Trucuri de la mamici: cum îl scap de dependența de tabletă?

Alexandra Irimiea
dependenta de tableta totul despre mame

Dependența de tabletă este o chestiune serioasă care dă bătăi de cap multor părinți. Iată câteva trucuri au dat roade, de la cei care au găsit deja soluții.

De foarte multe ori tableta este o idee excelentă de cadou pentru un copil, mai ales dacă cei din jurul lui au așa ceva. Nu e nimic rău îi a-i oferi copilului o tabletă. Trăim în era tehnologiei în care totul evoluează rapid și nu ne dorim ca el să rămână în urmă, însă ce ne facem când tableta îl acaparează cu totul?

Cum ajung copiii dependenți de tabletă?

Dependența poate fi explicată simplu: dacă ceva ne face plăcere, vrem să mai facem acel ceva și, cu cât îl facem mai mult, cu atât îl vrem mai mult. Însă nu tot ce ne place ne face și bine! Este valabil atât pentru adulți, cât mai ales pentru copii, care au creierul în dezvoltare și tot ceea ce fac, atunci când sunt mici, îl influențează major și pe adultul de mâine.

Copilul meu, de aproape șase ani, are tabletă de patru luni, dar pare c-o are de-o veșnicie! Când a pus mâna pe ea era atât de bucuros, iar zâmbetul parcă îi zburda pe față, de colo-colo. „În sfârșit am și eu ceva real!”, spunea entuziasmat.

Am rămas profund mirată de alegerea cuvântului – cum să numești „real” fix un gadget care te atrage într-o lume virtuală?! „Da, mami! Am și eu ceva real ca tine! Și tu ai laptopul, telefonul!”, mi-a explicat. Recunosc că mi-a dat lovitura de grație pentru că n-am mai știut, pe moment, cum să continui discuția.

La început, i-am dat mână liberă, cu gândul că, la un moment dat, se va plictisi. Nici pomeneală! Atunci am început să i-o servesc cu porția. Nervi, frustrări, negocieri, rugăminți, explicații peste explicații. „Războiul” pe care părinții sunt nevoiți să-l poarte împortriva tabletei necesită o strategie bine gândită.

Iată câteva idei de la patru mămici de copii năzdrăvani, cu vârste cuprinse între 3 și 7 ani.

Tableta și copilul: ce activități face și cât timp o folosește

Laura: „ Tableta lui Cristian s-a stricat, așa că acum se joacă pe telefoanele noastre. Dacă l-ai lăsa toată ziua pe jocuri, ar fi încântat. În general, stă în jur de două ore pe zi, mai mult sau mai puțin, pentru că mai facem lecții. Sunt zile când nici nu se joacă deoarece mergem la plimbare, în parc sau facem lecții – știe deja să adune, să scadă, îi face plăcere să scrie și să citească, deși are 5 ani și 9 luni.

Se joacă puțin, instalează și dezinstalează jocuri sau vede videouri cu cântece pentru copii, mai ales în engleză. Acum au început să-i placă cele în română, în felul ăsta învață puțin limba, că până la trei ani a vorbit numai în spaniolă, deși eu și Iulian vorbim în română.”

Dependența de tabletă. Ce spun mamele

Mădălina: „Da, amândoi copiii meu au tabletă, și-au dorit-o, văzând la alții. Stau pe jocuri, se uită și la tot felul de clipuri educative – să învățăm alfabetul, să numărăm în engleză etc. Colorează, ascultă povești, iar eu încerc să îi fac să se uite la lucruri educative.
Stau pe tabletă în funcție de cum e vremea sau de câte teme au. Depinde și dacă au alte activități, spre exemplu, cel mare cred că de două săptămâni nici nu a mai deschis-o.”

Oana: „Fiul meu folosește tableta o dată pe săptămână sau la două săptămâni, când e în vizită la un prieten cu tabletă sau la verișorul lui. Acasă nu mai avem tabletă de aproape un an și jumătate și nici jocuri pe telefon. Pe tabletă îi place mult să deseneze, să se joace jocuri din lego și jocul „Where is my water”, cu un crocodil. Împreună cu prietenii lui gestionează jocul, în echipă – „Fă acolo așa. Trece-mă tu de nivel. Ajută-mă să-l înving, nu mă ajuta”. Eu aleg să îi observ și să știu ce îi place din joc, să pot ulterior explica lumea jocului și lumea reală. E important pentru mine să iasă în curte după jocuri, să facă pauze din timp în timp.”

Roxana: „Are o tableta a lui și stă cam o oră pe zi. Se joacă diverse joculețe.”

Cum reacționează copilul când vrei să-l desparți de tabletă?

Laura: „E un război, mai vreau să câștig nivelul ăsta, dar ușor-ușor, spunându-i să ne jucăm cu jucăriile sau să facem matematică, o lasă. Nu cred că e dependent, dar îi plac jocurile educative și melodiile.”

Mădălina: „Dacă îi spun de la început că stă o oră, înțelege și nu se supără. Când nu îi convine, se mai supără, dar îi trece repede dacă vede că sunt fermă. Nu sunt dependenți. Dacă fiecare părinte stabilește un anumit program și este atent la ce fac copiii pe tablete, consider că totul este OK. La fel ca în cazul televizorului – ai mei nu au voie să se uite pe toate posturile de desene – trebuie să avem grijă și cu tableta!

Copiii trebuie să aibă un program stabilit și ajutați să înțeleagă că nu e bine să stea toată ziua cu tableta în mână. Asta e valabil și pentru telefon și TV. Cel mai bine le este afară în parc, în curte, oriunde în aer liber. Să nu le luăm copilăria! Trebuie să-i lăsăm să alerge, să bată mingea, să respire aer curat și să ne bucurăm de ei!

Ai mei, de când s-a încălzit vremea, stau afară toata ziua. La noi, câteodata tableta e o înlocuitoare a mamei. Îi las să asculte cântece, povești sau jocuri, ca să ne putem face treaba. Problema nu e la copii, ci la noi.”

Dependența de tabletă. Părerile mamelor

Oana: „Uneori fiul meu înțelege că e timpul să renunțe. Acasă nu înțelegea că nu mai este posibil să se joace, dar când tableta a refuzat să se mai deschidă, a înțeles să aleagă alte jocuri. Tableta este pentru mulți copii un ritual, din acest motiv văd cât de greu renunță la ea. Lipsa ei totală este frustrantă și, cumva, privează copilul de ceva firesc.

Noi am ales să nu reparăm încă tableta, dar trecerea la zilele fără tabletă s-a făcut ușor pentru că m-am ocupat doar de fiul meu. Am jucat ce jocuri voia, am renunțat eu însămi la telefon. Nici tatăl lui nu se mai joacă pe telefon, avem la rândul nostru o limitare autoimpusă în privința tehnologiei.

De-a lungul timpului am renunțat la tabletă și telefon cu jocuri de câteva ori, dar aceasta e cea mai lungă perioadă fără device-uri. Știu că am procedat corect și, deși nu-mi e ușor, am înțeles cât bine fac relației noastre timpul petrecut împreună și o conectare autentică.

Roxana: „Îi atrag atenția asupra altui lucru și așa uită de tabletă. Mergem afară sau îl chem la o gustare duuuulce. Uneori ne uităm împreună la desene animate. Nu consider că băiețelul meu este dependent de tabletă.”

Părerea mămicilor PRO TABLETĂ:

  • Învață cuvinte dintr-o limbă străină.
  • Urmăresc clipuri educative cu literele alfabetului, numere.
  • Ascultă melodii vesele și învață cântece pentru copii.
  • Colorează, ascultă povești.
  • Își dezvoltă unele abilități, cum ar fi lucrul în echipă atunci când sunt împreună cu alți copii și cooperează pentru a îndeplini cerințele jocului.

Părerea mămicilor CONTRA TABLETĂ:

  • Preferă jocurile video în detrimentul activităților educative pe tabletă.
  • Aleg jocuri cu monștri, zombie etc. E nevoie de supravegherea părintelui pentru a nu instala jocuri ce conțin violență.
  • Provoacă dependență foarte ușor, copiii ajungând să se izoleze de ceilalți și preferând să se joace singuri.
  • Nu-și dezvoltă potențialul cognitiv. Tableta stimulează doar unele zone din creier, celelalte rămânând subdezvoltate.
  • Le omoară creativitatea, nu-și mai imaginează propriile jocuri, propriile lumi.

Haideți să revizuim, pe scurt, trucurile pe care ni le-au oferit mămicile mai sus, în lupta cu dependența de tabletă:

  1. Ne jucăm cu copiii noștri! Dacă văd că le acordăm atenție, vor renunța mai ușor la tabletă.
  2. Mergem la plimbare sau în parc.
  3. Le propunem alte activități care știm că le fac plăcere, așa le distragem atenția de la tabletă.
  4. Îi lăsăm pe tabletă, dar cu un program bine stabilit înainte și pe care suntem siguri că l-au înțeles și copiii.
  5. După ce au stat pe tabletă, îi ducem la joacă afară.
  6. Alegem să nu mai reparăm tableta care s-a stricat.

Dacă un copil își vede părintele petrecând mult timp pe laptop sau pe telefon, atunci va considera că e normal să folosească și el tableta. Unii părinți aleg o limitare auto impusă în privința tehnologiei, alții se bucură de tehnologie împreună cu copiii, discutând despre ea.

Dependența de tabletă. Concluzie

Poate că trucurile prezentate mai sus nu vor funcționa și la copilul tău, dar nu ceda în lupta cu tableta. Dacă simți că petrece prea mult timp în compania ei, ia atitudine și rezolvă situația. Nu aștepta să treacă de la sine. Nu toți copiii se plictisesc rapid de ea. Gândește-te cât de importante sunt activitățile pe care le face copilul tău zi de zi. Această rutină îl va modela și va determina ceea ce va deveni mai târziu.

„Problema nu e la copii, ci la noi și la cum îi învățăm”, spunea una dintre mămici.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa