Cele mai jenante întrebări ale copiilor și răspunsurile potrivite

Ramona Dinescu

Copiii pun întrebări jenante iar unele dintre aceste întrebări te pot pune într-o situație extrem de neplăcută și inconfortabilă. Cum răspunzi, totuși?

Curiozitatea propriilor copii ne poate face să roșim adeseori, mai ales atunci când suntem în public. Cred că nu există părinte care nu a trecut prin asta. Copiii mei încă o mai fac pentru că, oricât ar crește, tot au lucruri de descoperit și aflat. Și cine este cel mai bun și de încredere îndrumător în aventura lor ce înseamnă viața pe acest pământ? Părintele, evident.

Și când ai petrecut o mulțime de timp jucându-vă „De ce?” (jocul preferat ce caracterizează perfect vârsta de doi ani și jumătate – trei) este ușor să uiți că a pune întrebări este un proces natural și necesar pentru dezvoltarea copilului.

Dr. Miriam Stoppard, psiholog și autoare a cărții „Întrebările copiilor și cum să le răspunzi” susține că „regula de aur pentru părinți este aceea de a le răspunde copiilor cât de sincer cu putință atunci când întreabă ceva”. „Dacă te bâlbâi sau eviți întrebarea, copilul nu va mai veni la tine atunci când are alte întrebări la care dorește să le afle răspunsul. Oferă-le răspunsuri simple și vezi dacă sunt satisfăcuți cu ele. Apoi poți întreba „Este bine?”. Dacă ei răspund „da” și își văd în continuare de activitatea lor, atunci chiar este bine. Însă dacă sunt în continuare nedumeriți și nemulțumiți, atunci trebuie să vii tu cu o altă întrebare de genul „Ai vrea să mă mai întrebi și altceva?””. Și probabil va urma un șir lung de întrebări. Iată cum poți să răspunzi la șase dintre cele mai dificile întrebări ale copilului:

Întrebări jenante: „Eu de unde am apărut?”

Aceasta este cea mai frecventă întrebare pe care copiii mici o pun în legătură cu viața. Cel mai adesea, apare atunci când îți anunți copilul că va mai avea un frățior. Este momentul în care în capul celui mic se declanșează o serie de curiozități legate de viață. Un răspuns potrivit și suficient: „te-ai format în burtica mamei și ai crescut acolo în siguranță până ce a venit vremea să te naști”. E adevărat că de aici pot curge o serie de întrebări nesfârșite la care, sincer, eu îți urez multă inspirație și succes!

Întrebări jenante: „De ce omul acela are o singură mână?”

Copiii sunt mult mai toleranți decât ne imaginăm noi și vei vedea că este în regulă să le permitem să realizeze că oamenii au corpuri diferite și că unii dintre ei pot suferi anumite dizabilități. Din nou, un răspuns simplu este cea mai bună alegere. Îi poți spune că nu ești sigură de ce are o singură mână, dar te gândești că probabil așa s-a născut sau că a suferit un accident.

Întrebări jenante: „De ce omul acela e atât de gras?”

Vedem tot timpul oameni supraponderali. Important este să ne amintim că cei mici au nevoie de răspunsuri simple, nicidecum de explicații lungi și complicate. Iată o idee: pentru că oamenii au forte și dimensiuni diferite. Nimeni nu este la fel.

Întrebări jenante: „Este ceva dulce în cutia din baie?”

Produsele sanitare pentru femei pot arăta excelent atunci când sunt ambalate. Un brand de absorbante de pe piață chiar are un ambalaj roz, extrem de plăcut vizual. Însă nu trebuie să intri în foarte multe detalii. „Nu este ceva dulce, este doar ceva ce mami folosește”. De cele mai multe ori va accepta acest răspuns și își va îndrepta atenția către o altă activitate atractivă ce ar putea constitui topicul unei noi conversații.

Întrebări jenante și dureroase: „Unde a plecat tati/mami?”

A încerca să-ți protejezi copilul atunci când relația dintre părinți se rupe este ceva devastator atât pentru tată cât și pentru mamă”, susține Dr. Miriam. Lucrurile acestea se întâmplă și atunci este bine să încercați să vă gândiți la ce e mai bine pentru copil. Niciodată, dar absolut niciodată nu vă vorbiți de rău în fața copilului, indiferent de ce sentimente nutriți unul față de celălalt. În schimb, poți încerca un astfel de răspuns:Mami și tati au niște probleme acum, așa că ne-am decis să locuim separat pentru o vreme. Îmi pare tare rău că mami/tati nu pot fi cu tine permanent, însă amândoi te iubim foarte mult și te vom iubi tot timpul. Mami/tati te va vizita cât de des posibil, cel puțin o dată pe săptămână”. Nu va fi suficient și copilul probabil oricum va suferi, lucru care îți va frânge inima, însă decizia este la voi până în ce punct puteți suporta astfel de lucruri.

Întrebări dificile: „Voi muri?”

Un copil mai mic de cinci ani nu realizează exact conceptul timpului. Așa că la o astfel de întrebare nu încerca să complici lucrurile. Un răspuns simplu care reflectă propria ta credință va fi absolut suficient. „Da, orice ființă vie care trăiește, moare la un moment dat. Însă mai este foarte, foarte multă vreme până atunci”.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa