Vrei un copil sociabil și popular? Ce ar trebui să faci ca părinte

Cristina Călin, redactor

Părinții influențează popularitatea copiilor încă de când aceștia sunt bebeluși, arată un studiu realizat de cercetători de la Universitatea Carolina de Nord și citat de businessinsider.com

Niciun părinte nu își dorește ca micuțul său să fie ținta ironiilor altor copii, dar nici ca fiul sau fiica lui să fie agresorul. Chiar dacă nu își dau seama, prin modul în care se comportă, părinții ajung să influențeze felul în care urmașii le sunt priviți de cei din jur.

Popularitatea nu este doar o fază de care ținem cont în adolescență. Modul în care ne percep cei din jur ne afectează viața personală și profesională, potrivit medicului Mitch Prinstein. Trebuie să facem totuși distincție între reputație și atracție. Cea din urmă stabilește cine este cool și cine nu, iar prima este mult mai valoroasă pe măsură ce copilul devine adult.

Cum poate influența un părinte popularitatea copiilor?

Experiențele prin care a trecut părintele îi vor dicta ce anume să-l învețe pe copil despre interacțiunile sociale. Studiile au arătat că mamele care au amintiri frumoase din copilărie și care au în centrul lor prieteni mulți vor avea copii mai populari, pe când cele cărora li s-a întipărit în minte tristețea și singurătatea vârstelor fragede vor avea copii cu tendințe de izolare. Explicația este simplă: cele din urmă nu pun preț pe interacțiunea cu ceilalți, astfel încât nici nu îi încurajează pe copii să fie populari.

Factorii genetici. Oricât de nefericită ar fi situația, copiii care au moștenit de la părinți trăsături frumoase au șanse mai mari să aibă mulți prieteni. De asemenea, genetic se pot moșteni și abilitățile de a relaționa cu ceilalți.

Agresivitatea se copiază. Părinții care tind să devină agresivi în toate situațiile îi fac pe copii să creadă că așa trebuie să procedeze. Unii adolescenți se pot folosi de aceste trăsături pentru a se impune în fața celorlalți, dar nu vor reuși să obțină mai multă popularitate.

Securizarea emoțională are un rol important. În situațiile în care atașamentul părinte-copil este foarte puternic, cei mici se vor simți bine în pielea lor și vor fi preferați copiilor care plâng sau au tantrumuri. Insecuritatea emoțională aduce după sine lacrimi și disconfort, iar copiii temători vor fi evitați la locul de joacă.

În mod inconștient, părinții își învață copiii să-și regleze emoțiile. Copiii populari își pot controla foarte bine emoțiile și au învățat să facă acest lucru la vârste fragede prin jocurile cu părinții. Fără să vrea, au deprins abilitatea de a pierde frumos, de a se calma atunci când sunt foarte nervoși sau foarte bucuroși. De asemenea, în cazul în care un copil mic cade și reacția părintelui este una enxioasă, atunci și copilul va fi la fel.

Felul în care părinții se implică în viața socială a copiilor poate fi benefic sau, dimpotrivă, catastrofal. Părinții foarte protectori nu fac decât să știrbească din popularitea copiilor atunci când aceștia sunt mici. La vârsta adolescenței este bine să participe la viața socială, atunci când copilul o solicită.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa