Se poate preveni astmul bronșic?

TOTUL DESPRE MAME

Din nefericire, astmul bronșic este destul de comun în rândul copiilor, la nivel mondial aproximativ 15% din cei mici fiind diagnosticaţi cu această afecțiune cronică. În prezent există tratamente eficiente de ținere sub control a astmului sau a simptomelor de alergie. Cu toate acestea, astmul nu se vindecă, deci ideal ar fi să prevenim apariția lui, în măsura posibilului.

Cum putem preveni astmul bronșic?

Studiile arată ca bebeluşii sunt predispuşi să dezvolte astm dacă există un istoric familial de astm bronşic, dacă mama fumează în timpul sarcinii sau dacă micuţul este expus pasiv la fum de ţigară.

În multe cazuri, astmul este legat de o tendinţă a familiei de a dezvolta alergii. Prevenirea alergiilor alimentare poate ajuta la întârzierea debutului astmului. Un mod simplu de a evita dezvoltarea alergiilor alimentare este să alăptezi copilul preţ de cel puţin șase luni sau să foloseşti formulă specială, în cazul în care alăptarea nu este posibilă. Există, de asemenea, anumiţi nutrienți, cum ar fi Omega-3 şi probioticele, care pot contribui la reducerea riscului de alergii.

Omega-3 reprezintă una dintre substanţelor nutritive esențiale pe care un copil le obţine de la mamă în timpul sarcinii şi alăptării. Este o substanță importantă şi pentru dezvoltarea creierului copilului, ajutând, totodată, şi la protejarea împotriva inflamaţiei căilor respiratorii. Te poți asigura că cel mic are o dietă bogată în Omega-3 sau poți lua chiar tu un supliment alimentar în timpul sarcinii și al alăptării. Sursele naturale de Omega-3 includ mai multe tipuri de pește, în special macroul şi sardinele.

Probioticele sunt culturi vii de bacterii ce se găsesc în intestin. Un tip de astfel de bacterii, Lactobacillius, poate ajuta la prevenirea alergiilor alimentare. Dacă îți faci plinul de Lactobacillus în timpul sarcinii (se găsește în iaurturi), poţi reduce riscul copilului de a dezvolta mai târziu dermatită atopică și alte tipuri de eczeme declanșate pe fond alergic. În timpul sarcinii nu este nevoie să elimini din dieta ta alimentele care pot provoca alergii în general, decât dacă ştii că eşti alergică la acel aliment.

Evitarea cauzelor comune ale alergiilor, cum ar fi praful, poate fi un alt mod de a întârzia declanșarea unor alergii şi poate chiar astmul. Foloseşte aşternuturi de pat hipoalergenice și nu uita că acestea pot fi protejate de praf dacă sunt acoperite de huse care reduc nivelurile de acarieni şi praf.  În cazul în care este posibil, spală lenjeria de pat săptămânal în apă fierbinte de cel puţin 60 de grade C.

O altă măsură de evitare a acarienilor este ştergerea prafului folosind cârpe electrostatice sau umede pentru a curăţa suprafeţele dure. Ia în considerare înlocuirea covoarelor cu suprafeţe dure, menţine casa uscată şi bine ventilată, şi pereţii izolaţi. Jaluzelele sau storurile veneţiene plate sunt mai uşor de curăţat decât perdelele grele. Perdelele lavabile sau obloanele exterioare ar putea fi o altă opţiune.

Are copilul meu astm?

Majoritatea persoanelor cu astm au unul sau mai multe episoade de wheezing (respirație șuierătoare), dar nu toţi cei care au wheezing au şi astm. Mulţi copii trec printr-un episod de wheezing în primii ani de viaţă. Pentru majoritatea copiilor, wheezing-ul este temporar şi nu înseamnă că sunt sau că vor fi astmatici. Wheezingul poate fi tranzitoriu (temporar) sau persistent.

Wheezingul tranzitoriu apare atunci când un copil are o infecţie şi trece atunci când copilul se se face bine.

Virusul care cauzează bronșiolita provoacă wheezing tranzitoriu la copii, în special la bebeluşii mai mici de șase luni. Dacă bebeluşul tău are o infecție a căilor respiratorii, cum ar fi bronşiolită, și are wheezing, aceasta nu înseamnă neapărat că va dezvolta astm.

Dacă observi că la copilul tău wheezingul este persistent și continuă şi mai târziu în copilărie, înseamnă că cel mic este predispus să dezvolte alergii sau chiar astm. Semnele de alergie includ eczeme sau rinită alergică. Combinaţia de wheezing cu alergii (cu atât mai mult cu cât și părinţii au astm sau alergii) arată că există condiții favorabile declanșării astmului.

Medicul nu poate fi complet sigur dacă copilul tău are astm până când nu efectuează anumite teste. În general, copiii trebuie să aibă peste șapte ani pentru ca rezultatele să fie concluente.

Este important să înţelegi că și dacă urmezi toate sfaturile menţionate aici nu există totuși nicio garanţie că micuţul tău nu va face astm. În cazul în care observi la cel mic semne care ar putea anunța apariția astmului, este important să mergi cu el la medic pentru a elabora un plan de tratament care să ajute la gestionarea acestei afecțiuni.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa