5 alimente ce afectează negativ starea de spirit a copiilor

Ramona Dinescu
copil dulciuri

Unele alimente pot afecta comportamentul și starea de spirit a copiilor, iar părinții știu asta în mod intuitiv. Dar care sunt acestea?

Știm deja că dulciurile, de exemplu pot provoca o stare de agitație și îi pot transforma pe cei mici în bombe cu ceas din cauza hiperactivității. Însă alimentele ce afectează starea de spirit a copiilor nu se limitează doar la zahăr, susțin specialiștii de la childdevelopmentinfo.com. Există și alte alimente sau substanțe conținute de alimente pe care copiii le consumă la gustare sau la mesele principale și care pot fi vinovate de mood-urile lor. Iată care sunt acestea.

1.       Produsele lactate sau alimentele pe bază de lapte

Dacă copilul are intoleranță la lactoză sau este alergic la proteina ce se găsește în laptele de vacă, ai putea ușor observa schimbări în starea sa de spirit și la nivel comportamental. Mulți copii cu astfel de probleme, după ce consumă lactate, devin iritați, mofturoși sau agresivi. Copiii cu alergii la produsele lactate sau cu intoleranțe au tendința de a suferi adesea de răceli și infecții ale urechilor. Bebelușii pot exagera simptomele colicilor, în timp ce copiii mai mari pot deveni de neconsolat.

2.       Alimente ce conțin coloranți artificiali.

Multe țări au interzis folosirea coloranților artificiali din cauza efectelor nocive pe care aceste chimicale le au asupra copiilor.

Aceștia au o legătură directă cu ADHD-ul, anxietatea, hiperactivitate și durerile de cap la cei mici, însă pot cauza și schimbări semnificative asupra comportamentului copilului. Din cauză că acești coloranți artificiali se găsesc în foarte multe produse dulci, părinții consideră zahărul vinovat de schimbările comportamentale. Coloranții artificiali sunt adeseori ascunși și acolo unde nu te-ai aștepta precum în pâine sau iaurt. Dacă ești îngrijorată de efectele pe care le pot avea asupra copilului tău, citește mereu etichetele și evită acele produse ce conțin coloranții galben nr. 5, roșu nr. 40 sau albastru nr. 1.

3.       Alimente cu zahăr

Zahărul poate cauza hiperactivitate, iar asta nu e un secret. Cu toate acestea, din păcate, zahărul se găsește în aproape orice consumă un copil, mai puțin în cazul celor care au o dietă exclusivă pe bază de alimente integrale. Despre zahăr, s-a demonstrat că poate face ravagii legate de sănătate pe termen lung, iar o dietă bogată în alimente procesate poate fi cauza directă a unei depresii, întârzieri cognitive sau a problemelor legate de somn.

4.       Alimente ce conțin conservanți

Există mai multe tipuri de conservanți ce pot cauza probleme comportamentale la copii. Aceștia includ, dar nu se limitează la nitrați și benzoat de sodiu. Glutamatul monosodic este un potențiator de aromă ce cauzează schimbări la nivelul stării de spirit și a comportamentului copilului, inclusiv hiperactivitate sau dureri de cap. Acesta se găsește în mod obișnuit în sucurile ce ținesc copiii.

5.       Alergenii alimentari

Cei mai des întâlniți alergeni alimentari sunt produsele lactate, nucile, ouăle, soia și porumbul. Dacă un copil are o intoleranță sau o alergi la un anumit aliment, poate suferi probleme semnificative de sănătate sau care se manifestă la nivel comportamental. Cu toate acestea, este dificil de stabilit exact care alergen îl afectează pe cel mic, fără ajutorul unui alergolog.

Dacă observi modificări la nivelul comportamentului copilului tău sau al stării sale de spirit, încearcă s-ți amintești, înainte de toate, ce a mâncat. Poți încerca să ții un jurnal alimentar pentru a vedea care este alimentul vinovat.

Citește și ”Copilul conștient”, cartea care te învață tehnici care-i permit copilului să acorde o atenție mai mare gândurilor, sentimentelor și emoțiilor sale. El se va putea concentra mai bine la școală, va fi mai empatic și mai atent la tot ceea ce i se întâmplă. Va trăi conștient! Detalii AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa