Totul despre boala Kawasaki la copii: simptome, tratament, complicații

Cristina Călin, redactor
Totul despre Boala Kawasaki la copii

Boala Kawasaki la copii este o afecțiune care se manifestă prin inflamarea vaselor de sânge, fiind una dintre principalele cauze ale bolilor cardiovasculare la vârste mici. Apare de obicei până la vârsta de 5 ani și se poate trata cu succes dacă este diagnosticată la timp. Majoritatea copiilor se recuperează fără să rămână cu sechele.

Boala Kawasaki mai este cunoscută și sunt denumirea de sindromul limfo-cutaneo-mucos, pentru că  poate afecta și sistemul limfatic, pielea, gura, ochii și gâtul. Nu există încă o explicație pentru apariția acestei afecțiuni. Poate avea cauză genetică, la fel cum poate fi provocată de virusuri sau bacterii. Deși nu este contagioasă, de obicei, apar mai multe cazuri în aceeași comunitate, mai ales iarna și primăvara, potrivit Boston Children Hospital. 

Care sunt categoriile de risc?

Vârsta

Boala Kawasaki apare de cele mai multe ori la copiii cu vârsta sub 5 ani.

Sex

Băieții sunt de 1,5 ori mai predispuși decât fetele să facă boala Kawasaki.

Etnie

Copiii din Asia sau de etnie asiatică din alte zone ale lumii au risc mai mare să se îmbolnăvească de boala Kawasaki. De exemplu, în Japonia atinge o incidență de 200 de cazuri la 100.000 copii sub 5 ani.

Boala Kawasaki. Care sunt simptomele

Prima fază a bolii, care poate dura până la două săptămâni, debutează, de obicei, cu febră mare, peste 38°C. Aceasta poate dura până la 5 zile.

Simptome care apar în prima fază a bolii Kawasaki:

  • Înroșire severă a ochilor
  • Iritație pe piele sau descuamare a pielii la nivelul pieptului, organelor genitale și pe abdomen
  • Buze roșii, uscate și crăpate
  • Limba umflată și roșie (denumită și ”limbă zmeurată”) cu un strat alb și umflături mari roșii
  • Dureri în gât și iritație
  • Palmele și tălpile umflate și de culoare roșu-purpuriu
  • Ganglionii limfatici umflați

Simptome care apar în a doua fază a bolii Kawasaki, la aproximativ două săptămâni de la apariția febrei:

  • Dureri articulare
  • Dureri de stomac
  • Probleme la nivelul sistemului gastrointestinal: diaree, vomă
  • Piele care se descuamează pe mâini și pe picioare

Boala Kawasaki poate duce la probleme cardiovasculare la 10 zile de la debut. Simptomele dispar în faza a treia, iar afecțiunea poate dura până la 8 săptămâni. Este important să apelezi la medic imediat ce apare febra, pentru că începerea imediată a tratamentului este esențială pentru o vindecare fără urme în organismul copilului, potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA.

boala kawasaki

Odată ce ai ajuns la medic va fi nevoie de niște teste suplimentare pentru ca diagnosticul să fie pus corect. Îi va face teste de sânge, o electrocardiogramă, ecografie cardiacă, radiografii și o coronografie.

Boala Kawasaki. Tratament

Tratamentul pentru boala Kawasaki este unul simptomatic și este indicat să înceapă cât mai repede de la debutul bolii. Copilului i se vor prescrie medicamente pentru scăderea febrei, dar și pentru prevenirea apariției cheagurilor de sânge. În unele cazuri este nevoie de și de imunoglobulină administrată intravenos, pentru a ajuta organismul să lupte împotriva infecțiilor.

Copiii care suferă de boala Kawasaki trebuie internați în spital pentru a fi în permanență sub supraveghere medicală pentru că riscul de apariție a complicațiilor este mare.

În cazurile severe se ajunge la intevenții chirugicale la nivelul inimii pentru a trata problemele apărute.

După dispariția simptomelor este necesar să repetați analizele făcute la început pentru a te asigura că vindecarea este completă.

Boala Kawasaki la copii – complicații

Boala Kawasaki poate fi tratată cu succes dacă este descoperită la debutul ei. Cei mai mulți dintre copii se simt mai bine în mai puțin de 2 zile de la începerea tratamentului. Problemele cardiace nu ar trebui să apară dacă boala Kawasaki este tratată în primele 10 zile de la debutul simptomelor, explică medici de la Standford Children’s Healh.

Cazurile netratate sau luate în evidență de medic prea târziu pot duce la complicații severe:

Vasculită—inflamație a vaselor de sânge, fiind o boală autoimună care face ca sistemul imunitar să atace vasele de sânge din greșeală. Simptome: durere, roşeaţă, învineţire şi pierderea funcţiei în ţesuturile afectate, senzaţia de rău, cu febră, transpiraţie, oboseală, pierdere în greutate, pete sau ulcerație pe piele, pierderi de sânge la nivelul nasului, dureri de cap.

Aritmie cardiacă—apare atunci când bătăile inimii sunt neregulate, prea rapide sau prea lente. Simptomele aritmiei sunt: palpitații, senzație de pauză între bătăile inimii, senzații de vertij, leșin, dificultăți de respirație, dureri în piept. În timp ce majoritatea aritmiilor nu prezintă motive de îngrijorare, unele duc la complicații, cum ar fi accidentul vascular cerebral, insuficiență cardiacă sau stopul cardiac.

Miocardită—inflamația mușchiului inimii-miocardul. Duce la tulburări de ritm, până la moarte subită. Simptomele cele mai frecvente sunt durerea toracică, stare de oboseală, dispneea – respirație dificilă la mers sau de repaus, palpitații. În cazurile severe apar hipotensiunea, alterarea statusului neurologic, insuficiența multiplă de organe, ce necesită intervenții medicale imediate.

Insuficiență (regurgitare) mitrală—inversare anormala a fluxului sanguin de la ventriculul stang (VS) la atriul stang (AS). Simptomele includ: palpitații, dureri în piept, tuse, oboseală, dificultăți de respirație.

Boala Kawasaki și COVID-19

Boala Kawasaki a fost observată și în cazul copiilor care suferă de COVID-19. „La camerele de gardă s-au prezentat copii cu simptome asociate șocului septic și eczeme la nivelul pielii așa cum vezi doar la sindromul toxic, dar și cu semne care apar doar la boala Kawasaki, care afectează vasele de sânge și inima”, a descris Nazima Pathan, medic la Departamentul de Terapie Intensivă din Cambridge, simptomatologia sindromului inflamator observat la copii. Asfel de cazuri au apărut în Marea Britanie, Spania, Italia și Franța.

Dacă acest articol despre boala Kawasaki ți s-a părut util îți recomandăm să mai citești și: 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa