Stângaci sau dreptaci? Cum determinăm mâna dominantă a copilului

Ce e bine să știm despre mâna dominantă a copilului? Cum aflăm care este ea? Cum diferă nevoile copilului stângaci de cel dreptaci? Iată câteva informații utile oferite de site-ul pentru părinți ivona.bigmir.net!

Nu sunt departe vremurile în care, din primii ani de școală și chiar de la grădiniță, copiii erau forțați să învețe să scrie cu mâna dreaptă, chiar dacă erau stângaci. Cu chiu, cu vai, efortul dădea rezultate. Dar, odată cu schimbarea mâinii în care copilul ținea pixul și scria, devenea mai distrat, iritat, uituc. Capacitățile intelectuale nu aveau vreo influență, în acest caz. Toate acestea erau de fapt reacții ale corpului la un efort enorm, unde se consuma foarte multă energie. Acum, atitudinea față de copilul care e stângaci s-a schimbat.

Ambidextri până la doi ani

În mare, copiii de până la doi ani sunt ambidextri, deci folosesc la fel de comod și bine ambele mâini. De exemplu, sug degetul de la mâna dreaptă, în timp ce se agită jucăria din cealaltă mână. Cu o mână construiesc, iar cu cealaltă beau apă. Concomitent. Aceste manifestări sunt complet normale, iar părinților li se recomandă să nu intervină. Adică să le ofere jucăria mereu în aceeași mână, sau să le pună lingurița în mână în loc să o lase pe masă, iar copilul să o ridice singur.

Stângaci, deci normal

Primul lucru pe care părinții trebuie să-l rețină este că un copil stângaci este un copil normal și are această mână ca dominantă încă de la naștere. Creierul uman are două emisfere, cea stângă coordonează partea dreaptă a corpului, iar cea dreptă – partea stângă. În emisfera stângă este amplasat centrul vorbirii, ea analizează și clasifică informația, îi este caracteristică gândirea logică și face calculele matematice. Emisfera dreaptă este emoțională și intuitivă, se ocupă de abilităţile spaţiale, recunoaşterea facială, înţelegerea imaginilor vizuale şi procesarea muzicii.

De ce scriu copiii invers și fac literele și cifrele în oglindă?

Sunt copii care folosesc mai mult o emisferă decât alta. De exemplu, cei la care domină emisfera stângă se pot remarca de foarte devreme capacitățile matematice și gândirea structurată. Iar cei la care emisfera dreaptă este dominantă sunt buni povestitori, creează singuri povești, au o imaginație bogată și uimesc prin talentul artistic.

Aceste preferințe din copilărie nu garantează, totuși, că un copil va deveni pictor, iar altul inginer. Tabloul este mult mai complex.

Test

Iată un test ce poate fi efectuat de părinți, pentru a determina ce mână domină.
În joacă, rugați copilul să:
– Bată din palme
– Să mângâie animalul de companie sau o jucărie de pluș
– Să desfacă o sticlă cu apă.
– Să deseneze cu degetul pe palmă.

În cele mai multe cazuri, rolul principal va fi deținut de mâna dominantă. Deși e posibil ca la o parte dintre activități să conducă o mână, iar la restul cealaltă. Cea a ce înseamnă că încă nu s-au separat toate lucrurile în creierul copilului.

Puteți completa testul cu unul auditiv și vizual: Faceți o gaură într-o foaie de hârtie. Rugați copilul să vă privească prin acea găurică. Ce ochi a folosit? Apoi dați-i copilului să asculte cum merge ceasul, atenție ceasul trebuie să fie la o distanță egală față de urechi. Ce ureche a întors către ceas? Din nou, dacă alege aceeași parte, atunci dominarea se va vedea și în mâna folosită. Dacă însă nu coincide partea folosită, e bine să repetați testul peste jumătate de an.

Obiecte pentru stângaci!

Dacă cel mic e un dreptaci pronunțat, el nu va simți vreun disconfort în a folosi diverse obiecte. Dacă însă e stângaci, părinții trebuie să facă ceva eforturi. Totuși, e bine să nu accentueze prea mult acest aspect, pentru a nu-l face pe copil să se simtă ”altfel”. Sunt magazine care vând obiecte pentru stângaci: pixuri, creioane, carioci, foarfece, riglă. Dacă e școlar și scrie cu stânga, aveți grijă ca lumina să-i pice din partea dreaptă.

Și, ca o informație pozitivă de final, pentru părinții de stângaci: cercetătorii de la Universitatea din Londra au constatat că se nasc tot mai mulți copii stângaci. Ei consideră că acest fapt va duce la creșterea nivelului intelectual al societății.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Intră în conversație