Cum ajuți copilul să fie pregătit pentru grădiniță?

Cristina Călin, redactor

Iată 11 lucruri pe care să le faci împreună cu micuțul tău pentru a fi pregătit pentru grădiniță, potrivit parents.com.

În mai puțin de o lună, mii de copii vor merge la grădiniță. Pentru unii dintre ei va fi o schimbare majoră, pentru că vor trece pentru prima dată pragul unei astfel de unități de învățământ. Pe lângă miile de copii, sunt alte mii de părinți care se întreabă dacă au făcut cea mai bună alegere pentru copilul lor. Despărițirea este grea, mai ales că mulți au impresia că cei mici nu sunt pregătiți să facă acest pas.

Te-ar mai putea interesa și:
Cum verifici dacă grădinița copilului este autorizată sau acreditată

Exersați încălțatul

copil care isi leaga sireturile

Chiar dacă tu vei fi cea care îl va schimba atunci când îl duci la grădiniță, pe parcursul zilei copilul va avea nevoie să poată să se încalțe singur. De exemplu, după somn va trebuie să se schimbe de pijamale și să-și pună în picioare patofiorii. Nu ajuți numai copilul, ci și educatoarea care va avea mai puține piciorușe de încălțat și va putea să facă mai multe activități cu ei.

Exersați închisul nasturilor, al fermoarelor

copil incheie nasturii

Este recomandat ca hainele pentru grădiniță să nu aibă nasturi și să fie cât mai ușor de îmbrăcat și dezbrăcat. Totuși, este bine ca cel mic să știe să folosească tot felul de închizători ale hainelor pentru a fi pregătit pentru grădiniță. Va merge la baie și va trebuie să se dezbrace singur, iar când doamnele îi vor scoate afară îi va fi util să știe să se echipeze fără ajutor.

Fără scutece, fără scăpări

copil pe olita

Este esențial ca atunci când copilul merge la grădiniță să nu mai poarte scutece și să poată folosi baia fără asistență. Acest lucru presupune că trebuie să meargă în timp util, pentru a nu exista scăpări, să traga apa și să se spele singur pe mâini. Lecția astfel învățată îl va scăpa de tot felul de incidente neplăcute.

Folosirea foarfecelor

copil care foloseste foarfecele

Pentru copiii de grădiniță există foarfece speciale, cu vârfuri rotunjite, pe care cei mici trebuie să știe să le folosească. Prin utilizarea lor corectă se îmbunătățește coordonarea mână-ochi și copiii învață să își folosească ambele mâini simultan.

Te-ar mai putea interesa și:
Care este vârsta ideală pentru a duce copilul la creșă sau grădiniță

Învățați numerele de telefon ale părinților

la telefon

Poate părea ceva banal, dar este important ca cei mici să știe numărul de telefon măcar al unuia dintre părinți. Puteți să-l repetați în joacă, în fiecare zi, până când îl memorează. De asemenea, ar fi util să îl învățați și adresa de acasă.

Exersați ținutul unui creion în mână

copil invata sa deseneze

Desenatul și coloratul sunt cele mai bune metode prin care îl puteți învăța pe copil să folosească un creion. Dexteritatea îl va ajuta și la orele de arte plastice când va trebuie să folosească pensule.

Lăsați-l să mănânce singur

copii mancand singuri

Dacă urmează ca cel mic să stea la grădiniță la program prelungit, este foarte important să știe să mănânce singur. Sigur, îl vor ajuta și doamnele, dar îi va fi mult mai ușor dacă va fi stăpân pe lingură și furculiță.

Copilul e pregătit pentru grădiniță, când este și părintele

parinti care vorbesc cu copilul

Copiii obișnuiesc să copieze comportamentul părinților, iar acest lucru nu mai este un secret pentru nimeni. Dacă veți vorbi despre începutul de grădiniță într-un mod misterios, cu teamă cel mic, la rândul lui, va fi anxios și o va percepe ca pe ceva negativ. Este bine să vorbiți cu el, să-i explicați sincer ce se va întâmpla acolo pentru a fi pregătit pentru grădiniță.

Repetați regulile de igienă

copil care se spala pe maini

Nu este rău ca din când în când să-i reamintiți că trebuie să spele des pe mâini, că trebuie să pună mâna la gură atunci când tușește sau strănută, să nu bea din aceleași recipiente cu alți copii. Îl veți feri în acest mod de boli și pe voi de nopți nedormite.

Îmbrățișați-l des

mama imbratiseaza copilul

Țineți-l cât de des puteți în brațe pentru a-l securiza emoțional. Va ști că părinții lui sunt acolo pentru el mereu, că se vor întoarce să-l ia de la grădiniță și că nu are niciun motiv să se teamă.

Nu plângeți … decât când nu vă vede

copil care plange la scoala

Începerea grădiniței se va lăsa cu lacrimi. Lăsați-l pe cel mic să plângă primul și atunci când nu mai sunteți în raza lui vizuală puteți să vă dați frâu emoțiior și să vărsați toate lacrimile pe care le doriți.

Vino joi, 22 februarie 2018, de la ora 18.30, la Hotel Capitol la Atelierul cu mămici ”Învățarea unei limbi străine de timpuriu dezvoltă abilități pentru școală și viață”! Înscrie-te acum GRATUIT! Detalii AICI.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa