Cum îi învățăm ce înseamnă respectul?

TOTUL DESPRE MAME

Respectul se învață? Imaginaţi-vă uimirea din ochii tuturor când am intrat pentru prima dată cu unul din băieţii mei în metrou. Avea pe atunci doi ani şi-un pic. „Bună ziua! Ce mai faceţi? Cum sunteţi astăzi?”, a spus el persoanelor din jurul nostru. Nu i-a răspuns nimeni. Niciun zâmbet măcar.

Unii l-au privit ciudat, alţii, deşi îl auziseră foarte bine, au preferat să-l ignore. „De ce nu răspund, mami?”,  m-a întrebat copilul nedumerit. I-am spus atunci, recunosc cu un pic de emoţie, o stupizenie – că uneori oamenii nu-şi vorbesc pentru că se grăbesc să ajungă la serviciu la timp. Voi ce explicaţie pe înţelesul copilului aţi fi avut?

S-a aşezat apoi sfios pe un scaun liber şi a intrat în vorbă cu o doamnă în vârstă de lângă el: „Ce fac copiii dumneavoastră?” Răsuflu uşurată, pentru că doamna este dispusă să-i vorbească. „Copiii mei sunt mari, au şi ei copii, iar eu mă duc să am grijă de ei toţi”, a spus femeia care, ghinion, s-a pregătit apoi să coboare.

În acea zi a fost tare trist

Prima lui călătorie cu metroul l-a pus în faţa unei noi descoperiri: oamenii nu comunică aşa cum îşi imagina el. Uneori, nici măcar nu se respectă reciproc. Cu toate că a trăit această dezamăgire, băiatul meu, din fericire, a continuat să salute jovial în toate spaţiile în care a intrat, fie că erau spaţii publice sau private. Acesta este firescul pentru el.

M-a întrebat o prietenă cum de-am reușit să îl învăț să fie respectuos și politicos. Respectul se învaţă sau e natural? Eu cred în prima variantă. Iată o serie de sfaturi care au funcţionat în cazul familiei mele:

Comportă-te ca un părinte respectuos!

Uneori, nu le oferim copiilor noştri respectul pe care-l aşteptăm din partea lor. Coborâţi la nivelul copilului şi făceţi-l să înţeleagă faptul că ceea ce spune el este important pentru voi. Este cel mai potrivit mod de a-l determina şi pe el să vă asculte cu tot atâta atenţie!

Învaţă-l să răspundă politicos!

Imediat ce copilul tău începe să vorbească, el este capabil să înveţe să spună te rog şi mulţumesc. Arată-i disponibilitatea ta de a-l ajuta atunci când te roagă ceva, mai degrabă decât atunci când îţi ordonă. Spune şi tu te rog şi mulţumesc când i te adresezi lui sau altora, astfel încât să deducă faptul că cele două cuvinte fac parte, firesc, din procesul de comunicare.

Nu exagera!

Atunci când copilul tău te loveşte sau îţi spune că esti un „peşte stricat” pentru că nu te poţi juca în acel moment cu el, aşa cum a făcut-o băiatul meu chiar ieri după ce s-a uitat la un desen cu Piraţii din ţara de nicăieri, încearcă să nu te enervezi. La urma urmei, ştii bine că nu eşti nici măcar peşte, darămite stricat. Îi poţi spune cu fermitate ceva de genul „nu se vorbeşte în felul acesta la noi în familie”. Apoi îi poți cere să-și reformuleze rugămintea de a te juca cu el.

Impune anumite limite, într-un mod pozitiv

Încearcă să fii amabilă cu copilul tău şi fermă faţă de ceea ce aveţi de făcut. Amabilitatea ta arată faptul că îl respecţi, iar fermitatea înseamnă că regulile au un scop foarte clar: ne ajută să funcționăm armonios împreună. Dacă eşti în supermarket, spre exemplu, iar copilul tău are o criză mai mult sau mai puțin zgomotoasă, străduieşte-te să fii amabilă cu el, ia-l înapoi în maşină sau afară și fii alături de el până se liniștește.

Citiți o revistă sau faceți jocul lui preferat. În cazul pruncilor mei, funcţionează jocul cu mima. Apoi îi poţi spune cu calm: „Cred că eşti pregătit să mai încercăm o dată”. Aşa poate să înţeleagă că, indiferent de crizele lui, cumpărăturile trebuie făcute.

Apreciază onest comportamentul respectuos

Din iubire, cred că toţi părinţii tind să exagereze atunci când constată la copii un comportament respectuos. Dacă auzim un „te log, mami” deseori ne vine să spunem „ce băiat bun”, „ce fată mare şi înţelegătoare”, nu-i aşa? Ar fi mai bine să înlocuim acest gen de aprecieri cu exprimări oneste de genul „Îţi mulţumesc că ai spus te rog atunci când mi-ai cerut un suc.”

Şi, astfel, poate vom fi mai mulţi care ne vom saluta în metrou, chiar dacă nu ne cunoaştem. Copiii vor şti cel mai bine cum să spargă gheaţa! 

Citește și ”Copilul conștient”, cartea care oferă tehnici care să permită copilului să acorde o atenție mai mare gândurilor, sentimentelor și emoțiilor sale. El se va putea concentra mai bine la școală, va fi mai empatic și mai atent la tot ceea ce i se întâmplă. Aceasta este disponibilă AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa