Alimentația fără gluten la copii: beneficii și riscuri

Iulia Mirică
Alimentatia fara gluten

Sunt depășite beneficiile de riscurile când vine vorba de alimentația fără gluten la copii?

Incidența bolii celiace la copii, o boală autoimună, este în creștere. Singurul tratament al acesteia este o dietă fără gluten. Însă, creșterea prevalenței bolii celiace nu ține cont de extinderea disproporționată a industriei alimentare fără gluten (136% din 2013 până în 2015). O temă stabilită pentru a fi publicată în Jurnalul de Pediatrie discută despre mai multe dintre cele mai comune inexactități în ceea ce privește alimentația fără gluten.

Vino la Ateliere cu Mămici, pe 25 mai 2017, de la ora 18.30 la Hotel Capitol, unde invitată va fi Dr. Mihaela Leventer. Cum îi protejăm de soare? Este necesar să o facem? Dar de alte agresiuni? Expunem bebelușii la soare? Cu crema sau fără? Pentru cât timp? Ce facem cu insectele care acum ne „atacă” din toate părțile. Sunt doar câteva dintre întrebările la care dr. Mihaela Leventer va răspunde la atelier. Înscrierile se fac AICI.

De ce aleg oamenii alimentația fără gluten?

Se cunosc puține lucruri despre motivele care determină unele persoane să adopte un stil de viață fără gluten. În cadrul unui studiu efectuat în 2015, pe un eșantion de 1.500 de americani, cea mai frecventă explicație pentru alegerea alimentelor fără gluten era nefondată, răspunsul lor fiind „niciun motiv”. Potrivit autorului articolului, doctorul Norelle R. Reilly, de la Univesitatea Medicală din Columbia, unii părinți aleg o dietă fără gluten pentru copiii lo crezând că ameliorează simptomele sau pot preveni boala celiacă, chiar și luând în considerare această dietă ca alternativă sănătoasă, fără a-și testa copiii pentru această boală sau fără a discuta cu un dietetician. Având în vedere frecventa neînțelegere a glutenului, date disponibile cu privire la dieta fără gluten impun clarificări.

Una dintre concepțiile greșite cu privire la dieta fără gluten este că aceasta reprezintă o alegere sănătoasă pentru un stil de viață fără dezavantaje. De fapt, în cazul unei persoane care nu suferă de boala celiacă sau alergie la grâu, nu există beneficii dovedite pentru sănătate. O astfel de alimentație ar putea crește aportul de grăsimi și de calorii, contribuie la deficiențele nutriționale și ascunde un diagnostic real al bolii celiace.

O altă concepție greșită este că glutenul este toxic, însă nu există date concrete care să susțină această teorie. O dietă fără gluten, de asemenea, nu este necesară pentru rudele sănătoase de gradul întâi ale persoanelor care suferă de această boală sau pentru sugarii sănătoși.

Pentru un număr mic de pacienți, ghidați de un dietetician experimentat, alimentația fără gluten poate duce la stimularea sănătății și la o calitate mai bună a vieții. Cu toate acestea, nu există dovezi științifice că o dietă fără gluten este benefică pentru copiii fără un diagnostic testat de boală celiacă sau cu alergii la grâu.

Din cauza potențialelor deficiențe nutriționale și asupra calității vieții, această dietă ar putea reprezenta, de fapt, un risc mai mare decât beneficii. Doctor Reilly subliniază și faptul că părinții ar trebui să fie informați cu privire la posibilele consecințe financiare, sociale și nutriționale ale implementării inutile a unei diete fără gluten. Furnizorii de servicii medicale pot să nu fie în măsură să oprească trecerea la o dietă fără gluten, dar ei pot juca un lor important în educarea pacienților și a părinților.

Așa că dacă te gândești să adopți o alimentație fără gluten pentru întreaga familie, inclusiv pentru copii, mai bine vorbești cu un nutriționist înainte, pentru a te sfătui care este dieta echilibrată specială pentru membrii familiei.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde poți găsi și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Foto: Guliver

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa