Bronhopneumonia la copil

Alexandra Ion

Bronhopneumonia la copil este o afecțiune pulmonară severă, fiind o complicație a pneumoniei

Boala este cu atât mai gravă cu cât vârsta copilului este mai mică. Bronhopneumonia afectează tot țesutul pulmonar, inclusiv bronhiolele repiratorii (locul unde se face efectiv oxigenarea sângelui), ceea ce face ca afecțiunea să fie una cu risc maxim, mai ales în cazul copiilor mici sau a celor cu boli cronice.

Care sunt cauzele?

Bronhopneumonia este provocată de o serie de bacterii, cel mai des de stafilococul auriu și pseudomonas aeruginosa. Bacteriile pătrund în plămâni, iar ca reacție de apărare, țesutul pulmonar produce mult mucus care invadează sacii alveolari și blochează capacitatea acestora de a realiza schimbul de gaze, reducându-se funcția respiratorie. Cu cât gradul de afectare pulmonară este mai mare (boala poate afecta un lob pulmonar sau mai mulți) cu atât scade nivelul de oxigen din sânge. Respirațiile copilului sunt scurte, sacadate, copilul are tegumente reci, este cianotic și are tendința de a se sufoca, ceea ce se și poate întâmpla dacă cel mic nu primește tratamentul adecvat în decurs de câteva ore de la debutul bolii, evoluția fiind foarte rapidă.

În cazul copiilor, bronhopneumonia este o complicație a unor boli, de la infecții virale (gripă, pojar) până la pneumonii incorect tratate sau netratate. Boala poate apărea și după aspirația de alimente și vărsături, la copilul foarte mic, particule alimentare ajungând în tesutul pulmonar provocând infecții grave.

Bronhopneumonia debutează brusc. În cazul în care vine pe fondul unor alte afecțiuni preexistente, boala apare în perioada de convalescență, iar simptomele se agravează rapid. Semnele afecțiunii sunt febră mare, frisoane, dificultăți de respirație, tuse productivă, durere toracică, oboseală și o respirație chinuită scurtă și șuierătoare.

Bronhopneumonia la copil, o infecție bacteriană agresivă

Bronhopneumonia se tratează obligatoriu cu antibiotice. Deseori se folosește o combinație de antibiotice, starea copilul fiind obligatoriu monitorizată de medic, care poate modifica schema de tratament în funcție de evoluție. Fiind o suferință gravă, perioada de convalescență este lungă, tot așa și perioada de tratament cu antibiotic, care nu trebuie întrerupt pentru că riscul de recădere este foarte mare. Copilul trebuie foarte bine hidratat, acesta fiind unul din marile secrete al tratării tuturor afecțiunilor pulmonare, în general, și al bronhopneumoniilor, în special. Odihna și o alimentație ușoară, dar consistență, susțin vindecarea și recuperarea.

Dacă tratamentul este urmat corect, bronhopneumonia se vindecă în patru-șase săptămâni, dar răspunsul la tratament depinde de vârsta copilului și de starea generală. După instituirea tratamentului, febra și celelalte simptome ale bolii, uneori inclusiv tusea, dispar în câteva zile, iar starea generală se ameliorează substanțial. Acesta este și cel mai mare risc al bolii, pentru că întreruperea tratamentului produce recăderi severe.

Bronhopneumonia se tratează în spital, obligatoriu, în cazul copiilor mai mici de un an sau al celor care au făcut boala pe fondul unor alte afecțiuni.

Citește și:

Pneumonia la copil: când ne facem griji

Ajutor, este răceală sau gripă?

Tot ce trebuie să ştii despre sinuzita la copii

Mic dicționar de boli ale copilului

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa