10 sfaturi ale unui terapeut de familie. ”Părinții trebuie să știe când să-și muște limba”

TOTUL DESPRE MAME
parenting

Angela Pruess este terapeut pentru copii și familie, cu o carieră de peste 12 ani în acest domeniu. Cu informații la fiecare colț de stradă și trăind într-o cultură în care se emit în mod constant mesaje despre parenting (de multe ori contradictorii), să fii sprijin și confident pentru copilul tău pare uneori un țel greu de atins, scrie ea pe parent.co.

În 12 ani de terapie, am văzut mulți părinți bine intenționați care foloseau metode greșite, în dezacord cu nevoile adevărate ale copiilor sau ale familiilor lor. Dar am observat și un număr din ce în ce mai mare de părinți care abordează cu succes modalități noi și mai sănătoase de creștere a copiilor. Acestea nu sunt neaparat în acord cu teoriile și studiile actuale, scrie Angela Pruess.

Iată care sunt recomandările acestui terapeut de familie, bazate pe experiența de 12 ani:

1. Să știi că un copil se va purta ca un copil

Deseori, părinții uită faptul că învățarea începe cu eșecuri. Prin greșeli și prin comportamente imature. ”Magia” se întâmplă atunci când un matur intervine și îi arată copilului direcția corectă. Devenim frustrați și nerăbdători, enervați de smiorcăielile lor și de răspunsurile obraznice, însă așa sunt copiii ”construiți”. Partea din creier responsabilă de rațiune și controlul impulsurilor nu se dezvoltă integral decât spre 20 de ani. Comportamentul imatur este normal pentru o persoană imatură, cu un creier imatur. Aceasta este o realitate științifică care ne ajută să avem răbdare și să îi sprijinim pe copii atunci când încearcă.

2. Limite impuse cu respect, nu cu critică

Pentru că ai noștri copii trebuie să învețe absolut totul despre lume de la noi, au nevoie să le stabilim limitele. Fără ca acestea să fie clare, se vor simți anxioși și fără control. Limitele le pot fi comunicate în termeni critici, sau într-un mod ferm, dar respectuos. Gândește-te cum îți place să ți se vorbească la serviciu și comunică la fel cu copilul.

3. Conștientizează etapele de dezvoltare

Te-ai întrebat vreodată ce s-a întâmplat cu bebelușul tău prietenos tău atunci când țipa ca din gură de șarpe să nu îl lași la creșă ori grădiniță? Aceasta este teama de separare!

Există sute de perioade de tranziții absolut normale prin care copiii trebuie să treacă pentru a deveni adulți. Știind acest lucru, vor crește șansele de a le fi alături și a-i înțelege cu adevărat.

4. Cunoaște temperamentul și personalitatea copilului tău

Dacă suntem conștienți de aspectele care îl fac pe copil unic, îl vom înțelege mai ușor atunci când are nevoie de ajutor suplimentar. Odată ce știi care sunt elementele unice care îți caracterizează copilul, va fi mult mai ușor să îl ajuți și să îl înțelegi. Îți va fi simplu să-i amenajezi locul pentru teme, dar și să pricepi de ce fiica ta vrea să se întoarcă mai repede din excursia cu cortul.

5. Dă-i mult timp pentru joacă liberă

Majoritatea adulților nu înțeleg importanța jocului în viața copiilor. Prin joc, copiii învață totul și își dezvoltă diverse abilități. Iar acest lucru înseamnă că au nevoie de cât mai mult timp pentru a se juca liber.

6. Să știi când să vorbești și când să asculți

Copiii învață să rezolve probleme foarte ușor dacă le permitem acest lucru. Pentru că suntem însă obsedați de control și de reușită, sărim rapid să rezolvăm probleme în locul lor. Dacă părinții și-ar mușca limba și ar pune frână pornirii de a găsi soluții, ar vedea cât de ușor pot copiii să tragă singuri concluzii. Ei au nevoie să fie auziți și înțeleși. Exact așa cum avem și noi.

7. Păstrează-ți o identitate în afara copilului tău

Spunem adesea că fiii și fiicele sunt lumea noastră, iar în inimile noastre acest lucru este perfect adevărat. În viața de zi cu zi, părinții trebuie să aibă mai mult. Trebuie să își hrănească prieteniile și pasiunile care îi fac să fie cine sunt ca indivizi. Să faci asta e uneori ca și cum te-ai angaja într-o luptă, pentru că simți că nu poți sta fără copilul tău, iar el, fără tine, nu se descurcă. Dar trebuie să o facem, pentru a rămâne sănătoși psihic și pentru a evita riscul de a le cere copiilor să ne îndeplinească toate nevoile emoționale.

8. Înțelege că acțiunile vorbesc mai tare decât cuvintele

Modul în care interacționezi cu copilul și îți trăiești viața va fi cel mai important profesor al lui. Copiii sunt foarte buni observatori și sunt mai intuitivi decât am crede. Ei sunt întotdeauna cu ochii pe noi.

Acesta poate părea un inconvenient, dar, dacă conștientizăm faptul că ei ne urmăresc în permanență, îi vom ajuta să învețe să se poarte și ne vom ajuta și pe noi să devenim persoane mai bune.

9. Recunoaște că distracția, conectarea și creativitatea sunt cele mai bune metode de a promova comportamentul pozitiv și cooperarea

Frica și controlul nu sunt profesori eficienți pe termen lung pentru copiii noștri. Poate ni se va părea că funcționează pe termen scurt, însă copiii nu vor câștiga nici moralitate, nici abilități eficiente de rezolvare a problemelor. Dacă un copil se simte valorizat ca persoană pe baza interacțiunii pe care o avem cu el, va învăța în mod natural să-i valorizeze pe alții.

10. Modelează-i inima, nu doar comportamentul

Avem deseori impresia că țelul parentingului este să obținem un copil obedient, bine crescut. Însă acestea nu sunt calități ce contribuie la fericirea și sănătatea unei ființe. Să îi ajutăm pe cei mici să înțeleagă importanța gândurilor și a emoțiilor lor, iar prin asta ei vor dezvolta abilități de cooperare și relaționare. Abilități care îi vor proteja și îi vor ghida prin viață.

Nu este ușor să ne schimbăm comportamentul față de copii, însă dacă acest lucru este în interesul lor, merită efortul!

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa