Alopecia areata la copii: o boală autoimună, fără tratament

Marina Rosenfeld

Alopecia areata la copii este o boală autoimună ce cauzează căderea părului pe anumite porţiuni. Deşi e rară la copiii de până la 18 luni, poate apărea în copilărie și la orice vârstă.

Dacă bebeluşul are această boală, sistemul său imunitar va ataca foliculii ca şi cum ar proteja organismul de o boală. Acest atac micşorează foliculii, care încep să producă păr atât de încet încât acesta nu creşte timp câteva luni sau chiar câțiva ani. Alopecia areata nu e dureroasă şi nu înseamnă că bebeluşul nu e sănătos.

Bebeluşul ar putea să îşi piardă părul de pe câteva zone din cap sau ar putea fi chel cu totul. Foarte rar cade şi părul de pe corp. În cel mai rău caz, copiilor le creşte la loc cel puţin o parte din păr.

Care sunt cauzele alopeciei areata?

Cercetătorii nu ştiu exact care sunt cauzele, dar sunt siguri că factorul genetic este foarte important. 1 din 5 persoane care suferă de alopecia areata are cel puţin un membru al familiei care suferă de aceeaşi boală. Este mai comună în familiile cu istoric de astm, eczemă atopică, diabet infantil şi boli autoimmune.

Este posibil ca un factor extern, ca o boală virală, să declaşeze boala. Deşi căderea părului este atribuită de obicei stresului şi consumului nervos, alopecia areata nu e cauzată de stres.

Cum pot să-mi dau seama dacă alopecia areată este cauza căderii părului copilului?

Dacă aveţi un copil sub 6 luni căruia îi cade părul, probabil că nu este vorba de alopecia areata. E normal ca bebeluşii să-şi piardă părul la această vârstă.

Dacă bebeluşul are peste 6 luni şi aţi observat porţiuni de pe care părul cade lăsând pete  rotunde sau ovale, atunci problema ar putea să fie alopecia areata. Petele rămase vor fi netede şi vor mai fi prezente din loc în loc fire foarte scurte, mai deschise la culoare, mai ales în jurul regiunii fără păr (dacă petele rămase fără păr au aspect solzos atunci este vorba de pecingine).

Va mai creşte părul la loc vreodată?

Boala este imprevizibilă, dar dacă regiunile fără păr reprezintă mai puţin de jumătate din scalpul copilului, atunci există şanse mari să crească la loc.

In cazuri rare, când copilul pierde tot părul, e posibil să nici nu mai crească la loc. Dar, uneori, după mulţi ani, reîncepe creșterea.

Tineţi minte că dacă îi cade părul, va trebui să îl protejaţi de soare cu o pălăriuţă şi cu cremă solară pe corp.

Există vreun tratament pentru alopecia areata?

Nu există tratament pentru alopecia areata, deşi sunt tratamente de stimulare, de creştere a părului. Acestea sunt eficiente în cazuri uşoare de cădere a părului.

Dacă vă îngrijorează cantitatea de păr pe care a pierdut-o un copil, faceţi programare la medic, el vă va îndruma către un dermatolog. În orice caz, dermatologul va ezita să recomande tratament copiilor mai mici de 18 luni.

Dar pentru copiii mai mari sunt tratamente cu cortizon sau alte creme, în funcție de cât de extinsă este boala.

Sursa: www.babycenter.com

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa