Suprastimularea la bebeluși și copii mici. Cum o identifici

Ramona Dinescu
suprastimularea

Suprastimularea apare atunci când un copil este copleșit de multe experiențe, senzații, sunete și activități cărora nu le poate face față. În funcție de vârstă, suprastimularea se manifestă diferit la bebeluși și copiii mici.

Un mediu stimulant de joacă și de exploatare îi ajută pe copii să învețe și să se dezvolte. Însă, uneori, prea multe activități duc la suprastimulare, așa că o perioadă de pauză este extrem de importantă pentru copil. Cheia este găsirea unui echilibru între cele două, pentru binele copilului.

Suprastimularea apare atunci când un copil este copleșit de multe experiențe, senzații, sunete și activități cărora nu le poate face față. În funcție de vârstă, suprastimularea se manifestă diferit la bebeluși și copii.

De exemplu, un bebeluș poate deveni foarte neliniștit după o petrecere în timpul căreia a fost ținut în brațe de foarte multe persoane. Un preșcolar ar putea să-și manifeste suprastimularea printr-un tantrum după o petrecere de zi de naștere. Un școlar ar putea deveni iritabil dacă trebuie să meargă la școală, apoi la after school și apoi la înot.

Copiii suprastimulați obosesc repede și se pot simți copleșiți și epuizați. Atunci când se întâmplă, au nevoie de o perioadă de liniște și de un mediu calm și familiar.

Semnele suprastimulării

Dacă un bebeluș sau un copil mic este suprastimulat, el ar putea:

–          să arate că este obosit și capricios

–          să plângă mai mult

–          să pară supărat și să întoarcă capul în altă direcție decât aceea a stimulilor

–          să manifeste mișcări smucite sau sacadate

–          să strângă pumnii, să dea din brațe sau să lovească.

Dacă un copil preșcolar devin suprastimulat, el ar putea:

–          să arate că este obosit, capricios și supărat

–          să plângă și să nu fie în stare să folosească cuvintele pentru a descrie ce simte

–          să se arunce pe jos și să plângă cu lacrimi amare de furie

–          să-ți spună că nu mai vrea să facă o anumită activitate niciodată

–          să refuze să facă lucruri simple precum acela de a-și fixa centura de siguranță.

Cum știi când stimularea a fost suficientă?

Nu există un răspuns corect la această întrebare, deoarece fiecare copil este diferit. Copiii fiind diferiți reacționează diferit la stimuli. Unii copii fac față mai bine decât alții în fața unui mediu stimulant.

Lasă-ți copilul să-ți fie ghid și amintește-ți că moderația e cea mai bună.

Pentru bebeluși și copiii mici, este o idee bună să le oferi zilnic o perioadă de liniște, să se joace sau să se odihnească, în afara orelor de somn.

În cazul unui școlar, specialiștii de la raisingchildren.net.au consideră că una sau două activități extracuriculare sunt suficiente. Iar aceste opționale ar trebui să fie exact acelea de care copilul este interesat cel mai tare. Sportul, muzica sau alte activități de genul acesta pot reprezenta modalități excelente de dezvoltare a abilităților copilului, dar și de socializare. Însă dacă petrece prea mult timp în astfel de activități organizate după școală, nu va mai avea când să se relaxeze și să se distreze, lucru care pe lângă faptul că poate deveni frustrant, poate determina și suprastimularea.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa