11 simptome de cancer la copii şi adolescenţi pe care trebuie să le ştii

Mihaela Călin
simptome de cancer la copii

Simptome de cancer la copii. Timp de 40 de ani cel mai mare obstacol în vindecarea cancerului la copii a fost diagnosticul târziu, deoarece niciun părinte nu se gândeşte că propriul copil ar putea avea cancer. În plus, simptomele de cancer pot fi similare cu multe alte afecţiuni ale copilăriei, ceea ce face diagnosticarea dificilă. Cu toate acestea, majoritatea bolilor copiilor (de obicei viroze) dispar între 7 şi 10 zile; dar nu şi când vine vorba de cancer, după cum aflăm de pe site-ul familyshare.com.

Copiii nu sunt nişte adulţi mai mici. Fiziologia lor este diferită, astfel încât semnele de cancer vor fi, de asemenea, diferite. De prevenirea cancerului la copii se vorbeşte rar, din moment ce multe dintre cauze nu pot fi identificate. Există câţiva factori de risc – de obicei predispoziţia genetică şi cauzele asociate cu infecţiile virale. Dar există mult mai puțini copii care fac cancer în comparație cu adulţii. De asemenea, ratele de vindecare sunt mai mari pentru copii decât pentru adulţi.

Acordaţi întotdeauna atenţie indispoziţiilor copiilor şi adolescenţilor. Urmăriţi dacă simptomele persistă în ciuda tratamentului.

Simptome de cancer la copii:

  1. Pierderea în greutate – inexplicabilă şi în curs de desfăşurare.
  2. Durere în oase şi articulaţii, atunci când se joacă sau în timpul altor activităţi.
  3. Vărsături însoţite de dureri de cap, de obicei dimineaţa.
  4. Ganglioni inflamați care nu trec – apar de obicei pe gât, la subsuori şi pe abdomen.
  5. Volumul crescut al burţii.
  6. Mici pete roşii care indică sângerarea vaselor de sânge, în general capilare.
  7. Pete purpurii pe piele (hematom).
  8. O strălucire aproape albă care apare pe retină, atunci când ochiul este expus la lumină.
  9. Oboseală constantă şi paloare – anemie.
  10. Febră persistentă de origine nedeterminată sau necunoscută.
  11. Infecţii frecvente, indicând imunitate scăzută.

Dacă identificaţi unul sau mai multe dintre aceste simptome la copilul sau adolescentul dumneavoastră, luaţi legătura cu medicul de familie. Dacă problema persistă chiar şi după consultaţie şi tratament, reveniţi la medic şi insistaţi asupra unui diagnostic mai atent sau cereți o a doua părere.

Acordaţi întotdeauna atenţie indispoziţiilor copiilor şi adolescenţilor. Urmăriţi dacă simptomele persistă în ciuda tratamentului.

Cele mai frecvente tipuri de cancer la copii şi adolescenţi sunt următoarele:

Limfom

Acest cancer atacă sistemul limfatic, o reţea de organe şi ţesuturi responsabilă de apărarea organică şi care transportă un fluid numit limfă – unul dintre componentele sistemului sanguin care se ocupă de hrănirea celulelor.

Leucemie

Un cancer care afectează celulele albe din sânge (leucocitele), care sunt, de asemenea, responsabile pentru apărarea organismului. Acest lucru afectează funcţionarea măduvei osoase, care împiedică producerea de celule sanguine normale, provocând probleme precum anemie şi sângerări şi lăsând organismul fără apărare împotriva infecţiilor.

Tumora la nivelul sistemului nervos central

Acest tip de tumoră este situată în sistemul nervos central (creierul şi măduva spinării). Incidenţa sa, de 25%, este a doua după leucemie, care reprezintă în jur de 30% din cazurile de cancer la copii. Simptomele depind de locul unde se află tumora şi de mărimea ei. În general, tumora împiedică fluxul fluidului cerebral şi determină creşterea presiunii intracraniene. Acest lucru duce la dureri de cap severe şi vărsături.

Neuroblastom

Mai frecvent la copiii sub cinci ani, neuroblastomul afectează sistemul nervos periferic. Pot apărea gâlme la nivelul abdomenului, gât sau pelvis.

TumoraWilms

Această tumoră atacă rinichii şi este mai frecventă la copiii cu vârsta de 2-4 ani.

Retinoblastom

Acest tip de cancer începe la nivelul retinei şi atacă ochiul.

Osteosarcom

Acest cancer atacă oasele, în special zona din jurul genunchiului şi este mai frecvent la adolescenţii sub 15 ani. Este un cancer agresiv şi, în general, se răspândeşte la plămâni.

Sarcomul ţesutului moale

Acest tip de cancer poate apărea la muşchi, la nivelul ţesutului adipos, la nervi sau la cartilaje.

Simptome de cancer la copii. Care sunt șansele tratamentelor

Vestea bună este că în prezent aproximativ 70% dintre copiii care fac diverse forme de cancer sunt vindecaţi prin diferite metode de tratament. Unele cancere au o rată de vindecare mai mare la 90%. Din păcate, tipurile mai agresive (care sunt mai puţin frecvente) au o rată de vindecare de 20%. Cu toate acestea, indiferent de tipul de cancer, diagnosticul precoce este esenţial pentru vindecare.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa