5 metode prin care previi obezitatea la copii

Raluca Dumitrică
prevenirea-obezitatii-la-copii-totul-despre-mame

5 metode sănătoase prin care previi obezitatea la copilul tău

Pentru că trăim într-o lume în care numărul persoanelor supraponderale este mai mult decât dublu faţă de acum trei decenii și pentru că țara noastră se află pe locul trei în Europa la obezitate infantilă, este important să ne amintim că obezitatea se poate preveni. Iată cum:

Pentru că obezitatea la copii poate fi prevenită, iată 5 metode prin care poţi ţine la distanţă de copilul tău acest flagel.

1. Hrănește-te adecvat încă din perioada sarcinii

În loc să mănânci pentru doi pe perioada sarcinii, alege să mănânci atât cât ai nevoie, dar mult mai sănătos decât înainte de a rămâne însărcinată. Poate că va fi un efort să-ţi schimbi puţin (mai mult) meniul pe parcursul celor nouă luni, dar această silință va merita fără doar şi poate.

Îi vei furniza bebelușului tău nu numai nutrienţii de care are nevoie ca să se dezvolte frumos, dar vei reduce şi şansele că el să devină ulterior obez. Totodată, o mamă care nu fumează, are grja să nu se îngraşe foarte mult pe perioada sarcinii, are o viaţă în continuare activă şi se odihneşte corespunzător va contribui prin stilul său de viaţă la sănătatea de mai târziu a copilaşului ei.

Nu trebuie uitat faptul că, fiind expus intrauterin la gusturile diverse ale unor alimente sănătoase, bebeluşul va fi ulterior dispus să încerce preparate variate şi bune pentru organism.

Cartea “Diversificarea naturală – Cel mai bine păstrat secret al părinţilor relaxaţi”, volum scris de Gill Rapely şi Tracey Murkett, pionierii diversificării naturale, poate fi achiziţionată de AICI.

2. Alăptează

Alăptarea este cel mai natural mod cu putinţă prin care îi poţi asigura bebeluşului tău hrană. Pe lângă anticorpii, nutrienţii, bacteriile cu rol benefic, grasmile esenţiale, mineralele, hidrocarburile ce se asimilează uşor şi vitaminele diverse pe care le conţine, laptele matern reduce riscul de obezitate.

De aceea, este recomandat să gândeşti pe termen lung şi să alăptezi pe cât de mult posibil, ca să îl ajuţi pe copilaş să ţină la distanţă viitoarele probleme provocate de kilogramele în plus.

3. Alege să faci diversificare naturală

Diversificarea naturală este o altă variantă prin care te poţi asigura că cel mic nu va avea mai târziu probleme cu greutatea. Alegând această metodă foarte simplă şi logică, care pleacă de la premisa că, după împlinirea vârstei de 6 luni, un copilaş poate alege singur ce, cum şi când mănâncă, părinţii trebuind să-l includă pe bebe în rutina meselor de familie şi să evite folosirea mâncării pasate şi a linguriţei, vei bifa mai multe lucruri.

Pe lângă faptul că vei reuşi să-l împrieteneşti mai uşor pe cel mic cu mâncarea şi-i vei da ocazia să experimenteze singur gusturi şi texturi diverse, vei ţine la depărtare şi problema obezităţii, pentru că el se va opri singur atunci când va fi sătul şi nu va exista riscul de a fi suprasaturat.

4. Evită alimentele de tip junk food

Acest sfat ar trebui să se aplice întregii familii, nu numai copilaşului tău. Mâncarea de tip junk food este nesănătoasă, e plină de chimicale şi de conservanţi, este preparată din ingrediente ieftine, de proastă calitate, iar cantitatea de grăsimi trans şi de zahăr care se regăseşte în ea este un pericol pentru oricine.

Alege să prepari cât mai mult şi cât mai des mâncarea în casă, să cumperi ingredientele necesare ei numai după ce citeşti cu mare atenţie eticheta produselor şi să îl obișnuiești pe copil cu hrană sănătoasă, variată, care să acopere toate nevoile corpului său.

Astfel, îi creezi obiceiuri alimentare sănătoase, care vor duce la un grad redus de apariţie a obezităţii.

5. Încurajează sportul și mișcarea

Sportul nu este rezervat numai persoanelor care au deja probleme cu greutatea, ci tuturor celor care vor să fie sănătoşi şi să se bucure de viaţă.

Dacă vrei că cel mic să nu aibă probleme cu obezitatea, ai grijă să facă cât mai multă mişcare, petreceți-vă timpul liber în parc, cu bicicletele sau rolele, ori înscrie-l la un sport pe care şi l-ar dori, ca să beneficieze constant de efort fizic susţinut.

Nu uita că tu eşti cel mai bun exemplu pentru copilul tău, aşa că mobilizează-te şi fă şi tu sport cât de des posibil, ca să fiţi cu toţii o familie sănătoasă, plină de energie şi fără probleme cu greutatea!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa