Vrei un copil onest? Arată-i cât de mult aprecizi tu adevărul!

Cristina Călin, redactor
copil onest

Atunci când se pune problema moralității, copiii nu pot determina nuanțele. Pentru ei totul este alb sau negru și nici nu se străduiesc să vadă altceva, arată un studiu publicat de Journal of Experimental Psychology și citat de www.nytimes.com.

Abilitatea de a citi gândurile e rodul experiențelor din copilărie

Viziunea aceasta alb-negru a copiilor le aduce și o doză de snobism. În ciuda standardelor lor aparent înalte, atunci când vine vorba despre pedepsele pe care le primesc, tind să folosească dublul-standard. Pe de o parte știu că, dacă faci un lucru rău, poți da de belea, dar, pe de altă parte, mai sunt conștienți de faptul că pot minți pentru a scăpa de consecințe.  Dacă adulții nu le reamintesc mereu că trebuie să fie onești și despre importanța acestei calități.

Studiul citat pornește de la ideea că dacă onestitatea este o valoare cu care oamenii nu se nasc, ci se învață în timp, atunci noi trebuie să găsim resurse pentru a-i stimula pe copii să o deprindă cât mai bine și mai repede. Cercetătorii au recrutat micuți cu vârste între 4 și 9 ani, cărora le-au cerut să citească două povești despre niște copii care nu s-au comportat corect într-o anumită circumstanță. În prima dintre ele, personajul principal i-a furat unui prieten niște bomboane, dar îi mărturisește mamei sale greșeala. În cea de-a doua, cineva împinge un copil dintr-un leagăn și ascunde ceea ce a făcut. Cercetătorii i-au întrerupt pe copii din când în când, atunci când citeau, pentru a-i întreba despre ceea ce simt.

Ghid pentru părinți. 8 tehnici care te vor ajuta ca fiecare zi să fie o binecuvântare

Părinte onest, copil onest

În același timp, părinților li s-a administrat un chestionar în care li s-a cerut părerea referitoare la diverse circumstanțe în care mint copiii. Concluzia a fost că în familiile în care mărturisirea unei fapte greșite este asociată cu emoțiile pozitive, copiii sunt mult mai onești. Ei au spus că se simt mult mai bine dacă mărturisesc, făcând precizarea că sunt conștienți de faptul că și mamele lor vor fi mai fericite.

Dacă le vorbim copiilor des despre ce înseamnă să fii cinstit și le spunem cât de mult valorează pentru noi ca toți cei din jurul nostru să ne spună adevărul, atunci și ei vor urma aceeași cale. Totuși, și modul în care părintele reacționează atunci când copilul mărturisește o faptă mai puțin bună este esențial. Craig Smith, psiholog la Universitatea din Michigan și conducătorul studiului, ne sfătuiește să nu ne enervăm brusc, ci, mai degrabă, să-i lăsăm să ne spună toată povestea. Este important să le spunem copiilor că suntem bucuroși că au avut încredere în noi să ne mărturisească. Mai mult, este bine și să conștientizeze care sunt consecințele ascunderii adevărului și să știe că întotdeauna minciuna are picioare scurte.

Cum să crești un copil de încredere

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa