3 plante pentru camera copiilor (şi 3 poveşti despre ele)

Raluca Manea
plante pentru camera copiilor totul despre mame

Dincolo frumusețea și de parfumul lor plantele de apartament au miraculoasele beneficii de a funcţiona ca sursă de oxigen, filtru de radiaţii şi absorbant al multor compuşi chimici toxici din mediul casei noastre. Iată trei plante pentru camera copiilor și trei povești în care sunt personaje principale

Nu eliminaţi plantele din încăperi odată cu sosirea bebeluşului, fiindcă studiile arată că acei copii crescuţi în apartamente bogate în plante decorative au avut mult mai puţine alergii şi probleme respiratorii.

Deşi nu am fost niciodată pasionată de grădinărit, pentru că florile tăcute sunt uşor de neglijat dacă nu ai o oarecare disciplină a rutinii, în camera copilului meu a reuşit să supravieţuiască un copăcel de dracenă, care absoarbe şi elimină multe substanţe nocive, precum benzenul, toluenul, formaldehidă şi altele asemenea. (Mai multe despre acest subiect citiți și aici: 10 plante de apartament care purifică aerul.) Pe lângă avantajul aerului mai curat, planta îl responsabilizează pe băieţelul meu cel mare, îngrijirea ei fiind sarcina lui. O udă, îi curăţă frunzele uscate şi, din când în când, le şterge de praf.

Consultă și lista cu cele 14 plante de apartament periculoase pentru copii!

În familia noastră trebuie să fim foarte atenţi cu bebeluşul, care consideră că pământul din ghiveci e de fapt ciocolată, şi nu ezită să îşi umple gura cu el. Plantele, mai ales în ghivece ceramice, sunt destul de fragile, pot cauza accidente, iar în camere cu copii foarte mici e bine să fie aşezate pe poliţe suspendate.

Poveştile se nasc şi din ghivece, Iată trei plante pentru camera copilului și trei povești frumoase:

Plăpânde, misterioase, delicate, pulsând de viaţă şi de frumuseţe, plantele din casa noastră nu sunt utile doar plămânilor, ci şi sufletului.
Iată trei plante pentru camera copiilor, pe care le veţi regăsi  în trei poveşti fermecate:

violeta-l-totul-despre-mame

1. Plante pentru camera copiilor: violeta de Parma (Saintpaulia Ionantha)

Violetele aduc  un strop de culoare, sunt uşor de îngrijit şi de înmulţit, ca să nu mai spunem ce răsfăţ tactil e catifeaua petalelor, pluşul frunzelor, pentu degetele unui copilaş grijuliu!

Băieţelul meu a făcut cunoştinţă cu violetele, întâiaşi dată, datorită spiriduşului Chopin, care adoră aceste flori. Chopin şi balada stropilor de ploaie este o poveste muzicală adusă în casă noastră de peniţa Cristinei Andone. Pe marginea poveştii noi am facut o sumedenie de activităţi: am facut cunoştinţă cu spiriduşul Chopin, am realizat violete ornamentale, am dat drumul să plutească bărcuţelor din coji de nucă cu pânze violete din hârtie glasată, am ascultat picurarea melancolică a muzicii de pian.

Când, mai târziu, fiul meu a avut ocazia să vadă adevăratele violete de Parma în ghiveci, s-a îndrăgostit pur şi simplu de ele, căci vraja lor începuse cu o poveste.

bambus-totul-despre-mame

2. Plante pentru camera copiilor: bambusul auriu (Phyllostachys aurea)

În apartament, verdele crud al bambusului va arăta foarte frumos. Nici măcar nu are nevoie de pământ, un vas de apă, plin cu pietricele de apă dulce care să îi fixeze rădăcinile, este suficient. Este inofensiv pentru copii, însă atenţie la vasul pe care un puşti mic îl poate sparge cu uşurinţă.

Dacă copilul tău este prieten cu plantele şi nu se deranjează unul pe altul, atunci puteţi să va aşezaţi lângă planta de bambus şi să îi citeşti o delicioasă carte apărută la editura Arthur: „Un prieten ca tine” de Julia Hubery. Protagonistul principal, un ursuleţ panda, trece la un moment dat printr-o pădure de bambus şi se opreşte să consume câteva frunzuliţe. Povestea va prinde viaţă imediat când îi arăţi copilului că planta cu pricina se află chiar în casa lui. Îşi va aminti mesajul cărţii, despre acceptarea necondiţionată şi despre loialitate ori de câte ori va trece pe lângă planta sa dragă.

busuioc-l-totul-despre-mame3. Plante pentru camera copiilor: busuiocul (Ocimum sanctum)

Da, busuiocul nu este doar o mirodenie, nu doar o plantă de grădina, ci poate fi adus în ghivece şi în preajma copilului, mai cu seama dacă acesta are în camera calculator, tabletă, telefon sau alte aparate care emit radiaţii. Busuiocul are propietatea de a purifica aerul de radiaţii.

Toată vara trecută am dedicat-o, împreună cu fiul meu, lecturilor şi jocurilor pe teme botanice. Fie că a fost vorba de căutat copaci după imagini date, fie că am citit cărţi în care personajele principale erau arbori sau flori, fie că a luat primele lecţii de grădinărit de la tati, flora a fost vedeta verii noastre.

Între filele cărţilor citite am regăsit şi busuiocul, în Călătorie printre ierburi şi lumina, fermecator scrisă de Iulia Iordan şi apărută la editura Cartea Copiilor. Cartea este o bijuterie de colaj care cuprinde informaţii ştiinţifice, fişe botanice, jocuri, ghicitori, rime, legende şi chiar reţete uşor de pus în practică de copii.

Vedeţi, aşadar, cum un banal ghiveci poate aduce atâtea foloase, atât trupului, cât şi sufletului? O lecţie practică despre îngrijirea plantelor și o poveste delicată la culcare vor şti să îl înveţe pe copil respectul pentru flori mai bine decât orice profesor sau manual.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa