Boli de vară la copii pentru care trebuie să fiți pregătite

Ramona Dinescu
copil ciupituri afara

Printre bolile de vară la copii, cele mai comune sunt enterovirozele, arsurile solare și alergiile la înțepături de insecte.

Este sezonul în care se dezvoltă anumite bacterii și circulă virusuri specifice, dar și cel în care afecțiunile pielii sunt frecvente.

Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru, ne asigură că bolile și infecțiile copiilor pe timpul verii sunt mai des întâlnite decât am fi tentați să credem. Un prim motiv este acela că bacteriile se dezvoltă la căldură și în mediul umed.

Acest articol este pur informativ, pentru ca tu să fii pregătită pentru orice situație, să știi cum să acționezi și să te bucuri de o vacanță frumoasă împreună cu copilul sau copiii tăi. Iată, așadar, care sunt cele mai comune boli de vară la copii:

Boli de vară la copii: enterovirozele

enterocolita la copii

Majoritatea copiilor iubesc apa, mai exact bălăceala. Înotul la piscină, în mare, la ștrand poate fi foarte amuzant, însă cu greu reușesc să nu înghită apă și astfel să fie expuși riscului unei enteroviroze răspândite de contaminarea cu materii fecale din apă. Simptomele au un registru larg, de la simptomele unei banale răceli la cele ale unei infecții la inimă sau la creier. Boala mână-gură-picior este cauzată tot de un enterovirus care este extrem de contagios (se răspândește prin salivă, mucozități și fecale). Această boală este vinovată de apariția unor blistere (mici bubițe) pe mâini, picioare și în jurul gurii, ce cauzează un disconfort general, febră, gât inflamat și dureros, dar și ulcere orale. Boala trece în aproximativ 10 zile și nu necesită tratament. Gargara cu apă cu sare poate ajuta la ameliorarea durerilor provocate de ulcerele orale, precum și mâncărurile reci și moi. De reținut este că în urma unei enteroviroze, copilul riscă să se deshidrateze și la cel mai mic semn de deshidratare este nevoie de ajutor medical de specialitate.

Boli de vară la copii: tuse convulsivă

Altă infecție care se întâlnește îndeosebi în timpul verii este tusea convulsivă. Ea este cauzată de o bacterie pulmonară extrem de contagioasă care atunci când infectează copilul duce la episoade repetitive de tuse în urma cărora copil pare extrem de bolnav. Vaccinarea și o igienă corespunzătoare reprezintă cele mai bune metode de prevenție.

Boli de vară: otita externă

otita externa

Aceasta este o infecție a canalului urechii externe care poate apărea atunci când rămâne apă în ureche, lucru ce permite dezvoltarea bacteriilor. Simptomele includ mâncărime în ureche și senzația de ureche plină și pot fi extrem de dureroase. Unii copii își pot pierde auzul temporar. Pentru prevenție, trebuie să fii atentă ca apa să nu rămână blocată în canalul urechii, motiv pentru care după fiecare bălăceală trebuie să-i ștergi copilului urechile cu un prosop. O altă soluție ar fi purtarea dopurilor sau căștilor de urechi în apă, pentru a preveni intrarea apei în urechi.

Boli de vară: toxiinfecție alimentară

Această afecțiune atinge un vârf maxim în timpul verii din cauza dezvoltării bacteriilor la căldură. Norovirusul este o bacterie stomacală extrem de contagioasă ce se transmite prin mâncarea și apa contaminate, prin contactul cu o persoană infectată sau prin atingerea unei suprafețe contaminate. Această bacterie produce complicații severe, mai ales în rândul tinerilor. Prevenirea se face printr-o igienă strictă și printr-o refrigerare corespunzătoare a alimentelor.

Bolid e vară: boala Lyme

În special în lunile de vară, oamenii sunt expuși înțepăturilor de căpușe. Tratamentul timpuriu este necesar pentru prevenirea răspândirii bolii la sistemul nervos, articulații și inimă. Trebuie să ceri un consult medical în cazul în care copilul face febră, are dureri de cap, dureri musculare, iritație la nivelul pielii, paralizie facială sau artrită după o înțepătură de căpușă.

Prevenirea mușcăturii de căpușe se face prin folosirea unui repelant corespunzător pe piele și a unui cu insecticid pe haine, iar după o ieșire în mijlocul naturii, copilul trebuie verificat pe întreaga suprafață a corpului.

Boli de vară la copii: astmul și febra fânului

astm

Vara este un anotimp periculos pentru copiii care suferă de astm. Poluarea crescută din aer, nivelul mare de polen și creșterea cantității de mucegai din cauza umidității, toate cauzează o creștere a atacurilor astmatice și febra fânului. Dacă cel mic suferă de astm, este bine ca în fiecare vară să-i faci un nou control la medic pentru a vă asigura că urmează cel mai potrivit tratament.

Boli de vară la copii: insolație

Insolatie Totul despre mame

Insolația apare atunci când copilul stă foarte mult timp la soare, lucru ce cauzează o creștere a temperaturii corpului său. Insolația provoacă un puls accelerat, dezorientare, greață, senzația de limbă umflată și uscată, deshidratare, piele fierbinte. În cazuri extreme, poate duce la o stare de inconștiență. Pentru a preveni insolația, asigură-te că cel mic stă la umbră atunci când este foarte cald și că se hidratează corespunzător.

Boli de vară la copii: iritația cauzată de căldură

Erupția la nivelul pielii de culoare roșiatică sau rozalie, provocată de căldură, de obicei se răspândește pe cap, gât și umeri și provoacă mâncărime și disconfort. De aceea, copilul trebuie îmbrăcat în haine deschise la culoare, din materiale naturale și foarte subțiri. Iritația trece după una, două zile și, de obicei, nu necesită atenția unui medic.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa