Zece reguli de politețe pentru copilul meu

TOTUL DESPRE MAME
10 reguli de politete Totul despre mame

Din păcate, nu trăiesc în cel mai politicos oraș din lume. Cred că am văzut pe undeva un clasament, iar Bucureștiul era codaș la cât de politicoși sunt locuitorii lui. Interacțiunile cu ceilalți sfârșesc câteodată în îmbrânceli, țipete, jigniri. Ni se întâmplă tuturor să vedem oameni care se îmbulzesc în metrou înainte ca cei dinăuntru să fi putut ieși, sau gravide pentru care nu se ridică nimeni de pe scaun. Oameni care mănâncă semințe în tramvai, oameni care se strecoară în față la doctor, oameni care nu spun „mulțumesc” vânzătoarei care îi servește.

Pentru că mi-ar plăcea să trăiesc într-un oraș care este fruntaș, nu codaș la cât de politicoși sunt locuitorii lui, am început cu mine însămi. Și voi continua cu fiica mea. Nu ținându-i prelegeri despre ce trebuie să facă, pentru că prelegerile nu servesc la nimic. Copiii învață prin imitație și urmând exemplul părinților. Degeaba îi repetăm copilului să spună „mulțumesc” dacă noi nu facem asta.

Există câteva reguli de politețe pe care aș vrea ca fiica mea să și le însușească. Pentru că le simt lipsa în viața mea din București. Pentru că le văd încălcate zi de zi și nu-mi place. Pentru că viața ei ar fi mai frumoasă și mai simplă ca om politicos, dar și pentru că orașul în care trăiește ar arăta altfel dacă ar fi locuit de oameni politicoși.

1. Salută cunoscuții pe care îi întâlnești și necunoscuții pe care te pregătești să-i abordezi.

Fie că întâlnești un vecin la ieșirea din bloc sau un coleg într-un colț al orașului, spune-i „bună ziua” înainte de a trece mai departe. Dacă nu se uită înspre tine în acel moment și nu te poate vedea, dacă e prins într-o discuție, vezi dacă poți să-ți răpești câteva secunde pentru a-l aștepta să te remarce. Dacă intri într-un magazin sau pur și simplu vrei să întrebi un necunoscut cât e ceasul, salută înainte de orice altceva.

2. Spune „mulțumesc” atunci când cineva îți oferă ceva, când te ajută, când te servește.

Spune „mulțumesc” și dacă oamenii sunt plătiți să facă acel lucru. Spune „mulțumesc” când ieși din biroul sau cabinetul cuiva. E un cuvânt simplu, dar puternic. Spune „mulțumesc” chiar dacă refuzi ce ți se oferă. „Vreți să luați loc?” „Mulțumesc, nu, cobor imediat.”

3. Când folosești mijloace de transport în comun, așteaptă să coboare călătorii înainte să urci.

Când te pregătești să intri într-o clădire, fă loc personelor care vor să iasă. Întotdeauna ordinea este aceasta – mai întâi se iese, abia apoi se intră. Mai întâi se iese, abia apoi se intră. Mai întâi se iese, abia apoi se intră. S-a reținut?

4. Oferă locul în mijloacele de transport persoanelor cărora le este mai greu decât ție să stea în picioare.

Copiii mai mici decât tine, femeile gravide, femeile cu copii în brațe, oamenii cu handicap sau bătrânii – cu toții au nevoie mai mare să stea jos decât tine. Tu ai toată puterea și energia din lume.

5. Cere-ți scuze când provoci un accident, când greșești.

Este atât de simplu și de reparator să spui „Vă rog să mă scuzați!” atunci când lovești pe cineva din greșeală!

6. Folosește cât mai des formule de politețe și adresează-te persoanelor necunoscute la pluralul de politețe.

Spune „vă rog” înainte să formulezi o cerere, altfel o să pari un bădăran. „Vă rog să îmi dați un pachet de șervețele!” sună cu siguranță altfel decât: „Vreau un pachet de șervețele!”

7. Ajută persoanele cărora le e mai greu să se descurce singure.

Dacă o poți ajuta, nu lăsa o mamă să coboare singură căruciorul pe scări. Deschide ușa unui om mai în vârstă sau aflat în dificultate. Ajută o bătrână să treacă strada în siguranță.

8. Punctualitate!

Ni se întâmplă tuturor să mai întârziem, din motive care nu țin de noi. Un accident pe linia tramvaiului, niște chei rătăcite, un prieten care a avut nevoie de ajutor. Nu-ți face din asta un obicei și asigură-te că sunt situații excepționale și că îți ceri întotdeauna scuze. Trăim în epoca telefoanelor mobile, așa că îți va fi foarte ușor să-l anunți pe cel cu care ai întâlnire că întârzii ÎNAINTE de a fi întârziat deja.

9. Îmbracă-te decent, în orice ocazie.

Dacă nu ești la plajă sau la piscină, sutienul și slipii nu trebuie să fie la vedere.

10. Nu râgâi, nu te scobi în nas sau în măsele, nu trage vânturi, nu vorbi exagerat de tare în public.

Frumos ar fi să nu faci toate astea nici acasă, în intimitate, dar mai ales în prezența altora. Ca să ne simțim cu toții confortabil, există o limită de discreție pe care trebuie să o respectâm. Cel mai ades, trebuie să ne controlăm și nevoile fizice, pentru că ceilalți nu au nicio vină.

Am mai discutat aici despre politețe și respect reciproc.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa