Alunele, recomandate de la 6 luni, în America

Cristina Călin, redactor
alunele, recomandate de la 6 luni

Alunele sunt unele dintre cele mai alergene alimente, fiind de multe ori cauza decesului. De aceea, medicii au recomandat ca introducerea lor în meniul copiilor să fie făcută cât mai târziu pentru a evita problemele. Ultimele cercetări arată că măsura a fost una prea drastică, iar noile ghiduri alimentare îi sfătuiesc pe părinți să le dea copiilor alune sub diverse forme încă de la 6 luni și să facă acest lucru cât mai des, potrivit nytimes.com.

Plasturele care tratează alergia la alune a copiilor

Ghidul, realizat de Institutul Național pentru Alergii și Boli Infecțioase, recomandă ca bebelușilor de peste 6 luni să le fie introduse în alimentație produse cu pudră de alune pentru a evita ca mai târziu să devină alergici la ele. Totuși, nu trebuie să le dăm alune întregi pentru ca cei mici să nu se înece cu ele.

Medicii americani spun că riscul de apariție a alergiilor la alune va scădea dramatic dacă bebelușii sunt expuși la consumul lor de la primele faze ale diversificării.

Alergia la alune este responsabilă pentru cele mai multe decese din cauza șocului anafilactic sau din cauza blocării căilor respiratorii. Cei care dezvoltă alergie la alune încă din copilărie trebuie să fie foarte atenți pentru că se vor lupta cu ea toată viața. ”Putem să oprim alergia chiar înainte ca aceasta să înceapă. Este undeva, la începutul vieții noastre o breșă de timp care ne permite să consumăm alimente care în mod normal al produce alergii fără să ne afecteze și dacă în acel timp educăm organismul există șanse foarte mari să împiedicăm apariția alergiei”, a declarat medicul Matthew Greenhawt, directorul Colegiului American pentru Studiul Alergiilor, Astmului și al Bolilor Imunologice.

Mâncăruri nesigure pentru copii, în funcție de vârstă

Fără alune, alergiile cresc

Ghidul apare după ce în anul 2000 Academia Americană de Pediatrie le cerea părinților să nu le dea copiilor niciun fel de alune până la vârsta de 3 ani. Totuși, de atunci s-a constatat că numărul persoanelor cu alergii a crescut foarte mult, 2% dintre copiii americani având o astfel de problemă de sănătate. În 1999, doar un procent aveau astfel de alergie.

Noile recomandări se bazează pe studii făcute în ultimii ani. Unul dintre ele, realizat în 2008, a pornit faptul că un reputat alergolog britanic a fost intrigat de faptul că în Israel incidența alergiilor la alune este foarte scăzută, în schimb ce 10% dintre copiii evrei din Marea Britanie au această intoleranță. Cercetând mai îndeaproape problema și-a dat seama că nu este vorba despre cauze genetice sau socio-economice. Mergând mai departe cu studiul a constatat că unul dintre produsele care li se dă copiilor în Israel de la vârste mici este un corn umplut cu unt de arahide, pe când mamele britanice evită orice conține alune până când cel mic depășește 3 ani. Pentru a vedea unde este problema, medicul a luat un eșention de sute de copii cu vârsta cuprinsă între 4 și 11 luni care erau alergici la ou și aveau diverse eczeme, deci predispuși la alergii. Unora dintre ei le-a administrat produse care conțin alune, altora nu. Rezultatul a fost că până la vârsta de 5 ani doar 5% dintre cei care au mâncat alimente cu arahide au dezvoltat alergie, în schimb 13,7% dintre cei care au fost feriți de astfel de produse au avut probleme.

Știi care este diferența între alergie și intoleranță alimentară?

Categorii de riscuri

Ghidul americanilor împarte copiii în 3 categorii: cei fără risc de a avea alergii la alune, cei cu risc moderat și cu risc mare. Primelor două categorii li se pot introduce în alimentație produse care conțin alune sub formă de pastă sau pulbere de la vârsta de 6 luni. Cei cu risc crescut pot consuma astfel de mânăcăruri de la 4 luni.

Înainte a lua o astfel de decizie trebuie să vă consultați cu medicul pediatru și să mergeți și la un control la un alergolog care va determina gradul de risc al bebelușului. Acesta poate face niște teste și în urma lor să determine dacă alergia este deja instalată, caz în care nu trebuie sub nicio formă să îi dați copilului alimente care conțin alune, sau dacă este doar o sensibilitate, caz în care consumul este chiar recomandat.

Alimente periculoase pentru copilul tău și variantele lor sigure

Cel mai simplu mod de a introduce în alimentația bebelușului alune este să subțiați untul de arahide cu apă caldă. Medicii americani recomandă ca bebelușul să consume acest tip de preparat de 3 ori pe săptămână.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa