Va deveni copilul meu fumător?

TOTUL DESPRE MAME

 

Încă un pericol al fumatului? Câte mai sunt?!

În afara fumatului pasiv, mai există un pericol la care sunt expuşi copiii cu părinţi fumători, pericol despre care se vorbeşte mai puţin, dar care este la fel de serios. Riscul ca un copil cu părinţi fumători să devină fumător, până la vârsta de 21 de ani, este de două ori mai mare decât riscul la copiii cu părinţi nefumători. Reclamele la ţigări sunt interzise la televizor, dar mulţi copii au modelul chiar lângă ei, în casă – părinţii.

 

Ce să faci dacăeştifumătoare?

Lasă-te de fumat. Faptul că te vede fumând, chiar dacă ai grijă să aeriseşti încăperea (iluzie, fumul se răspândeşte în toată casa, dar fumătorii nu simt), creşte şansa ca şi copilul tău să devină fumător. Priveşte fumatul tău ca pe o ameninţare la sănătatea lui viitoare. Aşa cum îl tratezi când este răcit, aşa trebuie să îl tratezi de fumatul tău. Cere ajutorul medicului pentru a te lăsa de fumat.

 

Fumez şi nu vreau sau nu mă pot lăsa de fumat

Dacă fumezi, nu este suficient să explici copilului că fumatul este dăunător, pentru ca el să nu fumeze. Pentru copil, faptul că îi vede pe mami sau tati că fumează, zi de zi, contează mai mult decât îndemnul de a nu fuma. Ei sunt modelele lui de adulţi.

 

La un moment dat, copiii devin curioşi faţă de ţigări. Li se spune că ţigările nu sunt pentru copii, iar interesul pentru ele pare să le dispară imediat. Părinţii sunt fericiţi că au scăpat de prea multe explicaţii. Dar problema nu s-a rezolvat, ci s-a amânat. Copiii acceptă foarte uşor faptul că anumite lucruri le sunt interzise, pentru că sunt mici, dar oamenilor mari le sunt permise. Fumatul va face parte din imaginea lor despre viaţa de adult, iar imaginea va fi întărită de anii de zile de creştere alături de părinţi fumători. Şansele ca ei să devină fumători, la rândul lor, vor fi mai mari.

 

Ce poţi face dacă eşti părinte fumător?

  • Nu fuma în casă şi nu lăsa pe nimeni să o facă, în nicio situaţie. Va fi un semnal foarte clar că fumatul este un lucru rău, nedorit în familie. Va face ca micuţul tau să vadă mai rar că persoanele apropiate fumează. Pentru tine, s-ar putea să însemne să fumezi mai puţin.
  • Nu expune copilul fumului de ţigarăîn locuri publice. Evită spaţiile destinate fumătorilor, dacă mergeţi la restaurant. Este încă un prilej să îi arăţi că fumatul e dăunător şi că eşti îngrijorată pentru efectul asupra sănătăţii lui.
  • Nu amâna luarea acestor măsuri pentru când copilul va fi mai mare. Copiii observă încă de mici ce fac părinţii lor. Iar ţie îţi va fi mai greu să-ţi schimbi obişnuinţa de a fuma în prezenţa copilului mai târziu, decât ţi-ar fi acum.
  • Explică-i copilului că efectele dăunătoare asupra sănătăţii sunt imediate şi căîi afectează pe toţifumătorii. Copiii tind să creadă că efectele fumatului nu vor apărea decât peste foarte mulţi ani şi află repede că nu toţi fumătorii fac cancer. Mami şi tati sunt sănătoşi, deşi fumează. Copiii sunt mai speriaţi de efectele negative imediate decât de cele din viitorul îndepărtat. În familii şi în societate, despre acestea se vorbeşte mai puţin – nici chiar fumătorii nu se gândesc la ele. Problemele de respiraţie, performanţa fizică scăzută, rezistenţa scăzută la boli, tusea, sunt astfel de probleme imediate, pe care le au toţi fumătorii.
  • Copiii subestimează dificultatea renunţării la fumat. Arată-i copilului cât de greu îţi este să te lasi de fumat şi ca substanţele din ţigară îi fac pe foarte mulţi să nu poată renunţă la viciu. Vorbeşte-i despre toate încercările tale nereuşite de a renunţa la fumat – pentru el eşti cel mai apropiat şi mai bun exemplu despre acest subiect. Ajută-l să înţeleagă că este cu adevarat greu să renunţi la fumat, chiar şi atunci când îţi doreşti foarte mult lucrul ăsta.
  • Dacă la şcoală copiii fumează, încearcă să intervii pentru a fi oprită această practică. Exemplul zilnic al altor copii care fumează în curtea şcolii creşte riscul ca şi copilul tău să înceapă să fumeze.
  • De la o anumită vârstă, este posibil ca printre prietenii copilului tău să apară fumători. Imunizează-l la argumentele lor: spune-i că, deşi ei nu-şi dau seama că le este afectată sănătatea, acest lucru se întâmplă. Spune-i şi că nu-şi va pierde prietenii dacă nu se apucă de fumat. Şi tu ai mulţi prieteni nefumători şi te bucuri pentru sănătatea lor. Spune-i că nu se va întâmpla nimic rău daca va refuza atunci când i se va oferi o ţigară.
  • Explică-i că nu toată lumea fumează. Unii copii supraestimează numărul copiilor şi al adulţilor care sunt fumători, iar acest lucru reprezintă o presiune în plus pentru a se apuca de fumat. Faceţi un inventar al cunoscuţilor şi vedeţi câti fumează şi câţi nu.

 

Tu cum îl ajuţi pe copilul tău să nu devină fumător?

 

Simona Niculae

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa