Alternative la suplimentele hormonale, după 35 de ani

Geta Roman, director editorial
30 ani

Femeile trecute de 35 de ani se confruntă cu modificări hormonale care le pot da multe bătăi de cap. Moașa Vania Limban are câteva sfaturi pentru ele, din care exclude suplimentele hormonale

Influențată de modificările hormonale din sarcină, însă nu neapărat de modalitatea de naștere (normală sau cezariană), musculatura pelviană slăbește începând cu 35 de ani. Pe de altă parte, un rol important în schimbările care apar îl are și vârsta, pentru că este foarte aproape premenopauza cu modificările hormonale inerente. „La 35, 40 de ani femeia începe să fie afectată de anumite manifestări pe care dacă ar ști cum să le țină sub control ar fi foarte bine pentru ea”, crede moașa independentă Vania Limban, de la Active Center, care vine cu alternative la recomandările clasice, excluzând suplimentele hormonale.

Ce este menopauza precoce?

Efectele secundare ale hormonilor
În privința suplimentelor hormonale, este de dorit să lăsați hormonii să iasă din peisaj atunci când încep să se retragă și să nu recurgeți la suplimente. „Toate tratamentele pentru prelungirea perioadei de fertilitate recomandate de americani s-au dovedit a avea efecte adverse – de la apariția afecțiunilor cardiace, la înmulțirea cazurilor de cancer, probleme cu articulațiile”, mai spune Vania Limban. Ea recomandă exercițiile simple care se pot face cu mingi clasice, din plastic, și exerciții de gimnastică intimă pentru tonifierea perineală. „Pentru acestea din urmă se pot folosi ouă de jad, utilizate în cultura asiatică de 2000 de ani pentru îmbunătățirea musculaturii intime, ca și pentru stimularea energiei sexuale. Ideal este pentru femei să ajungă să aibă un vagin mic și tonic”.

Kate Winslet recunoaşte că suferă de incontinenţă urinară

Tonifiere pentru gravide
De asemenea, pe piață există diverse dispozitive special gândite pentru musculatura intimă. Unele pot fi folosite de gravide din săptămâna 37 de sarcină pentru tonifiere si pentru dilatarea orificiului vulvar până la mărimea unui cap de copil, ceea ce permite nașterea naturală cu perineul intact. ”Există și alte dispozitive care nu au funcție gonflabilă și care se recomandă a fi folosite pentru partea de gimnastică de tonifiere, fiind utile împotriva incontinenței urinare și prolapsului”, mai explică moașa Vania Limban.

Moasa Vania Limban

Sprijin în incontinența urinară
Acesta din urmă poate ajuta și femeile cu incontinență urinară, afecțiune care apare la peste 25% dintre femeile cu vârsta între 18 și 80 de ani.

Cel mai frecvent întâlnită formă de incontineță este cea de efort, în care pierderea de urină se produce ca urmare a efortului de tuse, strănut, la ridicarea de greutăți etc. Poate îmbracă forme ușoare ca pierderile ocazionale de urină sau forme grave ca pierderea de urină la modificarea de poziție sau mers. Tratamentele pot varia de la exerciții pentru formele ușoare, la operații, pentru situațiile mai grave. „Marea problema cu operațiile pentru incontinența urinară este că dacă nu se fac pe o musculatură tonifiată, de obicei simptomele revin, chiar dacă operația este foarte bine făcută. Așa că recomand cu trei luni înainte de operație exercițiile de tonifiere musculară”, mai spune Vania Limban.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa