”Plictiseala este crucială la vârste mici pentru dezvoltarea stimulilor care duc la adevărata creativitate”

Cristina Călin, redactor
plictiseala

Toată vara căutăm tot felul de programe pentru copii pentru a le alunga plictiseala. Îi trimitem în tabere, le plătim ateliere, lecții de dans, înot și câte și mai câte. Totuși, este bine să nu le lăsăm nicio clipă de răgaz? Psihologii și experții în dezoltarea copilului spun că programele prea încărcate în timpul vacanțelor îi împiedică să descopere ceea ce le place cu adevărat, potrivit women.com.

”Părintele are rolul de a-și pregăti copilul pentru locul pe care îl va ocupa în societate. Să fii adult înseamnă să îți găsești ocupații și să-ți petreci timpul liber în moduri care te fac fericit”, a declarat Lyn Fry, psiholog pediatru din Marea Britanie. Potrivit lui, dacă părinții sunt cei care le ocupă mereu copiilor timpul liber aceștia nu vor învăța niciodată cum să își umple momentele de libertate. Nu este singurul specialist care face astfel de recomandări. Dr. Teresa Belton, de la Universitatea East Anglia, a declarat pentru BBC că plictiseala este crucială la vârste mici pentru dezvoltarea stimulilor interiori care duc la adevărata creativitate.

Plictiseala le dă o șansă să contemple lumea…

În zilele noastre a nu face nimic poate avea o cu totul și cu totul altă însemnătate decât acum 10-15 ani, pentru că internetul este cel care nu ne lasă să ne plictisim cu adevărat. Totuși, în 1993, psihoanalistul Adam Phillips spunea că plictiseala poate fi considerată o achiziție de dezvoltare pentru copii. Plictiseala le dă o șansă să contemple lumea și să nu mai treacă cu viteză prin ea, fără să își dea seama de ceea ce se întâmplă în jurul lor. ”Este chiar o cerere asupritoare a părinților. Ei le cer copiilor să fie mereu să fie interesați de câte ceva, fără să le lase timp să descopere ceea ce este fascinant pentru ei. Plictiseala este cheia care duce la descoperirea de sine”, a scris acesta în lucrarea sa  “On Kissing, Tickling, and Being Bored: Psychoanalytic Essays on the Unexamined Life”.

Cum se decide programul de vacanță

Fry recomandă ca părinții cu copii mai mari de 4 ani să ia decizia programului de vacanță împreună cu cei mici. Cel mai bine ar fi să facă o listă, dar care nu trebuie să conțină neapărat activități complexe. Poate copilul își dorește să joace cărți, să meargă cu bicicleta sau să citească, să ajute la pregătirea cinei. Evident, cu cât copilul este mai mare, cu atât și dorințele lui pot fi mai sofisticate. Pe parcursul vacanței, când va spune că este plictisit, nu trebuie decât să fie îndrumat către lista pe care ați întocmit-o împreună.

Ideea că plictiseala este bună a apărut chiar mai devreme. În 1930 filozoful Bertrand Russell, scria în lucrarea ‘The Conquest of Happiness’ că ”un copil se dezvoltă cel mai bine atunci când, tânăr fiind, este lăsat netulburat, asemenea unei plante în sol. Prea multe călătorii, prea multe impresii îl vor face să fie un adult care nu va accepta monotonia vieții.”

Te-ar putea interesa și:
De ce nu e bine să îi presăm pe copii să obțină rezultate excelente la școală

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa