Rubeola în sarcină

Ramona Dinescu

Una dintre cele mai periculoase afecțiuni pentru o gravidă este rubeola. Este o afecțiune extrem de gravă cu consecințe multiple pentru fătul din uterul mamei. Din fericire, este singura boală care poate fi prevenită printr-un vaccin, cu condiția să fie efectuat înainte de sarcină.

Boală eruptivă a copilăriei, contagioasă, dar care asigură imunitate pe viață, rubeola poate reprezenta un real pericol pentru făt atunci când apare în timpul sarcinii.

Pentru a afla cât mai multe detalii despre această afecțiune, am stat de vorbă cu Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetric-ginecologie care ne-a povestit că puterea malformativă a virusului face ca rubeola să reprezinte un real pericol atunci când afectează gravida în primul trimestru de sarcină. Statisticile au demonstrat că mai mult de jumătate din cazuri sunt asimptomatice (nu există simptome).

Boala este contagioasă atât în perioada de incubație, cât și în timpul erupției. Bolnavul este contagios, prin secrețiile nazofaringiene, o săptămână înaintea infecției și o săptămână după instalarea erupției. Chiar și nou-născutul cu rubeolă congenitală (se produce datorită infecției materne în timpul sarcinii cu virusul rubeolic și transmiterii sale transplacentare) este contagios pentru anturaj timp de 6–12 luni, excretând virus prin secreții nazofaringiene și urină. Virusul se transmite pe cale respiratorie, de la omul bolnav sau purtătorul sănătos, sau transplacentar, de la mamă la făt (rubeola congenitală). Rubeola reprezintă o cauză posibilă de avort spontan sau prematuritate.

Rubeola şi riscul de malformaţie fetală

Riscul de malformații fetale variază în funcție de vârsta sarcinii la care a apărut infecția maternă. Statisticile au demonstrat că, apărută între 8  și 10 săptămâni de sarcină, rubeola prezintă un risc malformativ de 85%. Cele mai frecvente malformații sunt prezente la nivel ocular (cataracte congenitale), cardiac și auditiv (surditate). Malformațiile sunt decelate fie la naștere, fie la mai mulți ani după, în contextul unui retard psihomotor.

În cazul infectării tardive a mamei, riscul de malformații este mic, dar persistă riscul de infectare cronică a fătului. La mamă, rubeola se manifestă printr-o stare marcată de apariția erupției, care debutează pe față și se extinde rapid pe trunchi și membre, însoțită de febră, dureri musculare și lipsa poftei de mâncare. Erupția trece deseori neobservată sau chiar poate lipsi.

Cum se pune diagnosticul?

Orice suspiciune sau simptom al rubeolei în sarcină impune un consult medical de specialitate. Diagnosticul de laborator al rubeolei se face pe baza semnelor clinice, pe izolarea virusului și pe date serologice. Testele serologice se fac în principal prin evidențierea și dozarea de anticorpi antirubeolă de tip IgM.

Dintre infecțiile cu risc malformativ, rubeola este singura care beneficiază de vaccin, cu condiția administrării acestuia în afara sarcinii. De aceea, este recomandat ca înainte de sarcină să se efectueze testele serologice specifice care pot evidenția anticorpii împotriva virusului rubeolic. Imunitatea pentru boală este solidă și durează toată viața. Imunitatea după vaccin durează circa 20 de ani.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa