Bebeluş fără buric (Omfalocel). Cât de periculoasă este această afecțiune

Marina Rosenfeld

Ciudat, dar adevărat, poate exista și bebeluş fără buric. Vinovate sunt două tipuri de hernie, sau găuri care pot apărea în peretele abdominal la naştere, gastroschizis şi omfalocel.

Bebeluşii cu această afecțiune  au o gaură în peretele abdominal, iar la naştere intestinele ies prin această gaură.

“Cei mai mulţi părinţi ai bebeluşilor cu gastroschizis nici măcar nu văd buricul, dar e acolo”, spune Faisal Quresi, un medic chirurg la “Centrul Medical Naţional” din Washington, DC. “Chirurgii pun intestinul înapoi în abdomen şi uneori pot să tragă de buric înapoi peste gaură. Când reuşim să facem asta, buricul în sine formează bariera” spune Qureshi”.

”Dar în alte cazuri, gaura e prea mare ca să putem face asta. Dacă nu putem salva cordonul ombilical, cel mai adesea încercăm să obturăm gaura aşa cum facem cu gura unei pungi pe care o răsucim, ceea ce înseamnă că obturaţia va avea o formă circulară” spune Shaheen Timmapuri, un chirurg pediatru de la “Spitalui de copii Sf. Christopher din Philadelphia”. E destul de rotund ca să pară a fi buric.

Cum se ajunge la această situație

Devreme în sarcină, cordonul ombilical este ataşat intern de copil, nu extern. Cam prin a 11-a săptămână de sarcină, peretele abdominal ar trebui să separe intestinele, lăsând doar o mică ieşire pentru cordonul ombilical. Mai târziu, muşchii abdominali ar trebui să crească împreună, sigilându-se în întregime deschizătura şi creând ceea ce numim cordon ombilical.

Omfalocelul apare când acest proces nu se întâmplă cum trebuie. Spre deosebire de gastroschizis, organele abdominale ies şi ele afară pe lângă intestine, sunt practic închise într-o minge de ţesut.

“Imaginaţi-vă o bucată de material cu o gaură în el”, spune Qureshi, “iar apoi imaginaţi-vă că treceţi o şosetă prin gaură. Acea şosetă e ţesutul ce conţine organele şi intestinele.”

Doctorii repară omfalocelul chirurgical, în unele cazuri folosesc o tehnică numită “pictură” prin care ţesutul ce cuprinde organele este uscat cu betadină, permiţând pielii să crească peste. Această fază este urmată de operaţia de corectare a muşchiului, când copilul creşte mai mare.

“Bebeluşii cu omfalocel nu au buric deloc, încercăm să confecţionăm ceva care să-i semene”, spune Timmapuri. “Poate fi  îngrozitor să-ţi vezi bebeluşul astfel. Din fericire, tratamentele excelente sunt la îndemână. În unele cazuri, tot ce se mai vede este o cicatrice mică.

Conform “Institutului Naţional de Sănătate” din SUA, cam 25-40% din copiii cu omfalocel au alte defecte cum ar fi anomalii cromozomiale sau defecte ale inimii.

Sursa: www.babycenter.com

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa