Șapte sfaturi pentru trecerea la parenting pozitiv

Monica Gaina
Căsătorie de parenting

Te-au exasperat neînțelegerile cu copilul și luptele constante pentru putere pe care tehnicile tradiționale de creștere a copiilor le aduc și ești gata să dai o șansă parenting-ului pozitiv, însă nu ți-e clar de unde să începi. Dacă ești un începător în parentig-ul pozitiv, aceste sfaturi recomandate de specialiștii citați de www.creativechild.com, ar putea să îți ușureze tranziția.

Trecerea la parenting pozitiv

Sfatul #1 : Regândește țelurile și rolul parenting-ului

Este de mare ajutor să ieși din prejudecata că trebuie să controlezi comportamentul copilului. Este un efort istovitor și un lucru pe care nu-l vei reuși niciodată, pentru că singura persoană pe care poți în realitate s-o controlezi ești tu. Scopul parenting-ului pozitiv este să crești un copil grijuliu, cu un puternic sentiment de ce e bine și corect și cu inspirația și auto-disciplina de a-și atinge cel mai ridicat potențial.
Asta înseamnă că rolul tău este să fii un model, să-l încurajezi, și să-i fii mentor. Să faci trecerea de la cel care pedepsește la cel care vindecă. Decât să îmi pedepsesc copilul când comportamentul lui e neadecvat, caut ceea ce l-a rănit și a cauzat purtarea lui rea și fac tot ce pot să vindec aceea durere, indiferent că e vorba de niște neînțelegeri, oboseală, foame sau frustrare.

Trecerea la parenting pozitiv

Sfatul #2 Regândește disciplina

Trebuie să te gândești altfel la disciplină. Scopul este ca întotdeauna să înveți copilul cum să-și controleze singur – emoțiile, spațiul, timpul, purtarea, etc. De aceea, să te întrebi: ” de ce are copilul nevoie acum pentru a se auto-disciplina?”. Răspunsul nu este niciodată o pedeapsă arbitrară.

Trecerea la parenting pozitiv

Sfatul #3 Controlează-te pe tine

Acesta este probabil cel mai dificil aspect al parenting-ului pozitiv, să îți controlezi gândurile, cuvintele și acțiunile. Este greu să renunți la obiceiurile vechi, și ai putea să descoperi cât de ușor e să te întorci la gândire negativă, țipat și dorința de a pedepsi.
Ca în orice domeniu, exercițiul te face mai bun. Cu cât alegi gândirea pozitivă în detrimentul gândurilor toxice, cu cât te relaxezi și iei o gură mare de aer când ești furios/furioasă, cu atât va fi mai ușor pentru creierul tău să meargă pe noua cale.

Trecerea la parenting pozitiv

Sfatul #4 Implică-ți partenerul

Evident că nu-ți poți controla nici partenerul, dar îl poți inspira și influența. Explică-i de ce ai ales să schimbi felul în care vrei să crești copilul, scopurile tale și care e noul plan. Asigură-te că partenerul înțelege că nu e vorba pur și simplu de o educație permisivă. Începi prin a avea o discuție care să răspundă la întrebările:
-Simt că partenerul meu este un bun părinte pentru că…
-Cred că rolul meu ca părinte este să …
-Părinții mei erau … și cred că asta a fost un lucru …
-Este foarte important pentru mine ca fiul meu să fie…
Aceste întrebări sunt un bun început pentru ca tu și partenerul să găsiți puncte comune. Recomand să puneți întrebările și să răspundeți la fiecare din ele pe rând și apoi să lăsați discuția să curgă.

Trecerea la parenting pozitiv

Sfatul #5 Învață să îi înțelegi comportamentul

Cheia pentru a-ți ajuta copilul să-și îmbunătățească purtarea este înțelegerea comportamentului său. Va trebui să devii detectiv, și încă unul bun. Adesea vrem să pedepsim copiii pentru imaturitate sau comportare copilărească care nu ne convin. Dacă purtarea flagrant nerespectuoasă față de persoane sau bunuri nu trebuie tolerată, nervii, lacrimile, emoțiile copleșitoare și inabilitatea de a se descurca în situații dificile nu trebuie pedepsite ci mai degrabă ajutată rezolvarea lor. Timpul rezolvă multe „purtări rele” pentru că permite creierului copilului să crească și să se maturizeze. Exemplul și îndrumarea părintelui au grijă de restul.

Trecerea la parenting pozitiv

Sfatul #6 Vino cu soluții

Așa cum am mai spus, „Caută mai degrabă soluții decât pedepse. Copiilor le trebuie să învețe cum să își repare greșelile, nu doar să plătească pentru ele”. Câteodată soluția poate arăta ca o consecință (îi iei jucăria pe care o tot aruncă pe jos, sau îl pui să muncească pentru a plăti un lucru pe care l-a spart sau stricat), dar intenția din spatele lecției – și empatia care o însoțește – vor face diferența dintre o pedeapsă și o soluție.
Scopul este să întărești și încurajezi copilul să își îndrepte lucrurile rele făcute și să-și repare greșelile, și asta ar trebui să-l facă să se simtă bine, nu rău. Dacă e însoțită de rușine – „copil rău ce ești!” – se va simți rău. Dacă este prezentată într-o lumină pozitivă -„Ups, se mai întâmplă. Știu că te gândești la o soluție fantastică să repari asta, și o să te ajut dacă ai nevoie” – asta ușurează învățarea.

Trecerea la parenting pozitiv

Sfatul #7 Înțelegere pentru toți

Copiii au nevoie de înțelegere când învață și când cresc. Dar și părinții! În această aventură, s-ar putea să fie și câteva piedici. Nu te da bătută. Fii propriul tău prieten, bun, înțelegător și care te încurajează. Găsește o comunitate care să te susțină, rămâi tare în decizia de a trece la parenting pozitiv, cconcentrează-te pe înțelegere și comunicare deschisă, și păstrează-ți încrederea.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa