De ce curge sânge din nas la copii și ce ai de făcut

TOTUL DESPRE MAME
De ce curge sânge din nas la copii

De ce curge sânge din nas la copii. Deşi hemoragia nazală este destul de înfricoşătoare şi oricărei mame i se înmoaie picioarele atunci când vede cum copilului ei îi curge sânge din nas, trebuie să ştim că această problemă este obişnuită în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 3 şi 10 ani. Epistaxisul (sângerarea nazală) trece de obicei de la sine şi, în majoritatea cazurilor, poate fi tratată de acasă.

De ce curge sânge din nas la copii. Ce trebuie să faci când copilului îi curge sânge din nas:

  • Menţine-ţi calmul şi linişteşte-l pe cel mic.
  • Aşază copilul pe un scaun sau în braţele tale şi înclină-i capul puţin înainte;
  • Strânge uşor partea moale a nasului cu un şerveţel sau prosop curat;
  • Menţine presiunea pentru aproximativ 10 minute; dacă te opreşti prea devreme, sângerarea ar putea reîncepe;
  • Nu apleca copilul pe spate. Această mişcare poate cauza orientarea sângelui spre gât, amănunt ce este cel puţin neplăcut pentru copil şi îi poate provoca tuse sau chiar vomă;
  • După ce sângerarea se opreşte, asigură-te că cel mic rămâne liniştit pentru câteva minute în plus. Asigură-te că nu îşi suflă nasul, că nu și-l şterge și că nu se joacă cu nările.

Sună medicul dacă cel mic:

  • are sângerări nazale frecvente;
  • e posibil să îşi fi băgat ceva în nas;
  • tinde să se învineţească uşor;
  • sângerează destul de mult în raport cu gravitatea unei răni;
  • a început recent un tratament medicamentos.

Solicită asistență de urgenţă sau contactează medicul dacă sângerarea:

  • este abundentă sau acompaniată de ameţeli şi senzaţii de slăbiciune;
  • este rezultatul unei căzături sau lovituri la cap;
  • persistă după două tentative de câte 10 minute de a o opri.

Tipuri de sângerări nazale

Cea mai des întâlnită sângerare nazală este sângerarea anterioară, care provine din partea din faţă a nasului. Capilarele sau vasele mici de sânge dinăuntrul nasului se pot sparge şi sângera, provocând o hemoragie.

O sângerare posterioară provine din profunzimea nasului. Sângele curge în jos pe gât, chiar dacă micuţul stă aşezat pe un scaun sau e în picioare. Copiii au foarte rar astfel de hemoragii, ele fiind mai des întâlnite în rândul adulţilor hipertensivi şi oamenilor cu răni faciale sau nazale.

De ce curge sânge din nas la copii. Cauze şi remedii

Cea mai comună cauză a sângerărilor anterioare este aerul uscat. Un spaţiu interior încălzit poate irita şi usca membrana nazală, provocând cruste ce pot fi însoţite de mâncărimi și sângerare.

De asemenea, răcelile pot irita căile nazale, iar sângerarea poate surveni şi după suflatul intens al secreţiilor nazale. Când o răceală este combinată cu aerul uscat de iarnă, se creează formula care favorizeză sângerările nazale.

Alergiile pot fi o problemă deoarece medicul vă poate prescrie anumite medicamente, precum antihistaminice sau decongestionante nazale pentru a evita pe cât posibil mâncărimile, înfundarea nasului său secreţiile excesive. Efectul secundar al acestor medicamente poate fi acela de uscare a membranei nazale, astfel favorizând hemoragiile nazale.

O rană sau o lovitură la nivelul nasului poate provoca o sângerare, dar de obicei nu reprezintă o problemă serioasă. Dacă copilul tău se lovește, foloseşte-te de sfaturile de mai sus pentru a opri sângerarea. Dacă nu reuşeşti să opreşti sângele în 10 minute, sau dacă devii din ce în ce mai îngrijorată de gravitatea rănilor celui mic, mergi cu el la medic cât mai repede posibil.

Sângerările nazale sunt rareori motiv de panică, însă pot fi un simptom pentru o problemă mai serioasă. Dacă copilului tău îi curge sânge din nas mai mult de o dată pe săptămână, ar trebui să iei în considerare varianta de a merge la un control medical. Majoritatea cazurilor de sângerări frecvente sunt uşor de tratat. Uneori, micile vase de sânge din interiorul nasului se pot irita şi durează ceva timp până să se vindece. Această condiţie este mai des întâlnită la copiii alergici sau cei care răcesc uşor şi des.

Dacă sângerarea nu este cauzată de o infecţie a sinusurilor, alergii sau vase de sânge iritate, doctorul va trebui să ceară efectuarea altor analize pentru a depista sursa problemei copilului. Rareori este cazul unei tulburări sanguine sau al unei anomalii a vaselor de sânge.

De ce curge sânge din nas la copii. Prevenirea sângerărilor nazale

Cum majoritatea sângerărilor nazale la copiii sunt cauzate de celebrul scobit în nas, obicei pe care până la şapte ani sperăm să dispară, iar iritaţiile nazale sunt provocate cel mai adesea de aerul cald şi uscat, iată câteva sfaturi de care să iei seama pe viitor pentru a veni în ajutorul copilului tău:

  • Asigură-te că unghiile îi sunt întotdeauna tăiate scurt, pentru a preveni rănirea nasului.
  • Asigură-te că interiorul nărilor copilului sunt întotdeauna puţin umede. Te poţi folosi de un spray nazal salin sau de un unguent aplicat la baza nărilor.
  • Menţine nivelul optim de umiditate în dormitoare cu ajutorul unui umidificator, atunci când este cazul.
  • Asigură-te că micuţul tău poarta echipament de protecţie atunci când participă la diverse sporturi ce pot provoca accidente şi răni la nivelul nasului.

Chiar şi când iei toate măsurile de precauție posibile, copiii tot fac ce fac şi reuşesc uneori să se aleagă cu un firicel de sânge care să le curgă pe nări în jos.

Orice ar fi, încearcă să nu intri în panică!

Îți recomandăm și următoarele articole legate de îngrijirea nasului și urechilor celor mici: 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa