Sarcini domestice pentru copiii mici

TOTUL DESPRE MAME

Sarcini domestice pentru copiii mici? Există așa ceva? Și mai ales este nevoie de ele? Haideți să vedem împreună. 

Poate fi greu de crezut că există sarcini domestice și pentru copiii mici. Dar, ei bine, chiar şi  copiii cu vârste cuprinse între 18 luni şi patru ani sunt foarte interesaţi să înveţe cum se practică treburile într-o gospodărie.  Acest grup de vârstă este atât de entuziasmat de cum este să fii părinte, încât se joacă adesea de-a „mama şi tata”. În aceste situaţii, responsabilitatea ta este să identifici treburile pe care copiii mici sunt capabili să le ducă la bun sfârşit.

Despre importanța sarcinilor domestice pentru copiii mici vorbește și Laura Markham în cartea ei Părinți liniștiți, copii fericiți

Văzut şi făcut

Pe măsură ce observi că un copil te imită, vei realiza cât de mult se perfecţionează în timp. Copiii sunt predispuşi să înveţe să dea cu mătura sau să planteze o floare. Încurajează astfel de comportamente permiţându-i celui mic să îţi stea în preajmă. Îi poţi oferi instrumente în miniatură care să semene cu ale tale, pentru a-şi întreprinde propriul proiect gospodăresc.

Pe măsură ce cresc, copiii devin din ce în ce mai competenţi în sarcinile pe care le imitau când erau bebeluşi. Aici putem include îmbrăcatul, strânsul jucăriilor şi al hainelor, hrănitul pisicii etc. Totodată, ei devin din ce în ce mai capabili să:

  • aşeze masa;
  • îşi spele propria farfurie;
  • ajute la prepararea unor feluri simple de mâncare sau să taie pâinea;
  • îşi ia singuri gustările din recipiente
  • ude grădina;
  • împăturească prosoapele;
  • spele căni;
  • şteargă praful şi să mânuiască aspiratorul;
  • cureţe atunci când răstoarnă ceva.

Sarcini domestice pentru copiii mici adaptate conform vârstei

Când îi vezi pe cei mici că încep să fie capabili să ajute prin casă într-un mod constructiv, este foarte tentant să îi încarci cu atribuţii specifice băieţilor (dusul gunoiului, spălatul maşinii) şi fetelor (pusul mesei, ştersul prafului, gătit). Încearcă să variezi aceste atribuţii cât mai mult, deoarece astfel îi ajuţi atât pe băieţi, cât şi pe fete să dezvolte o serie de aptitudini şi interese care nu depind de sexul lor, în aşa fel încât în viitor să aibă şanse egale în atingerea unui obiectiv.

Nu te aştepta la perfecţiune

„O sarcină care merită făcută, merită să fie făcută bine” nu este valabil şi în cazul copiilor. Deşi este bună pentru a încuraja copiii să-și ia responsabilitățile în serios, o atitudine veselă este şi mai importantă, mai ales pentru că e cea mai bună soluţie pentru estomparea în timp a criticilor.

Da, un copil de trei ani care împătureşte şerveţelele nu face o treabă de profesionist, iar jucăriile pe care le strânge pot adesea să ajungă în coşul de rufe şi nu la locul lor. Astfel de activităţi cu siguranţă durează mai mult decât dacă le-ai face singur, însă nu ceda tentaţiei şi lasă copiii să procedeze aşa cum pot ei la vârsta lor.

Sarcini domestice pentru copiii mici – obiceiuri benefice

Responsabilităţile pe care le primesc în casă îi fac pe copii să se simtă apreciaţi şi de neînlocuit în familie, chiar şi de la o vârstă foarte fragedă. Treburile regulate îi învăţă, de asemenea, ritmul cu care ar trebui să fie finalizate lucrurile în casă. În plus, dacă nu introduci din timp necesitatea asumării responsabilităţilor, îţi va fi mai greu atunci când copiii cresc.

Linia fină între încurajare şi sâcâială

Încearcă să nu cicăleşti copiii mici sau să foloseşti un ton autoritar cu ei care să stabilească un sentiment general că treburile sunt neplăcute şi obligatorii. În schimb, vorbeşte-le despre modul în care toată lumea are un rol în familie. Dorinţa lor de a fi incluşi le va dezvolta cu siguranţă simţul responsabilităţii. Foloseşte-te, eventual, de o diagramă care să ilustreze variaţiunea de sarcini pe care le poate îndeplini un copil, cu imagini şi culori, care să îi suscite interesul şi curiozitatea.

În cazul în care copilul pare să îşi piardă interesul, ai putea încerca să lucrezi alături de el pentru a-l înveseli. Îi poţi, de asemenea, oferi posibilitatea să aleagă altă responsabilitate. Copiii au nevoie să ia decizii pentru a se simţi puternici, iar o gamă variată de responsabilităţi oferă pretextul ideal pentru a face asemenea alegeri.

Cel mai important, încearcă să faci munca să pară distractivă pentru copii. Dacă transformi o responsabilitate într-un joc sau o competiţie, pentru ei poate fi mult mai atrăgător. Întreceţi-vă într-o seară în strânsul farfuriilor după masă sau faceţi concurs cine se îmbracă mai repede în pijamale. Vei constata că de fiecare dată copilul tău se va strădui să ducă mai repede sarcina la bun sfârşit.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa