Analizele gratuite pentru gravide

TOTUL DESPRE MAME

Analizele gratuite pentru gravide. Sistemul public de asigurări de sănătate este destul de generos cu gravidele din România. De la analize de bază până la investigații mai complexe precum amniocenteza sau ecografia 4D, toate sunt decontate atât gravidelor care plătesc asigurare, cât și celor care au venituri mici sau nu au deloc. Procedurile pentru a beneficia de aceste investigații pot da bătăi ca cap. O trecere în revistă a acestor drepturi vă prezentăm pe larg mai jos, cu sprijin de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

În sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România, femeile însărcinate sunt persoane asigurate ca orice alt cetăţean român care are reşedinţa în România şi dovedeşte plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate. Femeile însărcinate care nu au nici un venit sau care obţin venituri mai mici decât salariul minim brut naţional de bază, vor beneficia de asigurare de sănătate fără plata contribuţiei.
Pe lângă pachetul de servicii medicale de bază de care beneficiează orice asigurat, gravidele au dreptul și de următoarele analize de laborator:
– Determinare la gravidă a grupului sanguin ABO – poate fi recomandată atât de medicul de familie cât şi de medicul de specialitate din ambulatoriul clinic (policlinici),
– Determinare la gravidă a grupului sanguin Rh – poate fi recomandată atât de medicul de familie cât şi de medicul de specialitate,
– Anticorpi specifici anti Rh la gravidă – recomandarea poate fi făcută de medicul de specialitate,
– Anti-HAV IgM – recomandarea poate fi făcută de medicul de specialitate din ambulatoriul de specialitate clinic şi de medicul de familie numai pentru gravide şi contacţii cazurilor diagnosticate de medicii de specialitate,
– Ag HBs (screening) – recomandarea poate fi făcută de medicul de specialitate din ambulatoriul de specialitate clinic şi de medicul de familie numai pentru gravide şi contacţii cazurilor diagnosticate de medicii de specialitate,
– Anti HCV – recomandarea poate fi făcută de medicul de specialitate din ambulatoriul de specialitate clinic şi de medicul de familie numai pentru gravide.
– Testare HIV la gravidă – poate fi recomandată atât de medicul de familie cât şi de medicul de specialitate din ambulatoriul clinic.

Analizele gratuite pentru gravide

„Menţionăm că investigaţiile paraclinice: examen citologic cervico-vaginal Babeş-Papanicolau (investigaţie ce poate fi recomandată inclusiv de medicul de familie), examene din secreţii vaginale – examen microscopic nativ şi colorat, cultură şi identificare bacteriană, respectiv examen microscopic nativ şi colorat, cultură şi identificare fungică, (investigaţii ce pot fi recomandate de medicul specialist) antibiogramă, antifungigramă fac parte din pachetul de servicii medicale de bază în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile paraclinice, putând fi recomandate gravidei, ca şi oricărei alte persoane asigurate”, potrivit reprezentaților Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Investigațiile complexe decontate 

Lista investigaţiilor de radiologie – imagistică medicală, medicină nucleară şi explorări funcţionale, cuprinde inclusiv următoarele investigaţii neiradiante specifice de sarcină, investigaţii care trebuie recomandate de medicii din specialitatea obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în medicină materno-fetală:
– Ecografie obstetricală anomalii trimestrul II şi
– Ecografie obstetricală anomalii trimestrul I cu TN.
Pachetul de bază pentru asistenţa medicală spitalicească include îngrijirea pre-natală, intra-natală şi post-natală, unde este necesar.
Lista afecţiunilor (diagnosticelor) medicale cuprinde și următoarele afecțiuni:

edemul gestaţional, hiperemeza gravidică uşoară, infecţiile vezicii urinare în sarcină, îngrijiri acordate mamei pentru cicatrice uterină datorită unei intervenţii chirurgicale anterioare, în timp ce lista serviciilor medicale în regim de spitalizare de zi cuprinde inclusiv amniocenteza, biopsia de vilozităţi coriale şi evaluarea gravidei pentru infecţii cu risc pentru sarcină (rubeolă, toxoplasmoză, citomegalovirus, hepatită B şi C). Articolul continuă mai jos:

Analizele gratuite pentru gravide: Biopsia de vilozități coriale și amniocenteza

Biopsia de vilozitati coriale este un test prenatal de diagnostic care detecteaza anomalii cromozomiale, cum ar fi sindromul Down, precum si o serie de boli genetice. Medicul obstetrician va recolta celule pe care le va trimite la laborator de la nivelul unor proiectii in “deget de manusa” din placenta, numite vilozitati coriale.

Principalul avantaj al biopsiei de vilozitati coriale comparativ cu amniocenteza, este acela ca poate fi efectuat devreme in sarcina – frecvent intre saptamanile 10-12, desi uneori testarea poate fi facuta pana in saptamana 13 si 6 zile. In cazul amniocentezei, trebuie sa astepti pana in saptamana 16 de sarcina.

Biopsia de vilozităţi coriale se decontează la gravide în trimestrul I de sarcină, iar amniocenteza la gravide în trimestrul II de sarcină, efectuată numai de către medicii de specialitate obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în medicină materno-fetală, pentru cazuri cu anomalii majore confirmate imagistic anterior procedurii sau în caz de patologie genetică în familie cu risc de transmitere la descendenţi – la recomandarea medicului genetician, sau risc de aneuploidii mai mare de 1/100 la momentul examinării calculat prin algoritm Fetal Medicine Foundation; în tarifele aferente acestora este inclusă şi prelucrarea probelor prelevate – analiza ADN prin PCR a cromozomilor 13, 18, 21, X şi Y pentru diagnosticarea sindromului Down, Edwards, Patau, a sexului fetal şi anomalii numerice a cromozomilor sexuali.

Analizele gratuite pentru gravide: Scutite de co-plată, plătesc dacă vor servicii hoteliere

„Precizăm şi faptul că serviciile medicale spitaliceşti în cazul naşterii se acordă fără bilet de internare, indiferent de statutul de asigurat al pacientei şi se suportă din fondul de asigurări”, mai adaugă reprezentanții CNAS.

În ceea ce priveşte serviciile medicale spitaliceşti, pentru a putea beneficia de un serviciu programabil din cele descrise anterior, asiguratele se pot adresa pentru programare, pe baza biletului de internare eliberat de medicul de familie sau medic de specialitate unui spital aflat în contract de furnizare de servicii medicale spitaliceşti cu o casă de asigurări de sănătate şi care efectuează astfel de servicii medicale specifice. Pentru urgenţele medico-chirurgicale, avort fals, avort spontan incomplet, fără complicaţii, internate în regim de spitalizare de zi, respectiv naşterea şi urgenţele medico-chirurgicale internate în regim de spitalizare continuă nu se solicită bilet de internare.

„Menţionăm că pentru analizele şi investigaţiile paraclinice efectuate în ambulatoriu nu se pot solicita sub nicio formă plăţi suplimentare de la asiguraţi, iar pentru internările efectuate în regim de spitalizare de zi sau continuă gravidele sunt scutite de co-plată. Totuşi, în cazul internărilor, gravidele vor achita contravaloarea serviciilor hoteliere (cazare şi masă) cu grad ridicat de confort, peste confortul standard, acordate la cererea lor”, mai țin să precizeze reprezentanții CNAS.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa