Au, burtica! 5 cauze ale durerilor de burtă la copii. Când mergi la medic

Geta Roman, director editorial

Iată care sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de burtă la copii!

Evaluarea corectă a unei dureri de burtică poate fi dificilă atât pentru părinți cât și pentru medic. Cauzele posibile ale durerilor abdominale la copii pot varia de la banale până la unele extrem de periculoase. Din fericire, în general, trec repede. Pentru a ști când este vorba despre o urgență, iată un scurt ghid care explică simptomele și cauzele posibile.

Cauze ale durerilor abdominale la copii

  • Infecții: Virusurile sau bacteriile pot cauza dureri, de obicei fiind vorba despre gastroenterite. Infecțiile virale se vindecă mai repede, pe când infecțiile bacteriene ar putea avea nevoie de antibiotice pentru a trece
  • Cauze alimentare: Intoxicațiile alimentare (cu simptome asemănătoare gastroenteritei), alergiile alimentare, mâncarea în cantități mari sau gazele la stomac – oricare dintre acestea pot cauza balonare și disconfort temporar. În general, evoluția este rapidă, după masă.
  • Otrăvirea: Aceasta poate varia de la probleme simple (cum ar fi mâncatul de săpun) până la probleme serioase cauzate de înghițirea de magneți, monede, botulism din mâncare deteriorată, sau o supradoză de medicamente.
  • Probleme chirurgicale: Acestea includ apendicita și ocluziile intestinale.
  • Cauze medicale: Probleme din afara abdomenului pot cauza dureri. Spre exemplu, un copil poate avea dureri de la complicații ale diabetului sau de la o mușcătură a păianjenului văduva neagră.
  • Bebeluşul tău are colici? Iată cum îl poţi ajuta!

Simptome ale durerilor abdominale la copil

Un părinte poate întâlni des dureri de burtă la copil. Copiii mici și nou născuții pot plânge, se pot strâmba sau încolăci de durere. Unii copii pot fi mai reticenți în a exprima durerea, dar trebuie să încercați să obțineți o explicație clară a ceea ce ei simt. Ca să vă faceți o idee despre cât de gravă este situația, întrebați despre:

– Durata durerii: Cauzele cel mai puțin grave ale durerilor abdominale nu durează mult. Cei mai mulți dintre noi am avut dureri cauzate de gaze sau de gastroenterite și știm că durerea de obicei dispare în mai puțin de 24 de ore. Orice durere de burtă care durează mai mult de 24 de ore ar trebui să îngrijoreze și impune un consult medical.

– Locul durerii: Majoritatea durerilor banale sunt localizate în centrul abdomenului. Copilul își va freca locul din jurul buricului. Durerea resimțită în alte zone este mai îngrijorătoare. Mai ales dacă este localizată în partea din dreapta jos a abdomenului. Durerile în această zonă ar trebui considerate semn de apendicită până la proba contrarie.

– Înfățișarea copilului: Ca o regulă generală, dacă pe lângă dureri, copilul arată foarte bolnav, ar trebui căutat ajutor medical. Adesea, părintele pur și simplu „știe” când copilului îi este foarte rău. Când apar durerile abdominale, aspectele cheie care trebuie verificate includ paloarea, transpirația, somnolența sau apatia. Este cel mai îngrijorător când copilului nu-i poate fi atrasă atenția de la durere prin joacă sau când refuză să bea sau mănânce pentru mai multe ore.

– Vomatul: Copiii varsă frecvent când au dureri de burtă, dar vomatul nu indică întotdeauna o problemă serioasă. Însă, la fel ca și durerea, vărsatul dispare repede când cauzele nu sunt grave. Din nou, regula este că dacă copil varsă pentru mai mult de 24 de ore aveți motive să sunați medicul.

– Tipul vărsăturilor: La copiii mici și foarte mici, voma de culoare verde sau galbenă este un motiv de a suna doctorul. La orice vârsta, vărsăturile care par să conțină sânge sau materii închise la culoare prezintă motive de apel la serviciile de urgență.

– Diareea: Diareea este des asociată cu durerile abdominale și de obicei indică faptul că un virus este cauza durerilor. Aceasta poate continua pentru câteva zile dar de obicei durează maximum trei zile. Orice urmă de sânge în scaun necesită  îngrijire medicală.

– Febra: Prezența febrei nu indică neaparat o problemă serioasă.

– Dureri testiculare: O problemă serioasă pe care un băiat o poate descrie ca durere de burtă poate veni de fapt din altă parte. Poate fi torsiune testiculară, care apare atunci când un testicul se rotește în jurul cordonului spermatic ce asigură circulația la nivelul testiculului. Copilul se poate rușina să spună exact locul unde îl doare, așa că ar trebui să îl întrebați dacă îl doare „acolo jos”. Această problemă este de obicei ușor de rezolvat dacă este tratată urgent. Așa că dacă un copil se plânge de dureri în partea de jos sau la testicule, cereți ajutor medical de urgență.

– Probleme urinare: Durerile abdominal e asociate cu orice dificultăți de urinare, cum ar fi urinări dese sau dureroase, pot indica o infecție și sunt un motiv să apelați la medic.

– Urticarie: Cauze grave de dureri pot apărea și asociate cu urticaria. Combinația de mâncărime și dureri de burtă este alt motiv de a contacta doctorul.                                     

Diagnosticul durerilor abdominale la copii

Durerile de burtă la copii au câteva cauze probabile, legate de mai multe organe, fiecare necesitând un set propriu de teste pentru diagnostic. Doctorul trebuie să aibă un istoric complet al copilului, al evoluției simptomelor și să examineze copilul, incluzând probabil și un examen rectal pentru a verifica prezența sângerărilor. De la această informație doctorul poate cere analize suplimentare.

  • Probabil se va recolta sânge și va fi trimis la laborator pentru hemograma, teste de funcționare a ficatului, culturi, nivelurile amilază/lipază, și/sau nivelul de plumb. O mostră de urină poate fi recoltată și trimisă pentru sumarul de urină și culturi.
  • Recoltare de scaun pentru a verifica prezența sângelui, bacteriilor sau a paraziților.
  • Teste imagistice (radiografii și analize asemănătoare) pot fi făcute pentru a analiza abdomenul. Alte teste pot include: Ultrasunete ale abdomenului/testiculelor si computer tomograf al abdomenului
  • Analize speciale pot fi cerute pe baza stării copilului, inclusiv colonoscopie sau radiografie cu bariu la stomac, manometrie anală sau examen ginecologic.
  • Poate fi consultat și un gastroenterolog, un specialist în medicină generală sau chirurg pediatru.

Tratamentul durerii abdominale la copii

Durerea de burtă la copii poate fi adesea tratată acasă. Aveți grijă ca micuțul să se odihnească suficient, dați-i lichide pentru a evita deshidratarea, evitați mâncarea solidă, aspirina, antibioticele (dacă nu sunt prescrise de doctor) și suplimente alimentare pe bază de plante. Nurofenul poate fi administrat în cazul în care copilul are febră ușoară. Apelați la îngrijirea medicală dacă febra este mare, copilul a avut diaree sau a vărsat mai mult de 24 de ore.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa