Alergia la ambrozie vine la final de vară. Cauze, simptome, tratament

Ramona Dinescu

Alergia la ambrozie pare să fie o boală nouă, a ultimilor ani, căci până acum nimeni nu părea să se plângă de așa ceva. Cu toate acestea, este o alergie ce se manifestă la sfârșit de vară, început de toamnă, iar simptomele pot fi destul de supărătoare.

Deși foarte multe persoane ce au teren alergic consideră primăvara ca fiind sezonul cel mai dificil din cauza manifestărilor ce pot apărea din cauza polenului, un anumit tip de polen, și anume cel provenit de la ambrozie, ne dă multe bătăi de cap la sfârșit de vară și început de toamnă. Polenul de ambrozie atinge punctul culminant pentru peroanele alergie exact la mijlocul lunii septembrie. Acesta poate cauza rinite alergice sezoniere ce afectează o mulțime de persoane.

Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatrie susține că există printre aceștia și foarte mulți copii care suferă de alergia la ambrozie.

Cum se manifestă alergia la ambrozie

Simptomele alergiei la ambrozie sunt aproape similare cu cele ale oricărei alergii la polen:

–          Strănut

–          Rinită

–          Congestie nazală

–          Dureri de cap

–          Ochi iritați

–          Mâncărime în gât

Polenul de ambrozie poate de asemenea să agraveze simptomele astmului ceea ce conduce la tuse și respirație șuierătoare.

Cum ții în frâu și cum tratezi alergia la ambrozie?

Dacă suferi de rinită alergică sau febra fânului la sfârșitul verii sau începutul toamnei, trebuie să ceri sfatului unui medic alergolog deoarece este foarte probabil să ai alergie la ambrozie. Diagnosticul se poate confirma cu un test de piele – se aplică un alergen diluat pe suprafața pielii și se așteaptă aproximativ 15 minute pentru a vedea dacă apare vreo reacție, de obicei un punct roșu umflat ce provoacă mâncărimi.

Alergia la ambrozie, ca orice rinită alergică se poate trata cu antihistaminice sau alte medicamente recomandate în alergii. Dacă știi că ești alergic, înainte cu două săptămâni de debutul sezonului, trebuie să începi să iei medicamente, pentru a preveni înrăutățirea simptomelor.

Există și opțiuni pentru imunoterapie:

–          Vaccin anti alergic pentru a ajuta la întărirea rezistenței organismului

–          Tablete ce se dizolvă sub limbă ce se eliberează pe bază de prescripție medicală. Acestea se administrează cu aproximativ 12 săptămâni înainte de debutul sezonului la ambrozie.

Există și alte sfaturi care te ajută să treci cu bine peste sezonul în care polenul de ambrozie îți dă bătăi de cap:

–          Pentru a evita orice neplăcere ar fi bine să știi la ce tip de polen ești alergic, iar asta o poți afla cu ajutorul unor teste efectuate de alergolog. Apoi, poți face un plan de bătaie astfel încât să eviți contactul cu acel tip de polen. Primăvara și vara, în timp ce iarba și copacii polenizează, nivelul de polen este mai sporit seara. La sfârșitul verii și toamna, nivelul de polen provenit de la ambrozie este mai puternic dimineața.

–          Ține geamurile închise și la casă și la mașină, mai ales atunci când nivelul de polen este mai mare.

–          Nu uita că polenul poate ajunge în casă via haine, păr sau animale de companie. Așa că schimbă-ți hainele cu care ai fost afară, fă-ți duș înainte de culcare și spală-te bine pe mâini după ce ai mângâiat animalul ce a fost mult timp plecat de acasă.

Sindromul alergiei orale

Uneori, persoanele care suferă de rinite alergice, după ce consumă fructe crude sau anumite nuci, dezvoltă o mâncărime la nivelul gurii, în gât sau li se umflă buzele, limba sau gâtul. Acesta poate fi semnul sindromului alergiei orale. Apare atunci când proteinele din aceste alimente sunt similare cu cele din polen și pot cauza un răspuns alergic pe care îl transmite sistemul imunitar.

Mesteacănul, iarba și polenul de ambrozie sunt declanșatori adesea întâlniți ai sindromului alergiei orale.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa