-ar auzi, ce s-ar putea întâmpla? Probabil, din nou furie și umilință. Ce m-a frapat este că povestea asta nu l-a surprins foarte tare pe prietenul meu.

A picat pe gânduri dar nu a durat mult și mi-a spus că nu e cazul să mă arunc iar în teorii de cum să-ți crești copilul. Că el oricum nu își aduce aminte de copilăria lui și nici nu vrea pentru că a fost destul de urâtă. Și nu vede cum asta l-ar putea ajuta să-și crească copilul. În fond, are tot ce își dorește, doar că nu ascultă.

Parentingul nu este despre copilul tău, ci despre tine

Reacția acestui prieten este una cu care nu vreau să mă obișnuiesc. Pentru mine este foarte dureros să văd cum riscăm să ne ratăm șansa de a ne crește frumos copiii. Nu e război în România, nu există deocamdată o amenințare directă, și chiar dacă avem mai puțini bani, asta nu ne împiedică să petrecem timp de calitate cu ei și să învățam și noi cum e să crești liber și acceptat așa cum ești. De ce trebuie să transmitem mai departe bolile și durerile noastre?

De ce să ajungă copiii noștri să se gândească când vor deveni adulți oare cum să termine mai repede socotelile cu lumea asta? Și cred că tocmai aici este rolul parentingului. Parentingul nu este despre copilul tău, ci este despre tine. Despre cum să înveți să crești tu, un copil îndurerat și furios, care îngropi în tine amintiri groaznice, atât de bine încât nu le mai poți accesa.

Parentingul vine cu metode eficiente pe care le poți aplica în prezent

Ai ocazia uriașă să îți ajuți copilul să crească astfel încât la vârstă adultă să nu aibă nevoie să fie din nou copil în terapie. Și cred că marele avantaj al parentingului este că te poate învăța acum, în prezent, cum poți să obții schimbarea și cum, până la urmă, poți obține ceea ce tu îți dorești, fără furie, frică sau umilință.

Nu e nevoie să te duci acasă la ai tăi să te cerți cu ei sau să stai întins pe o canapea să-i povestești psihanalistului toată istoria ta. Parentingul vine cu metode eficiente pe care le poți aplica imediat. Iar dacă ceva te blochează, atunci poți folosi informația din trecutul tău că să te deblochezi, dar fără a rămâne închis în reproșuri și resentimente. Folosiți-vă de aceste metode și aplicați-le cât mai aveți timp pentru că merită să gustăm împreună din bucuria de a fi împreună cu copiii noștri. Iar dacă peste ei vor veni timpuri mai grele să își amintească că e posibil că cineva să-i spună: Te iubesc necondiționat. Curaj!

Volumul lui Alfie Kohn, Iubire necondiționată pentru copilul tău, se poate comanda de aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa