Să ne jucăm în aer liber!

TOTUL DESPRE MAME

 

Când un copil petrece timp afară are şansa să exploreze mediul înconjurător şi să aibă tot felul de aventuri. Poate juca jocurile preferate, poate să îşi testeze limitele fizice, să se exprime şi să îşi construiască încrederea de sine. Joaca în aer liber poate însemna, de asemenea, mai multă mizerie, ceea ce, adeseori, pentru copii înseamnă şi mai multă distracţie!

Când este afară, copilului are mai mult spaţiu şi libertate pentru mişcare. Poate să alerge, să sară, să lovească şi să arunce, ceea ce este esenţial pentru buna dezvoltare a sănătăţii sale.

Şi nu uitaţi că un pic de soare nu strică, deoarece expunerea la soare în cantităţi mici poate ajuta la prevenirea deficienţei de vitamina D.

 

Cum să îţi scoţi copilul afară

Este o idee bună să îţi încurajezi copilul să se joace afară de mai multe ori pe zi. Joaca în aer liber nu trebuie să fie o mare provocare, în special dacă locuiţi la casă şi copilul poate ieşi în curte sau grădină şi pe copiii mai mari, uneori, tot ce trebuie să faci este să îi îndemni să iasă. Copiii mici trebuie supravegheaţi mai mult de posibile pericole şi trebuie acompaniaţi la fiecare repriză de joacă afară.

După cum bine ştim, copiilor le place să participe la activităţile adulţilor. Jocul în aer liber poate include să lucrezi cu copilul tău şi împreună puteţi plivi, mătura, uda legumele sau florile, întinde rufele.

Alte activităţi în aer liber includ utilizarea formelor active de transport, cum ar fi mersul pe jos sau mersul pe biciclete sau role. Chiar şi copiii mai mici pot sări din cărucior şi merge puţin pe propriile picioare.

Dacă nu locuiţi la curte, să-ţi faci timp pentru o tură în parcul din apropiere este o opţiune low-cost şi uşor de realizat. Copilul va avea şi mai mult spaţiu de a se dasfăşura. Dacă aveţi posibilitatea să mergeţi pe jos până în parc, îl poţi învăţa, în plus, despre siguranţa traficului rutier şi regulile la semafor.

Pe măsură ce copilul creşte, l-ai putea încuraja să încerce o activitate organizată în aer liber, cum ar fi sportul.

 

Jocul în aer liber pentru diferite grupe de vârste

Jocul în aer liber ajută bebeluşul să înveţe despre împrejurimi şi îl poate face să se simtă mai relaxat cu lumea din jurul lui. Iată câteva idei de jocuri cu copiii de până într-un an în aer liber:

  • pune-l pe burtică pe o pătură sau un prosop;
  • lasă-l să meargă de-a buşilea în iarbă, mişcându-se printre cutii vechi sau într-un mini-labirint;
  • arată-i copacii care se mişcă atunci când bate vântul şi lasă-l să asculte păsările;
  • invită-l să privească maşini de diferite culori, semne stradale sau schimbarea luminilor de la semafor.

 

Copiii între 1 şi 4 ani sunt dornici să exploreze lumea din jurul lor şi să îşi testeze abilităţile fizice. Activităţile în aer liber pentru ei ar putea include:

  • jocurile cu mingea;
  • trasul sau împinsul jucăriilor pe distanţe şi suprafeţe tot mai mari;
  • mersul pe jos, alergatul sau săritul în bălţi, în jurul copacilor, peste pietre sau pe lângă obiectele preferate;
  • joaca în nisip, noroi sau cantităţi mici de apă (dar intodeauna supravegheaţi, pentru a preveni un posibil accident).

 

Preşcolarii învaţă să se joace cu alţi copii. Sunt, de asemenea, aşi la capitolul imaginaţie. Poţi profita la maxim de această perioadă din viaţa lui dacă ieşiţi afară şi vă jucaţi într-unul din următoarele feluri:

  • alergaţi-vă, urmăriţi-vă, jucaţi-vă de-a v-aţi ascunselea, ţară-ţară-vrem-ostaşi etc;
  • lasă-l să meargă în genunchi prin diverse tuneluri sau să se suie în copaci la înălţimi mici;
  • construiţi împreună un castel din cutii, coşuri de haine sau echipamente de joacă în aer liber.

 

Copiii între 7 şi 10 ani devin tot mai implicaţi în jocuri organizate, cum ar fi sportul, dar este, totuşi, important să vă faceţi timp şi pentru alte activităţi în aer liber. La această vârstă, copiilor continuă să le placă:

  • să construiască cu obiecte pe care le găsesc afară;
  • să se alerge între ei;
  • să joace şotron;
  • să se caţere în copaci.

 

Umflături şi vânătăi

Este firesc să te îngrijorezi cu gândul la posibilele răni pe care copilul le-ar putea căpăta atunci când se joacă în aer liber. Uneori, copilului i-ar putea fi frică să încerce ceva nou. Aceste amănunte constituie o parte normală a jocului afară. Este O.K. pentru copilul tău să îşi încerce limitele atunci când iese în aer liber pentru a se juca. Căută să alerge mai repede, să se caţere şi să sară mai departe. Uneori, toate acestea s-ar putea traduce în câteva lacrimi, dar riscurile jocului afară ajută copilul să înveţe din greşeli şi să meargă înainte.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa