Rolul poveştilor în viaţa copilului

Ramona Dinescu
rolul-povestilor-in-viata-copilului-totul-despre-mame

Rolul poveștilor în viața copilului este acela de învățare, comunicare, deprindere a abilităților creative și întărire a relației dintre părinte și copil.

Primii ani ai copilăriei sunt magici, plini de imaginație, personaje, povești. Acum copiii învață tot felul de lucruri, iar cititul poveștilor nu face altceva decât să-i facă oameni mari într-un mod frumos. Eu am început să le citesc copiilor mei încă de când aveau câteva luni și îmi pare rău. Trebuia să încep să le citesc povești încă de când erau în burtică, însă la momentul respectiv nu m-am gândit la asta.

Îmi amintesc că fiecare dintre ei stătea în balansoar, erau mici ca niște ghemetoace și căscau ochii de câte ori puneam mâna pe carte și mă așezam în fața lor să le citesc. Le citeam povești scurte din cărți frumos ilustrate și le arătam cu degetul imaginile. Râdeau la fiecare grimasă a mea și ori de câte ori îmi modulam vocea pentru a imita anumite personaje. Acum, când băiatul meu cel mare are patru ani, am început să-i citesc în fiecare seară câteva capitole din Pinocchio pentru a-l învăța că există și carți interesante cu multe pagini pe care le putem citi în mai multe zile și astfel să țină minte firul narațiunii.

Îți propunem o carte captivantă atât pentru copii, cât și pentru părinți, Moața, Creața și Grasu la bal, care conține 12 povestiri cu tâlc, din care cei mici pot învăța despre prietenie, generozitate, respect, încredere. Cartea poate fi cumpărată de AICI.

Poate sunt eu suvbiectivă sau așa cum orice cioară își vede puiul cel mai frumos și cel mai deștept, tot la fel, mi se pare mie că acum culeg roadele de pe urma preocupărilor mele legate de lectura pentru copii.

Cert este că și psihologii ridică în slăvi nenumăratele avantaje pe care le are cititul poveștilor cu voce tare pentru copii, avantaje care își pun amprenta asupra dezvoltării lor psihice și emoționale: ajută la dezvoltarea limbajului, creativității, imaginației, abilităților de comunicare, întărește relația dintre părinte și copil și dezvoltă dragostea viitorului adult pentru lectură.

Dezvoltarea limbajului

Cititul poveștilor cu voce tare de către părinte, încă de la cele mai fragede vârste, îi ajută pe cei mici să rostească mai repede primele cuvinte. Dacă îi vei citi rar, apăsat și accentuat fiecare cuvânt și îi vei arăta și imaginea corespondentă în carte, cel mic va învăța să distingă sunetele și va învăța să vorbească, probabil, mai repede și mai clar. Cititul îi ajută pe cei mici se-și dezvolte vocabularul, să capete mai multe cunoștiințe și să comunice mult mai ușor.

Unui copil căruia i se citesc povești de mic îi va fi mult mai ușor să recunoască anumite cuvinte, va avea o cultură generală mult mai bogată.

Imaginația și creativitatea

Fiecare poveste citită înseamnă o lume nouă pentru copil. El va învăța, cu ajutorul fiecărei narațiuni să se transpună în pielea personajului, să-și imagineze decoruri, oameni și personaje.

Reține însă că cititul nu este suficient. Vine o vreme când copilul se va fi plictisit puțin de cărți și vei constata că este mult mai atent și interesat să-i inventezi povești. După acest episod în care tu îi vei fi inventat câte în lună și în stele, va începe și el să-și exprime creativitatea.

(Eu mă joc cu copiii ne jucăm adesea de-a ”cartea cu povești”. Eu inventez un început de poveste, iar ei trebuie să găsească o continuare. Povești lor sunt simple, cu puține cuvinte și caracterizări, însă încet încet vom reuși să le dezvoltăm. Plecăm uneori de la un simplu cuvânt, precum umbrelă și de aici facem o poveste frumoasă despre o familie de spiriduși care și-a făcut casă în umbrelă, găsim o intrigă și un punct culminant și, de fiecare dată un final fericit. Ultima poveste a fost despre familia de urși care își dorea să meargă la mare – pentru că noi ne pregăteam să mergem în vacanță la mare-, iar tatăl urs a găsit ideea ingenioasă de a face valuri cu labele lui mari și groase în lacul de la marginea pădurii astfel încât ursuleții să se simtă ca la mare.)

Viitorul consumator de lectură

Psihologii sunt de părere că cititul poveștilor întărește și mai tare relația dintre părinte și copil, lucru cu care sunt perfect de acord. Atunci când citim povești, cei mici stau ori la noi în brațe, ori culcați pe pieptul nostru, ori foarte aproape de noi. În timpul acesta comunicăm, ne atingem, îi mângâiem. Copiii se simt în siguranță, se simt protejați, alintați, fericiți. Mai ales dacă stăm multe ore despărțiți în timpul zilei, e important să ne petrecem ora de dinainte de culcare în cel mai plăcut mod: citind povești.

Dacă îi vei citi de mic, cu siguranță, în momentul în care va crește va fi dependent de lumea fantastică a cărților și va dori să rămână legat de ea. Nu se va putea desprinde ușor de lectură deoarece mintea sa este antrenată să-și imagineze situații și personaje cu ajutorul cărților. Este demonstrat faptul că acei copiii cărora li se citit mult din fragedă pruncie au rămas și în viața adultă legați de lumea fantastică a lecturii.

Însă toate aceste avantaje apar în timp. Nu este suficient să-i citești o dată pe săptămână o poveste. Trebuie să te ocupi de acest aspect cu dăruire și perseverență, deoarece este un proces care se desfășoară în timp.

În plus, eu cred foarte tare și în puterea exemplului. Cu cât copiii noștri ne vor vedea mai preocupați de lectură, cu atât vor încerca și ei să-și petreacă timpul citind, în detrimentul televizorului.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa