Nu vrea să o pupe pe bunica? Nu-l obliga! Doar stabilește limite!

stabilește limite

Sărbătorile de iarnă se traduc prin o mulțime e vizite pe care trebuie să le facem împreună cu familia. Vizitele înseamnă multe pupături pe care trebuie să le dăm sau să le primim. Noi, adulții, respectăm normele sociale și, indiferent dacă vrem sau nu, ne lăsăm pupați. Copiii, în schimb, pot fi foarte sinceri și te poți trezi că-i spune bunicii ”urâto, pe tine nu vreau să pup!” Nu te alarma, nu este nimic în neregulă cu acest lucru!

Sărbătorile sunt o perioadă potrivită în care copiii învață să pună limite între ei și ceilalți, spune Erika Leonard, instructor pentru copii, pentru today.com. Faptul că micuțul tău refuză să se lase pupat de bunica nu înseamnă că nu o iubește sau că este supărat pe ea. Pur și simplu, în acel moment nu vrea să fie apropiat de ea.

”Mulți copii sunt timizi, zâmbesc greu și sunt reticenți la îmbrățișările rudelor sau prietenilor care vin în vizită cu diferite ocazii. Refuzul lui poate veni și în urma faptului că este copleșit de toată atenția care i se acordă. De aceea, este important să le focalizați atenția celor mici și pe alte lucruri, iar pe invitați să-i captați cu discuții interesante pentru a le distrage atenția de la copil”, a precizat specialista.

Lecții pentru toți

Pentru a nu pune pe toată lumea într-o situație stânjenitoare, ai putea chiar să le spui rudelor că ești într-un moment în care îți inveți copilul ce înseamnă să stabilească limite în contactul cu ceilalți și că v-ați gândit să le includeți și pe ele în jocul vostru. În felul acesta vor simți că vă sunt de un real ajutor.

Cum îi învăţăm pe copii să zică NU și să accepte NU-ul celorlalți

Aceste delimitări sunt importante pentru ca cel mic să înțeleagă că în orice fel de legătură este nevoie de acordul a două persoane și acest lucru îi va fi de folos ca să nu sufere, dar și ca să nu rănească alte persoane. Niciun copil nu trebuie obligat să îmbrățișeze sau să pupe alte persoane în numele bunelor maniere. Gândiți-vă că va aplica aceleași reguli și atunci când un străin îi va spune că vrea să o mângâie într-un mod nepotrivit și va accepta pentru că ”așa a zis mama că e frumos”. Siguranța și respectul de sine al copilului sunt mai importante decât stânjeneala sau supărarea oricăror alte persoane.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație