8 simptome ale meningitei, pe care orice părinte ar trebuie să le cunoască

Mihaela Călin

Când răcim, este destul de ușor să confundăm simptomele răcelii cu cele ale gripei. Dar simptomele meningitei? Ea se manifestă prin rigiditate la nivelul gâtului, dureri de cap și febră mare. Dar pentru majoritatea oamenilor aceste simptome pot indica o simplă răceală și, din cauza acestei presupuneri, meningita nu este tratată cu atenția cuvenită, ceea ce complică foarte mult situația, atrag atenția specialiști citați de www.providr.com. 

În mod normal, meningita este declanșată de o infecție fungică bacteriană sau virală și, dacă este lăsată netratată, îți poate pune viața în pericol, dacă nu iei antibioticele adecvate. Așadar dacă bănuiesti că tu sau cineva cunoscut ție suferă de meningită, următoarele simptome vor fi evidente. Simptomele de mai jos pot fi identificate atât la copii, cât și la adulți.

1. Rigiditate. Majoritatea persoanelor care suferă de meningită au rigiditate la nivelul gâtului și spatelui. Această boală este o inflamație a membranelor care acoperă creierul și măduva spinării. Este vorba de o inflamație constantă care cauzează disconfort, iar dacă începi să ai brusc și febră sau dureri de cap, împreună cu această durere, este posibil să ai meningită.

Dacă suferi de o răceală, acest lucru se poate dezvolta în ceea ce se numește meningită virală. Acest tip de meningită nu este periculoasă sau potențial periculoasă pentru sănătatea ta sau a celor din jur. Dar dacă, totuși, simți o rigiditate inexplicabilă la nivelul gâtului, ar trebui să mergi la doctor.

2.     Febră. Febra bruscă apare odată cu intrarea meningitei în organism. Prin creșterea temperaturii corpului, sistemul imunitar reacționează. Dacă ai făcut meningită, vei avea febră între 3 și 7 zile. Din păcate, nu acesta este cel mai des întâlnit simptom. Potrivit Colegiului American al Medicilor de Urgență, doar 44% dintre pacienții care au această infecție vor prezenta acest simptom. Acest lucru poate face autodiagnosticarea extrem de dificilă. Deci dacă ai febră, care nu scade, mergi la medic.

3.     Dureri de cap. Un alt semn al meningitei este o durere de cap severă, care nu te slăbește. Acest lucru se datorează inflamației membranelor care înconjoară gâtul și măduva spinării. Durerile de cap sunt considerate unul dintre cele mai frecvente simptome ale meningitei. Este important să identifici ce tip de durere de cap ai. De obicei, dacă ai meningită, durerea de cap pe care o vei experimenta nu este la fel cu o durere de cap obișnuită. Aceasta nu va dispărea, dacă nu iei un tratament adecvat meningitei.

4.   Stări de confuzie. Când creierul tău suferă de inflamații severe, îți poate fi împiedicată abilitatea de a funcționa. Deci, dacă suferi de meningită, creierul se va umfla și s-ar putea să ai stări de confuzie, incapacitate de concentrare, pierderi de memorie, insomnie, amețeli și dificultăți în a te trezi din somn.
Când ai stări de confuzie, acestea se poate prezenta sub diverse moduri. De exemplu, poți avea dificultăți în a distinge visele de realitate. Amintirile tale pot să nu fie clare sau să uiți complet anumite etape. Unii oameni, în special cei care sunt mai în vârstă, se pot confrunta cu această stare de confuzie pentru o perioadă de timp.

5.   Sensibilitate la lumină. Meningita poate provoca o sensibilitate severă la
lumină. Strălucirea soarelui sau un bec mai puternic iti pot provoca vedere încețoșată și dificultăți de vedere. Ca urmare, poți începe să ai o durere de cap din cauza acestui lucru.
Motivul pentru care vederea devine neclară, atunci când suferi de meningită este că nervul optic începe să se umfle. În cele mai multe cazuri, inflamația va scădea și vederea va fi restabilită. Cu toate acestea, în cazurile severe de meningită, se poate produce o orbire parțială sau completă la ambii ochi, fără nicio șansă de revenire.

6.   Greață. Dacă suferi de meningită, vărsăturile și greața vor apărea încă din
stadiile incipiente. Pe măsură ce infecția își face drum prin corp, supără stomacul și provoacă vărsături. De multe ori îți poți pierde și apetitul. În funcție de severitatea infecției, poate apărea și o pierdere în greutate.

Cei care au deja sistemul imunitar slăbit, sunt mai susceptibili să prindă infecția. Simptomele pe care le experimentează pot fi, de asemenea, mult mai rele din cauza incapacității organismului de a lupta împotriva infectiei.

7.   Erupții cutanate. De multe ori bebelușii și copiii mici, care suferă de meningită,
vor dezvolta adesea o erupție cutanată. Erupțiile apar de la bacteriile care se înmulțesc în sânge și care eliberează otrăvuri, care încep să deterioreze vasele de sânge, ducând la o erupție cutanată. Găsiți la următorul link, mai multe detalii despre MENINGITA la copii

Cel mai bun mod de a testa dacă erupția ta este doar o iritație a pielii sau o cauză a meningitei este testul paharului. Ia un pahar de sticlă și apasă-l pe piele, într-o zonă unde este erupția cutanată. Dacă semnele rămân aceleași – adică le poți vedea clar prin pahar, vizitează un doctor. Dar dacă semnele se estompează sub presiunea sticlei, este doar o iritație.

8.   Pierderea apetitului. Din cauza grețurilor și a vărsăturilor constante,
meningita poate afecta sistemul digestiv. Îți poți pierde pofta de mâncare sau chiar vei evita să mănânci cu restul familiei de teamă că vei putea voma totul. Acest lucru ar putea duce la o pierdere nesănătoasă în greutate, ceea ce poate duce la probleme de sănătate și mai mari.

Oricat de greu ți s-ar părea, trebuie să încerci să mănânci, atunci când ai de-a face cu meningită. Cu cât ajung în corpul tău mai multe substanțe nutritive, cu atât mai puternic va deveni sistemul tău imunitar, astfel încât să poată lupta împotriva infecției. În cazurile severe, pacienții cu meningită sunt internați în spital, unde primesc tratament pe cale intravenoasă și mai ales sunt ținuți sub observație pentru a se evita starea de deshidratare.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa