Părinți ”bătuți” de bebeluși. Viața de părinte îți poate aduce buze sparte și ochi vineți

Ramona Dinescu

Foarte mulți copii trec prin acea perioadă în care își lovesc părinții, intenționat sau nu, din diferite motive.

Bebelușii și copiii mici sunt extrem de drăgălași, chiar și atunci când se înfurie, însă, unii au toate șansele să-și rănească părinții.

Deși se acordă foarte multă atenție siguranței copiilor, anumite comportamente ale lor, precum împinsături, mușcături sau lovituri pot provoca răni serioase celor care au grijă de ei, de obicei părinții. Un educator prenatal și blogger american, Alaina Webster, după doi ani petrecuți acasă cu fiica sa, a numit acest comportament violent al copiilor ”abuz parental neintenționat”. De asemenea, mai în glumă sau mai în serios,  a postat pe blogul său un anunț de interes public în care îi chema pe toți părinții „abuzați” să se ridice împotriva micilor abuzatori: „Ori luptați împotriva  acestor mici tirani care la mai puțin de un metru par să cucerească teritorii, sau veți continua să-i lăsați pe acei părinți nevinovați să fie bătuți cu supunere doar pentru că și-au iubit copiii prea mult?”

Părinții la camera de gardă

Cu acești copii imprevizibili, orele de masă, de baie sau chiar de joacă se pot transforma în scene de luptă. Deși statistici care să arate numărul părinților ce au suferit de pe urma loviturilor primite de la copii sunt dificil de găsit, în rutina zilnică, părinții suferă contuzii, se pot alege cu dinții ciobiți, cu degetele de la picioare tumefiate sau cu buza spartă.

„Avem de-a face cu niște ființe umane minunate, dar care nu raționează, care sunt impulsive, mult mai puternice și rapide decât am crede și care nu înțeleg care pot fi consecințele acțiunilor lor, a declarat Dr. Benjamin Hoffman, director medical la spitalul de copii din Portland, Oregon.

Bebelușii care încă nu-și țin bine capul pe umeri sunt extrem de periculoși pentru părinți deoarece mișcările lor necontrolate de gât, pot duce la lovituri. Însă, și după vârsta de șase luni, când cei mici se presupune că își pot controla capul, părinții trebuie să rămână vigilenți. Textul continuă mai jos

Copilul tău are accese de furie? Iată cum îl poți ajuta!

În mod frecvent, copiii își lovesc părinții la ochi, lucru ce poate duce la abraziune a corneei sau hemoragie sub conjunctivală, cunoscută și sub denumirea de ochi roșu, mai spune Dr. Hoffman. Un motiv ar fi acela că cei mici sunt extrem de curioși de forma și textura ochelarilor.

De asemenea, nu o dată s-a întâmplat ca o mămică să ajungă la camera de gardă cu răni la urechi pentru că cerceii sunt extrem de atractivi pentru un bebeluș. Tu îi poți spune copilului să nu te lovească, dar la vârste mici el nu va înțelege așa că trebuie să fii mereu cu un pas înaintea lui.

Cum supraviețuiești atacurilor copilului?

Înainte de toate, pe primul plan sunt siguranța și sănătatea copilului. Pentru a preveni orice incidente, trebuie să fii vigilentă, dar să fii și extrem de atentă la ce lași la îndemâna lui. Verifică tot timpul cutia cu bijuterii ca să te asiguri că totul este la locul lui și gândește-te că un obiect care nu ți se pare periculos, în mâinile unui bebeluș poate deveni armă.

O altă recomandare: un somn odihnitor noaptea. Cercetările demonstrează că lipsa de somn în rândul părinților de copii mici atrage după sine diminuarea abilităților motorii. De exemplu, simțul care te-ar fi avertizat că o minge se îndreaptă către fața ta, după o noapte nedormită, va fi redus la maxim.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa